Banes Motor České Budějovice
19.02.2009, David Lukeš

CEB - LIB 4:3 - Ani tři body na play-off nestačily

Č. B u d ě j o v i c e - Hokejisté MOUNTFIELDU živili v posledním kole základní části naději na postup do předkola play-off. S Libercem ovšem nezačali dobře a museli dotahovat dvoubrankové manko soupeře. Čtyři minuty před koncem vystřelil vítězství Budějovic kapitán Ondřej Veselý a čekalo se na výsledek z Vítkovic. Tam ale vyhráli Oceláři z Třince v prodloužení, což znamená, že MOUNTFIELD letos čekají jen boje v play-out.

První třetina začala v podání MOUNTFIELDU hodně svižně. V prvních devadesáti vteřinách si domácí vypracovali dvě vyložené šance. Kůrka i Šimánek shodně pálili z mezikruží a shodně o vlásek minuli branku. Hra se poté zklidnila a využili toho hosté. Na konci 9. minuty se do hezkého přečíslení pustila trojice Pabiška - Podkonický - Radim Vrbata a ostrostřelec ošlehaný NHL se nemýlil, když kombinaci na jeden dotek zakončil doklepnutím puku za bezmocného Turka - 0:1.

Inkasovaná branka Jihočechů na pohodě mnoho nepřidala. Ti se sice občas zjevili před Leinonenem, k čemuž jim pomohly i dva liberecké fauly, nicméně v nebezpečnějších pozicích se octl Turek, který zlikvidoval velké šance Podkonického a Vrbaty. Budějovičtí se nakonec přece jen dočkali. Třetí přesilovku přetavil v gól ranou od modré čáry bek Petr Gřegořek - 1:1.


Druhou třetinu začali efektivněji opět hosté. Na začátku 23. minuty se opět zblízka prosadil Daniel Špaček, když mu na brankoviště naservíroval skvostnou pobídku Jan Víšek - 1:2. Po tomto šoku se hra MOUNTFIELDU propadla do planých rovin, čehož využili hosté. Po faulu Frola ve 30. minutě dostal šanci k trestnému střílení Radim Vrbata a zkušeně zavěsil - 1:3.


Až budíček číslo tři domácí probral. Ti pochopili, že je i na nich, pokud chtějí proklouznout do předkola play-off, a od 30. minuty před Fikrtem rozpoutali hotové peklo. Jejich snahu podpořil už ve 32. minutě Milan Gulaš, když se po vhazování v libereckém obranném pásmu umně uvolnil a pohotově posla touš nad Fikrtovu vyrážečku. Poté se hráči MOUNTFIELDU střídali v zahazování vyložených šancí, navíc minutu před koncem prostřední třetiny dostali možnost hrát dvojnásobnou přesilovku. Ani v té se Jihočeši neprosadili a tak se štěstím do kabin odnášeli těsný náskok hostující Tygři.


Karty před třetí třetinou byly rozdány jasně. S ohledem na přetrvávající remízový výsledek ve Vítkovicích se MOUNTFIELD musel tlačit k vítězství. Drahné minuty se mu to nedařilo, jeho hráči pálili jednu šanci za druhou. Poté, co se neujali tutovky, povedlo se domácím vyrovnat víceméně šťastným nahozením Vítězslava Bílka od pravého mantienlu, které Fikrtovy proskočilo mezi nohama - 3:3.


Budějovickým se pak naskytly dvě parádní možnosti na další změnu skóre. Hosté šli v krátkém sledu dvakrát za sebou na trestnou lavici za technické prohřešky (příliš mnoho hráčů na ledě + zdržování hry). MOUNTFIELD však přízně osudu nevyužil. Přesto štěstěnu Jihočeši neurazili - v 57. minutě po stupňujícím se tlaku se zblízka dorážkou prosadil Ondřej Veselý - 4:3. Svůj těsný náskok domácí už udrželi, přestože se museli v závěru bránit v oslabení, podpořeném odvoláním Fikrta z branky.


Následovalo čekání na výsledek z Vítkovic. Obsluha budějovické kostky operativně nahodila přímý přenos, který tak mohli sledovat zbylí diváci, kterých v hale zůstalo okolo 3 000. Zplna hrdla na dálku fandili svým novým hrdinům, v hale panovala pomalu výbušnější atmosféra, než při zápase Budějovic s Libercem samotném. Branka Ocelářů těsně před koncem prodloužení ale veškeré naděje Budějovic na desátou příčku utnula. Budějovické tak po pěti letech opět čeká jen boj o záchranu v nejvyšší soutěži.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....