Banes Motor České Budějovice
29.04.2024, Václav Plachta

Jan Štencel: Je velmi pozitivní, že zůstává základní kostra týmu

Na jihu Čech ho fanoušci mohli pozorovat již čtvrtou sezonu a i letos prokázal, že je platným hráčem Motoru. Obránce Jan Štencel je důkazem spolehlivosti, když potřetí v řadě překonal ze své pozice dvacetibodovou hranici. Sám hráč o sobě tvrdí, že to není žádný rváč, a že jeho přednosti, které chce nadále pilovat, spočívají v úplně jiných parametrech.

Honzo, máte za sebou čtvrtou sezonu v dresu českobudějovického Motoru. Čekal byste, že tu budete hrát takto dlouho, když jste přišel v sezoně 2020/21 na hostování z Vítkovic?
Dohoda byla v té sezoně taková, že po hostování mi tady naběhne víceletý kontrakt, takže jsem tušil, že bych tu nějakou dobu mohl zůstat. Za to, že se to nakonec povedlo, jsem samozřejmě rád.

Jak trávíte dosavadní volný čas po sezoně?
Snažím se co nejvíce času trávit s rodinou, protože zejména v tom play-off to k tomu běžnému rodinnému životu nebylo. Byli jsme na zahraniční dovolené, také jsme odjeli na Moravu za rodinami, kde jsme strávili skoro celý volný čas, aby si babičky užily svého vnoučka, kterého přes sezonu moc neviděly. Víceméně to byl tedy čas strávený v rodinném kruhu. Teďka už se však pomalu vracíme do Budějovic, kde mě bude s týmem čekat příprava.

Kdy vám začíná, mnohými neoblíbená, suchá příprava?
Začínáme 2. května kondičními testy v Praze. Uteklo to hrozně rychle.

Pro vás šlo o první čistě „otcovskou“ sezonu. Jak se tedy změnil váš pohled na hokejový život?
Samozřejmě se ten život trošku mění a musí se přizpůsobit malému přírůstku do rodiny. Co se ale týče běžných zápasových rytmů, tak se toho moc nezměnilo. Mám totiž úžasnou manželku, která se o syna, když je zápas, postará a já mám ten potřebný komfort, jako jsem vždy měl. Po této stránce jsem tedy žádnou změnu nezaznamenal a doma nám to výborně funguje.

Byl se na vás syn Honzík během sezony podívat?
Fandili mi i s manželkou víceméně na každém zápase. Samozřejmě s tím, že maličký začal teďka chodit, tak to bylo hodně náročné pro manželku. I tak ovšem byli na stadionu přítomni, za což jsem strašně rád. Byl to krásný pocit.

Máte za sebou měsíc po vypadnutí v play-off. Jak hodnotíte s odstupem času sezonu z vašeho pohledu?
Vesměs si myslím, že pozitivně. Samozřejmě ještě mrzí nedotáhnutý obrat ve čtvrtfinále s Třincem, který paradoxně o kolo později obrat z 0-3 na 4-3 dotáhl. Na druhou stranu si myslím, že jsme zanechali výborný dojem v sezoně. Hráli jsme atraktivní a bojovný hokej, který musel fanoušky bavit. I to šesté místo je tedy poměrně úspěchem.

Jak jste vnímal podporů fanoušků v play-off, která v závěrečných bojích s Třincem vygradovala do enormních výšin?
Samozřejmě to na nás všechny působilo velmi pozitivně. Atmosféra byla elektrizující a fanoušci byli hladoví po úspěchu, za kterým nás hnali. Ta podpora byla úžasná a za to jim dlužíme jedno obrovské poděkování, protože tohle nemá každý tým. Pro nás to je něco, na co se můžeme spolehnout po celou sezonu a v tom play-off fanoušci jen prokázali, jak moc jim tady na hokeji záleží. Atmosféra na stadionech byla úžasná. I na tom náměstí, kam fanoušci dorazili i v dešti. Klobouk dolů před nimi.

Obranné řady dostáli oproti minulé sezoně několika změn. Na jih Čech dorazil Milan Doudera, Michal Gulaši, nebo David Štich. Na druhé straně zažil povedenou sezonu jak Mikuláš Hovorka, tak i Ondřej Kachyňa. Jak moc vám toto složení obranné řady v týmu sedlo?
Sedlo si to celkem dobře. Nedostávali jsme tolik gólů a kluci zapadli velmi dobře. Když vezmu konkrétně třeba Milana Douderu, tak jsme všichni věděli, že má za sebou mnoho úspěchů v Třinci. Je to kvalitní hráč a skvělý kluk do kabiny, který rychle zapadl. Stejně tak i Michal Gulaši, který je tím defenzivním vlčákem, jenž nevypustí jediný souboj. Dalo se na těchto klucích stavět, jejich kvalitu prokazovali celou sezonu a navíc se k nim přidali i ostatní. Například Ondra Kachyňa, který hodně vyrostl. Myslím si, že povedenou sezonu měli všichni kluci a díky tomu jsme byli tam, kde jsme byli.

Vy osobně jste v dresu Motoru potřetí za sebou překonal dvacetibodovou hranici. Jak na vás tyto konzistentní výsledky působí?
Jsem rád, že ty body nějaké sbírám. Víceméně to je moje role. Nejsem žádný ranař, takže ta moje role v týmu je, abych tvořil hru, vytvářel šance pro kluky a na přesilovce nahrával, či střílel góly. Když ty body jsou, jsem samozřejmě rád.

V play-off jste zaznamenal šest asistencí, z toho pět v početních výhodách. Jak velká síla se ve vašich přesilovkách skrývala?
Přesilovky nám v play-off extrémně sedly. Guli měl střeleckou fazónu, Pecháček se vrátil v plné síle po zranění a s nimi hrát na přesilovce je velmi nápomocné. Jsou to zkušení kluci a já se to na té modré snažil víceméně rozdávat, aby z toho mohli rovnou střílet, nebo vytvářet šance. Před bránou hrál zase výborně Kondel, který byl velmi nepříjemný před brankou. Padalo nám to tam a byl jsem rád, že to týmu takto pomáhalo.

Právě Jáchym Kondelík se společně s Adamem Kubíkem probojoval do reprezentace, Jáchym navíc pokračuje v nominaci i v přípravných zápasech na Slovensku. Jaké podle vás má šance se probojovat na mistrovství světa?
Věřím, že Kondel by se mohl dostat na mistrovství a myslím si, že i měl, protože jeho sezona byla parádní. Je to výborný kluk jak do kabiny, tak i na led. Prokázal to po návratu do Česka, kdy ihned zapadl do týmu a vletěl do extraligy. Všichni mu držíme palce a já věřím, že se mu může povést probojovat na finálový turnaj.

Pro příští sezonu zůstává kádr víceméně ve stejném složení. Co bude podle vás důležité udržet a přenést si do dalšího ročníku?
Každou sezonu někdo odchází a někdo naopak přichází. To je ten hokejový koloběh. Myslím si, že je velmi pozitivní, že zůstává základní kostra týmu. Věřím, že ať přijde kdokoliv, tak to bude skvělý kluk do kabiny, což je podle mě nejdůležitější. Podstatná je ta lidská stránka, a když to bude z tohoto pohledu fungovat, tak to bude vidět i na ledě.

Po třech letech opouští českobudějovické brankoviště Dominik Hrachovina, kterého nahradí Milan Klouček. Jak dlouho trvá si zvyknout z pozice obránce na nového brankáře v týmu?
Milan je kvalitní gólman a není to jeho první angažmá. Myslím si, že pro nikoho to nebude nic těžkého. První tréninky, nějaký zápas, podíváme se na video a věřím, že to bude fungovat na stejné úrovni, jako s Hráškem. Potažmo i s Honzou, který tu je už taky nějakou dobu. Nevidím v tom tedy problém a určitě budou mít oba pozitivní přínos pro tým.

Už jste přemýšlel o tom, s čím půjdete do příštího ročníku? Máte nějaký osobní cíl?
Upřímně jsem si teď úplně od hokeje vyčistil hlavu, takže jsem nad tím nepřemýšlel. Určitě chci, aby mi vydrželo zdraví, a aby nebyly žádné výpadky formy. Chci se také nadále zlepšovat, i v maličkostech, a být prospěšný pro tým. Po týmové stránce bude určitě minimálním cílem play-off a pak se uvidí. Budeme chtít bavit lidi, co nejvíce vyhrávat a mít dobrou sezonu.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....