Banes Motor České Budějovice
25.03.2020, Filip Kortus

V Superpoháru jsme podávali nejlepší výkony, říká trenér juniorky Luboš Rob

Nakonec dvě soutěže zvládli odehrát hokejisté juniorky v uplynulém ročníku. V turnaji O Pohár DHL se probojovali do nadstavby, jenže po základní části se nakonec nepokračovalo a rozjel se DHL Superpohár. V něm mladí hokejisté bojovali o postup ze skupiny, který jim nakonec o kousek unikl. Celou sezonu hodnotil hlavní trenér Luboš Rob.

Jak hodnotíte průběh uplynulé sezony?
Jedním z cílů, se kterým jsme do sezony šli, bylo zapracovat do týmu hráče ročníku 2002. Nakonec jich byla převážná většina, celkově jsme jich měli dvanáct. Zbytek kádru tvořili čtyři hráči narození v roce 2001 a čtyři v roce 2000. Měli jsme velice mladé mužstvo a chtěli jsme, aby se ukázalo, kdo do týmu výkonnostně patří. Všichni dostali dost příležitostí, aby se ukázali a vybojovali si místo v sestavě i na další rok.

Na čem jste se svými svěřenci nejvíce pracovali?
S Jirkou Hanzalem jsme po hráčích vyžadovali, aby se nebáli hrát s kotoučem a byli konstruktivní. Nabádali jsme je, aby se snažili tvořit, kombinovat a dali do hry nějakou myšlenku. Mám rád, když se hraje technický hokej a kluci mají možnost se rozvíjet. Přizpůsobili jsme tomu i tréninkový plán. V pondělí a úterý byly velice náročné tréninky, jejichž součástí byla i příprava na suchu. Středu a čtvrtek už jsme zaměřovali na herní činnosti a přípravu na zápas.

Zklamalo vás, že turnaj O Pohár DHL skončil základní částí a neměli jste tak možnost zahrát si play off?
Sezonu jsme nezačali dobře, ale postupně se naše výsledky zlepšovaly. I herně jsme se zvedali. Počítali jsme s tím, že šestnáct týmů se probojuje do nadstavby a bude se hrát dál. I když byla tabulka velice vyrovnaná, tak jsme se do první šestnáctky vešli. Nicméně soutěž se ukončila a vítězem se stal první tým po základní části.

Věřili jste, že v Superpoháru postoupíte ze skupiny?
Určitě. Měli jsme za to, že dokážeme postoupit. Doma jsme hráli dobře a dokázali uhrávat důležité body. Skupina byla nesmírně vyrovnaná. Stačila nám jedna výhra navíc, abychom se dostali na postupové pozice. Jsem přesvědčený, že v nadstavbě tým dokázal plnit věci, na kterých jsme po celý rok pracovali. Odehráli jsme plno povedených utkání a bojovali jsme o postup do další fáze, přestože jsme měli velice těžké soupeře. Kluky jsme pochválili, z naší strany to byla rozhodně nejpovedenější část sezony.

Splnili nejstarší hráči týmu vůdčí role?
To, co jsme po nich chtěli, tak rozhodně splnili. Vojta Doktor s Michalem Silným byli tahouni po celou sezonu, stali se opravdovými lídry. Vojta Krcho měl smůlu v tom, že nemohl absolvovat letní přípravu, což ho v první polovině sezony brzdilo. Jakmile to dohnal, tak se k Michalovi s Vojtou připojil, a i on byl klíčovým hráčem sestavy. Aleš Řezáč nám v první části sezony výrazně pomohl, ale v průběhu sezony začal upřednostňovat školu a přípravu na vysokou, což jsme mu nijak nevyčítali. Pro mládež i tak odvedl velmi dobrou práci.

Jak si vedli hráči o rok mladšího ročníku?
Dominantním hráčem celého mužstva byl Jakub Čížek, který je na svůj věk vynikajícím hokejistou. Myslím si, že má velkou šanci se prosadit i do A-týmu. Má velmi dobré herní předpoklady, je skvěle vybaven v individuálních schopnostech. Zranění přibrzdilo Matouše Hrubce, který musel absolvovat dvě operace. Má na to, aby se hokejem živil a snad brzy zúročí i zkušenosti, které v sezoně nasbíral za prvoligový Sokolov. Mezi základní pilíře sestavy patřili i obránci Tomáš Hubata a Kuba Novák. Tomáš je dříč, který nevypustil jediný souboj a vždy vše odmakal. Potřeboval by přičichnout k dospělému hokeji, aby dostal motivaci do další práce. Kuba střídal povedené momenty se slabšími, ale je to bek, který má perspektivu. Jirka Najman přišel před sezonou a postupně se zapracovával do sestavy. Poté o něj byl zájem ze strany Písku, takže jsme mu po vzájemné dohodě povolili odejít.

Co výkony nejmladšího ročníku ve druhé sezoně za juniorku?
Neměli jsme nijak široký kádr, takže jsme všem dali velký prostor se ukázat. Z tohoto ročníku bych vyzdvihl Matouše Masopusta, který udělal velký progres a snad vykročil správně k dospělému hokeji. Výraznou oporou byl pro nás obránce Venca Svach, který celý rok trénoval s áčkem a i díky tomu udělal velký výkonnostní progres. Má výborný charakter a před sebou skvělou budoucnost. Technicky velice dobře vybavený je i Jarda Pouzar, ale vzhledem k očekávání, která jsou od něho velká, nemá lehkou pozici. Příkladný přístup měli Lukáš Pavlát s Honzou Janochem. Makali a chtěli na sobě pracovat.

S brankářskou dvojicí jste byli spokojeni?
Snažili jsme se na začátku sezony postavit Máru Dvořáka s Dominikem Ludvíkem na stejnou úroveň, aby se poprali o pozici prvního brankáře. Mára si obhájil post jedničky, v létě na sobě zapracoval a odchytal většinu zápasů. I Dominik ale dostal šanci a nasbíral několik startů. Měl velmi dobrý přístup. S oběma brankáři se dá pracovat a uvidí se, jestli to někam dotáhnou.

Budete u týmu pokračovat?
Už v průběhu sezony jsme se domluvili, že po sezoně skončím. Je to z důvodu, že chci trénovat dospělé hokejisty a pokračovat v tom, kde jsem skončil s Marianem Jelínkem. Uvidíme, jak to dopadne. Chtěl bych za uplynulou sezonu poděkovat celému kádru a také realizačnímu týmu, společně s Jirkou Hanzalem a Jiřím Šrámkem jsme vytvořili velmi dobrou partu.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....