Banes Motor České Budějovice
01.02.2013, Miroslav Mayer

Nebyl jsem si jistý, jestli je puk v brance, usmívá se Rudolf Červený

Č. B u d ě j o v i c e - V Budvar aréně se hrál v pátek večer další důležitý zápas, který posunul mužstvo HC MOUNTFIELD o kousek blíže k postupu minimálně do předkola play-off. Vítězstvím nad Kometou se totiž Jihočeši dostali před svého soupeře v tabulce a navíc mají k dobru i vzájemné zápasy. Utkání mělo dva zlomové momenty a u obou hrál důležitou roli střední útočník domácího týmu Rudolf Červený. Ten nejprve zvyšoval na 3:1 a pak přihrával na gól při stavu 4:3.

Trenéři prohlašovali, že chtějí zvýšit konkurenci u mladých hokejistů, kteří zatím nepředvádějí výkony, které se od nich očekávají. Mezi mladíky v týmu se určitě počítá i centr Rudolf Červený. Až dosud se mu podařilo nasbírat jen tři body v pětadvaceti zápasech. Proti Kometě se blýskl hned gólem a asistencí a hlavně na ledě byl útok mladíků vidět. Svým výkonem si vysloužili i více času na ledě, než je u čtvrtého útoku obvyklé.

Mužstvo si bylo dobře vědomo důležitosti zápasu s Kometou. Hrálo se o šest bodů a výhodu vzájemných zápasů a o odstup od mužstev ze spodnějších pater tabulky. Přesto vstup do zápasu nebyl úplně optimální. Kometa lépe bruslila a vytvářela si nadějné šance.“První třetina nebyla rozhodně podle našich představ. Udělali jsme tam nějaké chyby, ale povedlo se nám dát branky, v utkání jsme vedli a to nám pomohlo,“ myslí si budějovický centr. Kometa má za sebou sérii nepovedených zápasů a s Jihočechy se utkala podruhé během devíti dnů.“ Nevím, jestli byla výhoda, že jsme spolu hráli nedávno, spíše si myslím, že je pro nás dobře, že se Kometě nedaří.“

Rudolf Červený

Jestliže se až dosud zdálo, že Rudolf Červený letos nesbírá body, tentokrát se to změnilo. Navíc si svoje příspěvky do bodování nechal na důležité okamžiky zápasu. Svoji branku vstřelil v okamžiku, kdy se Kometě podařilo dát kontaktní branku a domácí publikum trnulo. O podobné zvraty letos v Českých Budějovicích totiž nebyla nouze. Na ledě řádila čtvrtá domácí útočná formace Rousek, Červený, Švihálek. Svoji aktivní hrou si sami vytvořili akci, kterou se podařilo zakončit důležitým uklidňujícím gólem.“Hráli jsme v útočném pásmu a já jsem přihrál na Frantu Ptáčka a ten vypálil. Po jeho ráně se puk dostal ke Švihasovi (Michal Švihálek)a ten se pokusil prostřelit brankáře. Jeho střela se odrazila od betonů gólmana přede mě a já jsem vystřelil. Naštěstí to tam propadlo. Skákal tam ještě jeden bránící hráč a já jsem si nebyl jistý, že je puk v brance,“ popisuje důležitý okamžik šťastný střelec branky.

Většinou býval hráč s šedesát pětkou na zádech zvyklý, že hrával se staršími spoluhráči, od kterých mohl sbírat cenné zkušenosti. Teď nastupoval v jednom útoku s hráči ještě mladšími. „ Je to jiné. S klukama se snažíme dostat se co nejdříve s pukem do útočné třetiny a vytvářet si nějaké šance a získat na sebe nějaké fauly. To je úkol čtvrtého útoku a nám se to dnes podařilo.“

Druhý zlomový okamžik zápasu byl ve třetí části, kdy se Kometě podařilo snížit opět na rozdíl jedné branky na 4:3. Opět se rýsovalo drama a napětí a vypadlo to, že ani tentokrát se diváci nedočkají klidného konce zápasu. Právě v této chvíli dali domácí další branku, kterou zlomili odpor Komety. „Knoťas(Tomáš Knotek) mi přihrál před branku a já jsme to hned bekhendem vystřelil na branku a Jakub Suja to pěkně tečoval. Ani jsem nevěděl, kudy to tam propadlo. Byl to důležitý gól, který nás uklidnil,“ usmívá se mladý útočník.

Právě za stavu zápasu, kdy Kometa dokázala snížit, se ukázalo, že mužstvo již tyto situace zvládá lépe, než tomu bylo v minulosti. Série vítězných zápasů mužstvu dodala sebevědomí. „Bylo to nepříjemné, když jsme dostali dva nešťastné góly. Trošku nervózní jsme byli, ale žádná panika. Řekli jsme si, že budeme hrát dál, tak, jak jsme hráli, zodpovědně a ono se to zase otočilo k nám,“ říká odchovanec budějovického hokeje.

Musíme se dívat dopředu, myslí si Patrik Lušňák

Poprvé se v dresu Komety představila nová posila Patrik Lušňák, který přišel do Komety při hráčské výměně z Chomutova. V Brně již od soboty trénuje, ale teprve na jihu Čech si mohl poprvé v zápase obléci dres loňského finalisty české extraligy.

Patrik Lušňák
Skoro týden již s mužstvem trénujete a teď jste odehrál i první ostrý zápas. Jak se vám v novém dresu hrálo?
Hrálo se mi dobře. Trenér mi dal šanci hrát ve druhé pětce a na ledě jsem si zahrál přesilovky i oslabení. Jen škoda, že se nám nepodařilo dotáhnout zápas do vítězného konce.

V sám jste měl dvě dobré šance skórovat a pomoci mužstvu při nadějném stavu 1:2 a 3:4. Co se tam stalo?
V jedné šanci jsem byl dost v úhlu a musel jsem vystřelit. Střela trefila brankáři rameno a puk se odrazil ven z branky. Při druhé příležitosti jsme najížděli dva a já jsme se to snažil bekhendem dostat na bránu a byla to jen náhoda, že to prošlo. Je škoda, že za stavu, kdy jsme byli k soupeři jen o gól, jsme ještě více nepřidali a nedotáhli jsme to alespoň na remízu.

Přišel jste do týmu, kterému se momentálně moc nedaří. Je v kabině cítit napjatá atmosféra?
Kluci mě v kabině přijali dobře a berou mě do party. Nálada v kabině je asi jako v každém klubu, když se prohrává. Myslím si, že je to jenom otázka času. Je potřeba na smolnou sérii zapomenout a dívat se dopředu. Musíme jít do zápasu s chladnou hlavou a s předsevzetím, že nic se neděje a další zápas se musí vyhrát.

Kometa si byla vědoma důležitosti zápasu a do Českých Budějovic přijela již včera. Měli jste na tento zápas i nějakou speciální přípravu?
Přijeli jsme sem dříve, abychom neměli v nohách cestu a byli jsme méně unavení. Nic speciálního jsme nechystali, ale byli jsme si vědomi, že se hraje o šest bodů a zápas je důležitý. Nevyšlo nám to.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....