Banes Motor České Budějovice
22.01.2024, Tomáš Kobera

Lídr extraligy! Motor doma v úterý přivítá pardubické Dynamo

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Úterní devětatřicáté kolo hokejové Tipsport extraligy přinese souboj českobudějovického Motoru proti aktuálně nejlepšímu týmu soutěže. Pardubické Dynamo Jihočeši vyzvou na ledě Budvar arény v úterý od 17:30. Vstupenky na tento atraktivní duel jsou stále k dostání ZDE.

O soupeři – HC Dynamo Pardubice

Východočeský favorit soutěže se aktuálně veze na šňůře šesti vítězství a v extralize bodoval už desetkrát za sebou. Naposledy si doma vyšlápl ve šlágru kola na třetí Třinec, který před zaplněnou Enteria Arénou přehrál 5:3. Tímto duelem se Dynamo vrátilo zpět do čela tabulky, kde má dvoubodový náskok na pražskou Spartu, oproti které má navíc odehráno o dva zápasy méně. Dominantní postavení lídra na prvním místě stvrzuje jednoznačně nejsilnější ofenziva, pozadu však tým z města dostihů není ani v obranné činnosti, jelikož žádný tým v soutěži neinkasoval méně branek. Ani jeden výběr nevybojoval na hřištích soupeřů více bodů než Pardubice, které venku vyhrály již sedm po sobě jdoucích utkání. Východočeši budou chtít v úterý odčinit třinácté extraligové kolo, kdy si na jihu Čech připsali jednu ze svých pěti dosavadních venkovních proher.

Suverénní pozici v extralize doprovází také šest pardubických jmen v TOP třicítce bodování, včetně nejlepšího střelce soutěže Lukáše Radila (19G+16A), o pozici za ním se na pátém místě v tabulce produktivity ligy nachází Lukáš Sedlák (17G+18A). Nejproduktivnějším bekem Dynama je pak slovenský zadák Peter Čerešňák (6G+23A). Pardubickému brankovišti dlouhodobě kraluje Roman Will, jenž dostane průměrně jen 2,06 gólu na zápas a drží si úspěšnost zákroku 91,46%.

Pardubické Dynamo vládne mnoha týmovým statistikám, včetně procentuální úspěšnosti využití přesilových her. Zde se jako jediný tým drží Východočeši nad hranicí 30%. Lídr soutěže ale figuruje na čele také v tabulce úspěšnosti střelby či Radegast indexu, v TOP trojce ho nalezneme i v úspěšnosti vyhraných vhazování, četnosti střelby, východočeský výběr také disponuje druhým nejnižším počtem obdržených trestných minut. Kabina Dynama si však prošla a stále prochází velkým zemětřesením poté, co organizaci opustil jeden z nejúspěšnějších trenérů posledních let Václav Varaďa. Mužstvo jako nový hlavní kouč převzal Marek Zadina, který úspěšně zvládl svou premiéru na ledě Karlových Varů i následný nedělní souboj s Oceláři.

Sestava Pardubic z posledního utkání s Třincem:

Will (Klouček) – Dvořák, Čerešňák, Košťálek, Hájek, Musil, Kolář – Vála, Pánik, Sedlák (C) – Hyka, Kousal, Zohorna (A) – Radil, Paulovič, Musil – Kaut, Mandát, Poulíček (A) – Říčka.

Banes Motor

Jihočeský tým stejně jako jeho úterní soupeř bodoval v nedělním kole naplno, když na ledě kladenských Rytířů zvítězil 3:0 po dvou přesných trefách Milana Gulaše a také zásahu Mikuláše Hovorky. Motor se nachází momentálně na sedmé pozici, na čtvrtou pozici Litvínova zajišťující přímý postup do čtvrtfinále play-off však ztrácí jen čtyři body, navíc má zápas k dobru. Stejným výsledkem jako v neděli Kladno porazily Budějovice Karlovy Vary v posledním hraném utkání v Budvar Aréně, na což budou chtít navázat i proti nejsilnějšímu týmu Tipsport extraligy. Banes Motor patří letos k týmům s vůbec nejlepší vzájemnou bilancí proti Pardubicím, aktuální rozdělení bodů ze dvou vzájemných duelů této sezóny je mezi Jihočechy a Dynamem v poměru 3:3. Navíc se českobudějovičtí hokejisté budou chtít opřít o své fanoušky, doma získaly více bodů než Motor jen dva týmy v celé soutěži.

Kanadské bodování Budějovic vede kapitán týmu Milan Gulaš (12G+14A), který řídil poslední vítězství na Kladně. Na obě branky mu asistoval druhý nejproduktivnější Jihočech Jáchym Kondelík (7G+17A), o bod méně má poté Jan Ordoš (12G+11A). Mezi beky nejčastěji boduje Mikuláš Hovorka (5G+10A), brankář Dominik Hrachovina je zase s pěti čistými konty v této statistice vůbec nejlepší v soutěži. K tomu si připsal třetí nejvyšší počet zákroků a patří ke stálicím extraligových brankovišť.

Kromě stabilní hry v početní nevýhodě, která patří po celou sezónu k nejlepším v lize, se Banes Motor výrazně zlepšil také v proměňování přesilových her. V předešlých třech duelech využili Jihočeši hned pět početních převah! Ke špičce extraligy jsou pak Budějovice dlouhodobě řazeny díky svým fanouškům, kterých průměrně přijde na domácí zápas 6097, což je čtvrté nejvyšší číslo mezi všemi týmy.

Sestava Motoru v posledním utkání s Kladnem:

Hrachovina (Strmeň) – Štencel, Vráblík, Doudera (A), Kachyňa, Gulaši, Hovorka, Pýcha – Ordoš, Kondelík, Gulaš (C) – Beránek, Harris, Kubík (A) – Přikryl, Vopelka, Valský – Chlubna, Toman, Koláček.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....