Banes Motor České Budějovice
28.09.2013, Michal Špírek

BER - CEB 3:1 - Motor nedokázal uhlídat přesilovky Medvědů

Ani HC Motor neukončil spanilou jízdu berounských Medvědů a na ledě prvního celku tabulky prohrál 1:3. Jihočeši sice vedli po brance Petra Šachla, ale Beroun díky třem brankám v přesilovkách utkání otočil ve svůj prospěch.

Do zápasu vstoupila obě dvě mužstva velmi opatrně. První větší šanci viděli přihlížející příznivci až po necelých deseti minutách hry, kdy domácí ujeli do přečíslení. Přihrávku Hrdela najíždějící Zdeněk Kubica dobře trefil, ale českobudějovický brankář Dominik Halmoši se přesunul proti jeho střele včas a zachránil tak svůj tým.

Hokejisté Motoru měli následně více ze hry a často drželi puk v pásmu soupeře, ale obrana Medvědů svého soupeře do šancí nepouštěla. Domácí hrozili především z přesilových her, které se jim v této sezoně opravdu daří. V druhé z nich v první třetině tečoval pěknou ránu obránce Petra Šenkeříka před brankou útočník Berouna Zdeněk Kubica, ale gólman Halmoši byl opět připraven na správném místě. Do první přestávky tak šli hráči obou mužstev za bezbrankového stavu 0:0.

Do druhé části vstoupili lépe Budějovičtí, kteří si vytvořili převahu díky dvěma přesilovkám. V první z nich se ještě domácí dokázali ubránit, ve druhé se ale již dostali do vedení. Po pěkné kombinaci se prosadil z prostoru mezikruží hostující Petr Šachl.

Medvědi ale velmi rychle zabrali a svoji zvýšenou aktivitou si vysloužili další početní výhodu, v které se dočkali vyrovnání. Zdeněk Kubica dostal dostatek prostoru před brankou soupeře a střelou nad beton brankáře Halmošiho zužitkoval pěknou přihrávku od Daniela Vrdlovce.

Po srovnání Medvědů měli znovu více ze hry hokejisté Motoru, ale obrana domácích společně s brankářem Šimbochem dokázala jejich tlak ustát. Po druhé třetině tak svítil na světelné tabuli znovu vyrovnaný stav, tentokrát již 1:1.

V pokračující přesilovce z druhé třetiny se Medvědi neprosadili. Pak ale přišla další početní výhoda. Na trestnou lavici si šel odpykat dvě minuty za krosček budějovický Miroslav Třetina. Berounští ukázali svojí sílu v situaci, kdy mají na ledě o jednoho hráče navíc a vstřelili svoji druhou branku. Po přihrávce Jebavého střílel od modré čáry obránce Petr Šenkeřík, jehož dělovka skončila až v brance Motoru.

O dvě minuty později se fanoušci Medvědů radovali znovu a opět to bylo v přesilovce. Pas Zdeňka Kubici našel přesně Jakuba Marka, který již neměl vážnější problém zakončit do poloprázdné branky soupeře. O malou chvíli později udržel Motor v utkání obránce Marek Posmyk, který na poslední chvíli dojel ujíždějícího Kubicu a vypíchl mu čistě kotouč z čepele.

České Budějovice postupně s blížícím se koncem zápasu začaly zvyšovat svůj tlak, obrana Medvědů se tak měla co ohánět, aby zabránila snížení. Největší závar u domácí svatyně nastal v 56. minutě, kdy se kotouč nekontrolovatelně pohyboval u branky Medvědů, ale brankovou čáru nakonec puk nepřešel. V závěru ještě měli hosté přesilovku, ale ani v ní se již další branky nedočkali. Medvědi tak pokračují ve strhující letošní jízdě. Od začátku sezony neztratili svěřenci trenéra Petra Nováka ani bod a hřejí se na čele tabulky první ligy.

Ohlasy po zápasu
Petr Novák (Beroun): „Bylo to těžké utkání. Budějovice mají velice silné mužstvo, dobře namíchané zkušenými hráči a mladými, dobře bruslí. Dnes rozhodly přesilovky, o čemž svědčí i poměr využití 3:1, tedy stejný jako výsledek. Při hře pět na pět to bylo hodně vyrovnané, nebyla tam žádná šance, kde by se vytáhl gólman. Rozhodly přesilovky a my jsme byli šťastnější. Je lepší, když se vám povede rychle vyrovnat, to s týmem pak trochu pohne. Nikdo nečekal takový start, ale zůstáváme nohama na zemi, je to teprve začátek a sezóna bude ještě dlouhá.“

Radek Bělohlav (HC Motor): „Myslím si, že to byl velmi vyrovnaný a zajímavý zápas, který musel diváky bavit. My jsme měli rozhodnout ve druhé třetině, kdy jsme měli převahu a asi bychom tento zápas zvládli. Při vyrovnávacím gólu domácích tam byla od nás jedna individuální chyba, ale i přesto jsme měli v té druhé části vstřelit dvě až tři branky, ale nestalo se. Problémem také byla hra v oslabení, ve které jsme dostali všechny tři branky."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....