Banes Motor České Budějovice
20.09.2013, Lukáš Dvořák

SDO: CEM - PCE 5:4 - Skvělá třetí třetina přinesla starším dorostencům první body

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Tak končeně se to povedlo! Ve čtvrtém utkání starších dorostenců přišla první výhra. Odnesly to Pardubice, které proti domácím nezvládly třetí třetinu a z Českých Budějovic si neodváží ani bod. Strůjcem výhry byl Ondřej Šulek, jenž se v utkání prezentoval dvěma přesnými zásahy. A nechybělo mnoho, aby dosáhl hattricku.

Na domácích nebylo od začátku utkání patrné, že po třech prohraných zápasech vstupují na led jako outsideři. Proti Pardubicím už konečně chtěli bodovat, takže podle toho taky vypadal jejich úvod. Zajímavě se prezentovali Šulek a Bahula, branku ze svých příležitostí ale nevytěžili. První varování vyslal na domácího gólmana Kadlece pardubický Procházka, ale rameno českobudějovického strážce svatyně bylo rychlejší než puk. Při vyloučení Matouška už ale hosté udeřili. V jejím závěru se před Kadlece dokonale proháčkoval Denis Kusý a bekhendovou střelou otevřel účet utkání. České Budějovice svou první přesilovku nezvládly a to hosté znovu potrestali. V deváté minutě poslal Vála krásnou přihrávku na Filipa Zadinu, kterému nedělalo problém zasunout puk mezi betony Kadlece. Ten následně skončil v utkání a byl nahrazen Kváčou. Pro domácí to byl impuls, jenž znamenal kontaktní branku. Klineckého střelu brankář Červený neudržel a pro Ondřeje Šulka nebyl problém dotlačit puk za jeho záda. Během osmnácté minuty měl možnost skórovat hostující David Voženílek, ale prudkou přihrávku z levé strany nedokázal trefit. Do šaten tak mířili v lepší náladě hosté.

Druhou třetinu mohli lépe zahájit Jihočeši a vyrovnat skóre utkání. Tři hráči uháněli sami na Červeného, ale Ondřej Šulek trestuhodně nepřekonal hostujícího gólmana. Hra byla nadále vyrovnaná a čekalo se, kdo jako další přidá střelecký úspěch. Třicátá minuta byla šťastnější pro Pardubice. Před Kváčou se objevil závar, ve kterém prakticky nikdo nevěděl, kde je puk. Až Filip Zadina prostrčil záhadným způsobem puk do českobudějovické sítě a navýšil tak vedení hostů. Evidentně z toho ale byl překvapen. Vzápětí mohl snížit Matějka, jeho střelu Červený neměl problém zneškodnit. Ve čtyřiatřicáté minutě vyslal dělovou ránu Budík a jen díky tomu, že mířila vedle, nenavýšily Pardubice svůj náskok na tři branky. Závěr druhého dějství patřil domácím, kteří se nechtěli smířit s nepříznivým stavem, ale žádný z útočníků nedokázal překvapit pardubického strážce svatyně. Ti tak mohli odcházet do šaten ještě spokojenější.

Závěrečná část byla pro České Budějovice z říše snů. Přesně dvě minuty po jejím startu se měnilo skóre poprvé. Fencl našel v přesilové hře Josefa Matouška, který střelou zápěstím od modré čáry trefil pravý horní roh branky Pardubic. O pětapadesát vteřin později bylo na druhé ledové ploše vyrovnáno. Hostující brankář byl lehkovážný a nahození Pavla Samohejla mu propadlo za jeho záda. Rázem byl na ledě jen jediný tým a Pardubice působily hodně zaskočeně. Probrala je až Budíkova tyč z devětačtyřicáté minuty. Budějovické poslal do vedení ve dvaapadesáté minutě Jan Bárta. Ten dokázal využít zmatku hostů a prostřelil Červeného, který byl bezmocný. Hosté nemohli na nic čekat a museli zahájit závěrečný nápor, aby poslali utkání alespoň do prodloužení. Domácí je ale jen zřídka pouštěli přes střední pásmo. Na startu poslední minuty živil naději na tři body Kváča, který skvěle zasáhl svým pravým betonem. A když to hosté zkusili v šesti, přišlo definitivní rozuzlení utkání. Ondřej Šulek vyhodil puk přesně do branky Pardubic a připsal si svůj druhý gól v utkání. Hostům byla ještě po dlouhých debatách připsána branka z poslední sekundy, kterou zaznamenal Ondřej Vála, nic to ale nezměnilo na tom, že starší dorostenci Českých Budějovic zaznamenali svou první výhru v novém ročníku extraligy.

Ohlasy po zápasu
Jan Trummer (trenér HC České Budějovice): Opět jsme měli špatný vstup do utkání, když jsme dostali dvě branky a přestali hrát. Sice jsme dokázali dát kontaktní branku z přesilové hry, ale Pardubicím jsme se vyrovnali až ve druhé třetině. V té jsme byli lehkovážní v útočném pásmu a inkasovali třetí branku. Do závěrečné části nastoupily jen tři útoky a řekli jsme hráčům, aby to hráli jednoduše do brankoviště, což se nám povedlo. Vstřelili jsme dva rychlé góly, dokázali hru strhnout na naši stranu. Po závaru před brankou propálil Bárta puk do sítě a v závěru jsme to jen pojistili.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....