Banes Motor České Budějovice
19.12.2023, Adam Černý

Extraliga je zpět! Motor ve středu ve vánočním zápase přivítá Olomouc!

Extraligový kolotoč se opět po reprezentační přestávce roztáčí. Do konce roku 2023 čeká hokejisty českobudějovického Motoru ještě pět utkání. Jako první se Jihočechům do cesty postaví ve středu Olomouc. Úvodní buly v Budvar aréně padne v 17:30. Lístky jsou stále v prodeji ZDE.

O soupeři – HC Olomouc

Olomoučtí před reprezentační pauzou zažívali nejvydařenější období v sezoně. Kohouti od prohry na Spartě 16. listopadu se v dalších osmi zápasech radovali z výhry hned sedmkrát. Olomoučtí padli pouze na konci listopadu v Hradci Králové a díky výraznému bodovému přísunu na jejich konto se vyhoupli až na devátou příčku tabulky nejvyšší soutěže. Do programu po reprezentační přestávce vtrhli Hanáci už v pondělí, kdy zamířili na led lídra tabulky z Pardubic. Z východu Čech si však svěřenci trenéra Jana Tomajka odvezli vysokou porážku 8:2. V případě středeční výhry by se ale Olomoučtí bodově mohli dotáhnout právě na svého soupeře z jihu Čech.

Hráče Olomouce na vrchních místech ligové produktivity nenajdeme. Nejproduktivnější hráč Hanáků má na svém kontě dvacet bodů a je jím Jakub Navrátil. Čtyřiadvacetiletý útočník k osmi brankám přidal už dvanáct asistencí. O dva body méně má poté slovinský legionář Rok Macuh. Elitní trojici nejproduktivnějších hráčů týmů poté završuje Michal Kunc s body čtrnácti. Olomoučtí však dlouhodobě těží především ze své vyrovnanosti kádru a týmovosti, díky které zápasy může rozhodnout kdokoliv z kádru.

Ani v týmových statistikách se Hanáci nepohybují na vrchních místech. 82 inkasovaných branek je po Mladé Boleslavi, Kladnu a Liberci nejvyšším číslem v soutěži. Olomouci se nedaří ani v početních výhodách, v jejich procentuální úspěšnosti jsou až na chvostě celé soutěže. I v rámci hry v oslabení to není nějaké úspěšné, 74,76 % je řadí na třetí místo odspodu.

Sestava Olomouce z pondělního utkání v Pardubicích:

Sedláček (44. Konrád) – Rutar, Ondrušek (C), Škůrek, Mareš, Švrček, Černý – Bambula, Knotek (C), Kusko – Navrátil, Nahodil, Kunc – Orsava, Macuh, Plášek – Klimek, Anděl, Menšík.

Banes Motor

Motoráci před reprezentační pauzou odehráli dva těžké duely na hřištích Pardubic a Sparty. Favority celé soutěže Motor potrápil i bez svých opor Milana Gulaše a Adama Kubíka. Svěřenci Ladislava Čiháka však ani jeden ze slibně rozehraných duelů do vítězného konce dotáhnout nedokázali, v obou případech z toho byl bod po prohrách v prodloužení. Velkým pozitivem bylo právě to, že si Jihočeši dokázali poradit i bez svých opor a do výraznějších rolí postoupili další hráči. Aktuálně Jihočeši okupují osmou příčku, což je oproti předešlé sezoně jasným posunem a mohou být tak s dosavadním průběhem spokojeni. Českobudejovický celek těží především ze své síly na domácím ledě, kde už neprohrál pět zápasů. Vzájemná bilance středečních soupeřů je v letošní sezoně zatím vyrovnaná. Doposud platilo pravidlo můj dům, můj hrad, jelikož oba celky braly body na svém ledě. Nejprve na startu sezony se radovali Jihočeši z výhry 3:1, na konci října si poté z Hané odvezl Motor prohru 5:2.

Ani z řad českobudějovického celku nenajdeme nikoho na vrchních příčkách ligové produktivity. Bodově se nejvíce činí devatenáctibodový kapitán Milan Gulaš, který však, jak již bylo zmíněno, v posledních dvou kolech absentoval v sestavě. Na druhé místo se poté vyšvihl kanadský útočník Brant Harris s body patnácti. O bod méně má poté dvojice Jan Ordoš a Adam Kubík, který také kvůli zranění nezasáhl do posledních dvou duelů. Obranu poté bodově táhne Mikuláš Hovorka, který jako jediný z týmu nevypadl při reprezentační pauze ze zápasového tempa. Odbyl si totiž debut v seniorské reprezentanci v rámci turnaje ve Švýcarsku, kde nastoupil do duelů s domácím Švýcarskem a následně se Švédskem.

Brankovišti vévodí Dominik Hrachovina, který odchytal už dvacet duelů a drží si úspěšnost 90,29 %. Připraven naskočit je Jan Strmeň, který si svými výkony řekl i o prodloužení své současné smlouvy o další dva roky. Vytáhlý strážce českobudějovické svatyně se pyšní po osmi odchytaných duelech úspěšností zákroků 91,67 %.

Sestava Motoru v posledním utkání se Spartou:

Strmeň (Hrachovina) – Hovorka, Gulaši (C), Kachyňa, Doudera (A), Pýcha, Štencel, Vráblík – Ordoš, Kondelík (A), Beránek –Simon, Harris, Toman – Valský, Hanzl, Přikryl – Kříž, Koláček, Chlubna.

Vánoční utkání

- Ani v roce 2023 nebude chybět jedna z nejkrásnějších motoráckých tradic. Předvánoční utkání s Olomoucí bude věnováno centru ARPIDA! V předchozích letech se podařilo pro Arpidu získat už přes 800 000 Kč, letos věříme, že padne hranice 1 milionu. Motor i tentokrát nastoupí ve speciálních vánočních dresech bez reklam, které podobně jako i hokejku Dominika Hrachoviny, kterou pomalovaly děti z Arpidy, můžete vydražit. Přispět můžete i přes QR kód v článku a během zápasu ho najdete i na multimediální kostce či v Hokejklubu. K zakoupení budou i charitativní perníčky, přispět budete moci i tím, že vratný kelímek tentokrát nevrátíte, ale dáte ho do sběrného boxu Arpidy. Zkrátka možností, jak pomoci hendikepovaným dětem, bude velká spousta!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....