Banes Motor České Budějovice
15.08.2016, Matěj Mayer

Tým KHL z Chabarovsku znovu v Budvar aréně. Podaří se odveta?

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Zajímavé vzpomínky mají na přípravné utkání před minulou sezonou všichni tehdy přítomní. Na menší hokejový svátek v podobě utkání s Amurem Chabarovsk dorazilo 4400 diváků, kteří přihlíželi šokujícímu rozuzlení v podobě rozhodujícího gólu do sítě Motoru necelou sekundu před koncem! Nyní má Motor šanci prestižnímu soupeři z KHL porážku oplatit. Atraktivní duel je na programu v úterý od 18 hodin. Vstupné 60 Kč, pro držitele permanentek zdarma.

Zakládající klub KHL na úspěch zatím čeká

Klub, který letos slaví 50. výročí od svého založení, to ve svých počátcích neměl jednoduché. Do Superligy (dříve nejvyšší soutěž v Rusku), se mu podařilo se vyšvihnout až v sezoně 1996–97, ale během několika let v této soutěži se úspěchu nedočkal. V roce 2008 se stal jedním ze zakládajících členů Kontinentální hokejové ligy, v níž odehrál posledních osm ročníků. Za tu dobu se však do vyřazovací části podíval jen jedinkrát, a to navíc na velmi krátkou dobu. V sezoně 2011–12 Amur vypadl už v prvním kole play-off po porážce 0:4 na zápasy s Omskem, ale dvanácté místo z tohoto roku je dosud nejlepším klubovým výsledkem.

V uplynulé sezoně byli hokejisté z 10 000 kilometrů vzdáleného města na východu Ruska čtvrtým nejhorším týmem KHL. Po základní části měli na kontě jen sedmnáct výher z 60 duelů, což stačilo jen na dvanácté místo ve Východní konferenci. Tedy velmi daleko za postupovou osmičkou. Mužstvo táhli bratři Ušeninové, kteří zůstali v týmu i pro nadcházející sezonu. Mezi ně se v kanadském bodování po základní části ještě vklínil český reprezentant Tomáš Zohorna, ani jeden z nich však nepřekonal hranici 25 bodů. Mezi opory Chabarovsku patří také druhý Čech v kádru – obránce Jan Kolář, který stejně jako Zohorna reprezentoval na posledním MS.

Autobus našeho úterního soupeře. #amur #chabarovsk #khl #10tisíc #kilometrů #přijel #mhd

Fotka zveřejněná uživatelem @motorcb,

Chabarovsk už sehrál v Česku dvě utkání

Svěřencům Mischata Fachrudinova se zřejmě příprava v České republice osvědčila, a tak ji praktikují i nyní. Svůj letošní tábor rozložili přímo v Českých Budějovicích. Ještě před střetnutím s Motorem nicméně Amur stihl poměřit síly se dvěma extraligovými mužstvy. Brno ani Liberec ale spolehlivý recept na Chabarovsk najít nedokázaly, alespoň tedy v základní hrací době. Oba týmy si pak pochvalovaly utkání s ruským soupeřem. „Byli ještě lepší než Slovan Bratislava. Byli u všeho rychleji a my jsme nestíhali bruslařsky,“ hodnotil útočník Komety Martin Dočekal po porážce 0:3.

Podobná slova volil i kouč Liberce Filip Pešán, jehož tým nakonec vyhrál 2:1 po nájezdech. „Jednalo se o utkání, které mělo jednoznačně nejvyšší tempo ze všech čtyř zápasů, co jsme dosud hráli. Soupeř byl velmi kvalitní na kotouči, dovednostně skvěle vybaven, ale my se s tím dokázali popasovat. Chytili jsme tempo utkání a myslím si, že se nakonec muselo fanouškům líbit, neboť bylo plné šancí na obou stranách. Výhra, byť po nájezdech, nás proti takovému soupeři těší.“

>> HISTORIE ZÁPASŮ MOTORU S TÝMY Z RUSKA

Soupiska Chabarovsku

Metsola (Pechursky, Alikin) – Maslov, Zub, Aťjušov (C), Kolář, Kondraťjev, Kosmačjov, Ljutov, Grišin – Pěrvušin, Kamalov, Ramstedt, Litovčenko, Byvalcev, Vl. Ušenin, Vj. Ušenin, Kuusela (A), T. Zohorna, Li, Taratuchin (A), Ugarov, Železnov, Skladničenko, Raisov


4. přípravné utkání

ČEZ Motor České Budějovice

HK Amur Chabarovsk

úterý 16. srpna 2016, 18:00
Budvar aréna

Loni rozhodl gól Chabarovsku v poslední sekundě

Jak už jsme připomínali, Amur se nesmazatelně zapsal do paměti fanoušků, kteří se přišli podívat na loňské měření sil do Budvar arény. Jednalo se o pohlednou bitvu, které nechyběla rychlost, tvrdost a šikovnost obou soků. Tým z KHL se ujal vedení ve 13. minutě zásluhou Slováka Miklíka a hubené vedení držel až do 57. minuty, kdy se do puku opřela tehdejší opěvovaná posila Lukáš Zíb. Chabarovsk si však tlakem v závěrečných sekundách utkání vykoledoval přesilovku a střela obránce Arťoma Zuba prošla za Gábova záda necelou sekundu před koncem základní hrací doby!

ČEZ Motor České Budějovice – HK Amur Chabarovsk 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 57. Zíb (Pajič, Straka) – 13. Miklík (Šulakov, Tarasov), 60. Zub (Tarasov, Miklík). Rozhodčí: Pešina, Pražák – Jindra, Zíka. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:2. Diváci: 4400.

Lukáš Zíb hrál loni proti Amuru svůj druhý mač po návratu a byl jediným střelcem Motoru

Českobudějovická stopa v Chabarovsku

Dresu Amuru za celou dobu jeho existence obléklo celkem patnáct Čechů či Slováků. Mezi nimi i dva hokejisté, jejichž umění jsme mohli obdivovat na jihu Čech. Začněme Slovákem Romanem Stantienem, pro nějž (nepočítaje Českou republiku) byla ruská anabáze jedinou zahraniční štací v kariéře. Nutno dodat, že nebyla příliš úspěšná. Během ročníku 2001–02 odehrál v Chabarovsku 25 utkání s bilancí čtyř bodů (3+1), poté se vrátil a dohrál sezonu ve Vítkovicích. V Českých Budějovicích krátce působil v roce 2007, když odcházel ze Vsetína.

Druhý hráč, který hrál za oba kluby, je fanouškům Motoru jistě známější. Obránce Jan Platil hrál na východě Ruska v sezoně 2007–08, tedy rok před vznikem KHL. Tehdy si rodák z Kladna nevedl vůbec špatně, prožil dokonce možná svou nejlepší sezonu, když zapsal 20 bodů (7+13) ve 44 zápasech základní části. Na jihu Čech se objevil o šest let později a vydatně pomáhal znovuzrozenému Motoru v cestě vyřazovací částí.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....