Banes Motor České Budějovice
01.05.2020, Tisková zpráva

Do branky Motoru přichází Marek Čiliak, sestavu vyztuží i další posily!

ČESKÉ BUDĚJOVICE — První květen je tady! Někteří slaví svátek práce, jiní lásky a hokejoví fandové zase čekají na to, až kluby zveřejní své první posily pro následující ročník. ČEZ Motor České Budějovice po postupu do Tipsport extraligy pochopitelně potřebuje posílit, a to se rozhodně podařilo na klíčovém postu brankáře. Novou tříletou smlouvu na jihu Čech podepsal dvojnásobný nejlepší brankář extraligy a slovenský reprezentant Marek Čiliak! Měl by se tak stát dlouholetou oporou brankoviště Motoru. A posily si přichystal trenér Prospal i do pole. Obranu posílí produktivní vsetínský bek Ondřej Slováček, do útoku pak přichází extraligou protřelý jihočeský odchovanec Miroslav Indrák, nejlepší útočník uplynulého ročníku Chance ligy Daniel Voženílek a také kapitán Vsetína, už dříve v Českých Budějovicích působící, Vít Jonák. Nové smlouvy na jihu Čech podepsali i útočníci Albert Michnáč a Adam Raška, naopak v týmu už nebudou působit forvardi Jakub Babka a Jan Kloz.
Začneme od konce, Motor měl už v uplynulé sezoně velmi široký a úspěšný kádr, jehož velká část zůstává i pro sezonu extraligovou. Někteří hráči ale musí odejít, pokud se mají zapracovat posily nové. V klubu tak už nebude pokračovat brankář Milan Klouček, který se vrátil do Pardubic, a také už dříve oznámení útočníci Jan Veselý a Lukáš Endál. Kádr ale vedle nich opouští i další forvardi Jakub Babka a Jan Kloz, kterým se sluší poděkovat za nemalý podíl na skvělé a rekordní sezoně 2019-20. Konec kariéry ohlásil Jiří Šimánek. Na uvolněná místa ale přichází velká kvalita.

Důrazný útočník Vít Jonák už na jihu Čech úspěšně působil a po dvou nejen bodově výrazných ročnících, kdy byl kapitánem Vsetína, se teď na jih Čech vrací. Jonák je z třetí generace plzeňské extraligové dynastie Jonáků, nejvyšší soutěž hrál jeho dědeček, strýc i otec. Samotný Vít má extraligové zkušenosti z Mladé Boleslavi a Liberce, kde slavil v roce 2016 i mistrovský titul.

Z Valašska míří na jih Čech ještě jeden hráč. Pětadvacetiletý bývalý mládežnický reprezentant Ondřej Slováček je obránce v ideálním věku, ve Vsetíně se v posledních dvou sezonách vypracoval v klíčového beka a v ročníku 2018-19 byl vyhlášen i nejlepším obráncem Chance ligy. Teď v Českých Budějovicích by měl udělat onen další krok vzhůru. Dvakrát po sobě v Chance lize posbíral 39 kanadských bodů v základní části a ve vzájemných soubojích zaujal i trenéra Prospala, který tak bude mít společně s Pýchou k dispozici nejlepší obránce posledních dvou ročníků druhé nejvyšší soutěže.

Vysoce produktivní byl v uplynulé sezoně i útočník Daniel Voženílek. Ten v dresu Litoměřic nastřílel 22 gólů a posbíral skvělých 64 kanadských bodů. V prvoligové skupině o titul nebyl v tomto směru nikdo produktivnější! Góly a nahrávky se od něj budou čekat i o patro výš v Motoru. Ve čtyřiadvaceti letech je to také stále velmi perspektivní hokejista.

Stejně starý je i křídelník a střelec Miroslav Indrák. Písecký odchovanec je ale o poznání protřelejší extraligovými boji. Za Plzeň a Vítkovice sehrál během posledních 7 sezon už více než 300 extraligových zápasů a nasázel téměř 90 branek. Poprvé se teď přesune blíže k domovu do Českých Budějovic a bude chtít jistě navázat na sezony, kdy střílel 17, 20 či dokonce 23 extraligových branek za ročník.

Poslední zbrusu novou posilou je pak Marek Čiliak, brankář, kterého asi není třeba dlouhosáhle představovat. Klíčová postava dvou sezon, kdy se do Brna vrátily mistrovské tituly, brankář, který si zachytal na dvou posledních světových šampionátech. Obrovská osobnost české extraligy, která na tři následující sezony spojí své jméno s českobudějovickým Motorem. Jeho příchod je pro fanoušky bezesporu jasným signálem, že Motor ani v extralize nechce hrát v žádném případě druhé housle.

Novou smlouvu v Motoru pak podepsali i dva útočníci, kteří pomohli k úspěchu už v uplynulé sezoně. Jedenadvacetiletý Albert Michnáč bude i nadále hostovat na jihu Čech ze Sparty a po první společné přípravě pod koučem Prospalem by měla i jeho křivka výkonnosti stoupat. Adam Raška pak už v uplynulé sezoně v dresu Motoru sbíral v průměru více než bod na zápas, každý si jistě vzpomene na jeho čtyřgólové představení proti Slavii, i jeho služby si Motor zajistil do následující extraligové sezony. Jádro kádru Motoru je tak pohromadě, sportovní vedení ale pochopitelně ani tak neustane v aktivitě, protože jen samotný návrat extraligy do Českých Budějovic po 7 letech není rozhodně konečným cílem celého klubu.

Foto k článku: Michal Eger, hckometa.cz
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice