Banes Motor České Budějovice
07.08.2018, Denisa Józsová

Motor bojoval, ale nestačilo to. Plzeň má druhou výhru

Prvním soupeřem Motoru v přípravných utkáních v Budvar aréně byla Plzeň. Hokejisté Motoru se velmi rychle dostali do vedení 1:0, jenže Škoda třemi góly otočila stav utkání ve svůj prospěch. Jiskřičku naděje vykřesal domácímu týmu Lukáš Endál, který se trefil necelých pět minut před koncem. To však bylo od Jihočechů vše a Plzeň si připsala vítězství o jednu branku.

Oproti zápasu v Plzni poslal Václav Prospal do druhého boje se Západočechy velmi obměněnou sestavu. Českobudějovičtí fanoušci mohli vidět například Reného Vydareného, Jiřího Šimánka či navrátilce z dob Motoru Jakuba Babku nebo Vladimíra Škodu.

Utkání začalo rychlými útoky na obou stranách. Uběhly necelé dvě minuty, než se jako první prosadili domácí hráči. Cody Bradley našel pěknou žabičkou na brankovišti osamoceného Jakuba Doktora, jenž poslal puk mezi betony Milčakova. Škoda se snažil rychle vstřelit vyrovnávací branku a měla k tomu dobré příležitosti, jelikož hrála dvě přesilové hry během krátké chvíle. Petr Kváča však svůj tým v těžkých chvílích podržel. Hra dále plynula a o něco aktivnější byli Západočeši, přesto mohl jít do vedení Motor. Tomu ale zabránila tyč plzeňské brány. Nedáš, dostaneš. Přesně toto přísloví platilo, protože o chvíli později Denis Kindl srovnat stav utkání na 1:1. Českobudějovičtí si ještě zahráli do konce první třetiny přesilovou hru, ovšem další branku nepřidali, a tak se šlo do kabin za vyrovnaného stavu.

Ihned ze začátku třetiny měla dobrou příležitost první lajna. Čížek pěkně sklepl puk na střed, kam si sjel Lukáš Endál. Jeho rána minula tyčku plzeňské branky jen o kousek. Po necelých třech minutách se hosté dostali poprvé v zápase do vedení. Petr Kodýtek ukázal, že má šikovné ruce, rozpohyboval Kváču, načež mu poslal kotouč mezi betony. Hosté byli nadále aktivní a ohrožovali Kváču ze všech stran. Domácí brankář se skvěle přemístil při přečíslení dvou na jednoho. Na ránu Jakuba Poura sice nedosáhl, ale pomohla mu branková konstrukce, když se puk odrazil od horní tyčky do levé tyče z pohledu gólmana. Přesto se Škoda znovu prosadila, když hrála početní výhodu. Plzeňští parádně rozebrali obranu Českých Budějovic rychlými přihrávkami a Jaroslav Kracík si s nabídnutou šancí poradil. Na tento gól mohl vzápětí odpovědět Endál, který si zpracoval kotouč rukavicí, ovšem jeho zakončení nebylo dost důrazné. Škoda tak šla do kabin ve vedení o dva góly.

Třetí třetina se nesla v celkem poklidném duchu, kdy tempo hry hodně opadlo. Slibnou šanci měl Jiří Šimánek, jenž dostal pas zpoza branky, ale o kousek minul. Na druhé straně mohl skórovat Jan Eberle, ovšem jeho pokus zastavila tyč. Motor si vyzkoušel také početní výhodu pět na tři, ve které se mu podařilo snížit na rozdíl jedné branky. Lukáš Endál dostal křižnou přihrávkou a jeho rána se zastavila až o síť v bráně. V pokračující přesilové hře si domácí hokejisté žádnou větší šanci nepřipsali. Ve zbytku času si Západočeši své vítězství pohlídali a vyhráli nad Motorem i druhý zápas.

Ohlasy po zápasu

Václav Prospal (trenér Motoru): "Ať je to jak chce, připsali jsme si druhou porážku. Prvních sedmnáct minut jsme odehráli výborně, hráli jsme hokej, který chceme praktikovat. Zápas nám utekl po vyrovnávací brance, najednou to bylo, jako bychom se začali bát hrát. Přestali jsme hrát, celou druhou třetinu jsme byli pod tlakem, kupili jsme chybu za chybou. Pouze půl zápasu proti soupeři jako Plzeň se nedá hrát."

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „My jsme věděli, že na nás domácí vlétnou a budou aktivní. To jsme i přes jeden inkasovaný gól ustáli a jsme rádi, že ještě do přestávky se nám povedlo vyrovnat. Druhá třetina byla z naší strany již lepší, měli jsme více šancí. Trápí nás ale trochu jejich využívání. Náznaky jsou, ovšem chybí finální část. Třetí perioda byla tak trochu profesorská, darovali jsme soupeři přesilovky a ten nás zatlačil, místo toho, abychom my dali na 4:1. Zápas splnil, co měl. České Budějovice byly aktivní, hrálo se nahoru-dolů.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....