Banes Motor České Budějovice
07.08.2020, Michal Špírek

Motor zúžil kádr, žádný ze zkoušených hráčů neuspěl

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Trenéři Motoru rozhodli o prvním zúžení kádru pro extraligovou sezónu 2020/2021. Nikdo z hráčů na try-outu je během vynuceně zkráceného kempu nezaujal natolik, aby si vybojoval místo v sestavě. Někteří z juniorů byli posláni zpět do mládežnického mužstva. Naopak nadějně se vyvíjí situace ohledně možnosti využití brankáře Jiřího Patery.

Českobudějovičtí před nařízenou karanténou trénovali rozděleni na dvě skupiny, kdy bylo v týmu přes čtyřicet hokejistů. Součástí přípravného kempu byly i tréninkové zápasy. Vysoký počet hráčů ale museli trenéři v pokročilé fázi přípravy, kdy se blíží start extraligy, zredukovat. I v letošní přípravě využil Motor možnosti try-outů. Tentokrát nikdo ze zkoušených hokejistů nezaujal trenéry natolik, aby získal angažmá pro extraligovou sezónu. Obránce Marek Baránek a útočníci Pavel Klhůfek, Lukáš Vopelka a Malo Ville na zkoušce neuspěli a v Motoru končí. "Všichni přišli do přípravy fyzicky připravení, v případě Baránka, Klhůfka a Vopelky se jednalo o hráče s extraligovými zkušenostmi. Jsme rádi, že nám vytvořili konkurenční prostředí. Ale byla jasná domluva, že musí v přípravě přehrát hráče na svých pozicích, což se nestalo. Bohužel pro ně bylo zkušební období zkráceno minimálně o týden kvůli karanténě. My už ale museli o zúžení kádru rozhodnout, kádr není nafukovací, nemůžeme teď ani v jednom dni cokoliv vypustit a zanedbat. Musíme jet naplno, kvůli karanténě jsme ztratili čtrnáct dní. Rozhodli jsme se tak jít dál s hráči, které známe a kterým věříme," komentuje rozhodnutí asistent Václava Prospala Aleš Totter.

Zpět do juniorského týmu byli posláni brankář Marek Dvořák, obránci Jiří Remta a Dominik Vaněk a útočník Vojtěch Bárta. "Juniory jsme brali primárně na doplnění kádru, abychom mohli postavit dvě tréninková mužstva. Pro ně bylo výborné, že si to vyzkoušeli, víme o nich a nadále je budeme sledovat. Měli by se zařadit k tahounům juniorky," sděluje Totter. "Rozhodně nezklamali. Původně jsme počítali, že s námi budou tři týdny, nakonec se z toho stal jen týden, i ten byl pro ně ale rozhodně prospěšný," je si Totter jistý. V přípravě ČEZ Motor nadále pokračují další hráči věkově spadající do mládežnické kategorie, kteří s áčkem absolvují kompletní přípravný blok. Jedná se o obránce Václava Svacha a útočníky Matouše Hrubce, Jakuba Čížka a Martina Beránka.

A jaká je situace ohledně mladíků, kteří působí v zámoří a kteří se připravovali s českobudějovickým mužstvem? V kádru zůstává útočník Matěj Toman, který ukončil působení v Kanadě a je hráčem Motoru. Od týmu se již odpojil útočník Jáchym Kondelík, který se v příštím týdnu vrací do Ameriky. Do přípravy Motoru naopak ještě naskočí po skončení karantény, ve které jsou po reprezentační akci české dvacítky, obránce Šimon Kubíček a útočník Pavel Novák. O jejich angažmá u týmu trenéři zatím neuvažovali. V přípravě ale dále zůstává i jednadvacetiletý brankář Jiří Patera, u kterého je situace odlišná a o kterého mají trenéři zájem. "Vypadá to, že do USA poletí nejdříve v průběhu listopadu. Uvažujeme, že bychom si ho do té doby nechali a je reálná šance, že by tu byl k dispozici i pro zápasy. Ne nadarmo byl draftován do NHL, v zámoří se strašně zlepšil v rozehrávce holí, je to moderní aktivní gólman. Je to pro nás varianta, vedení podniká kroky, abychom mohli Pateru využít," sdělil Aleš Totter.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....