Banes Motor České Budějovice
17.03.2024, Josef Hnidzik

TRI - CEB 2:0 - Jihočeši vyšli střelecky naprázdno, první bod má Třinec

Českobudějovičtí hokejisté vstoupili do čtvrtfinále v třinecké Werk aréně. V souboji s úřadujícím mistrem byl dlouho stav bezbrankový. První výhru v sérii pak domácím Ocelářům vystřelil obránce Richard Nedomlel. Budějovičtí sice v závěru tlačili, bezchybného Mazance ale překonat nedokázali. Konečnou úpravu ve skóre pak dokonal do prázdné branky Nestrašil. Šanci na nápravu a vyrovnání série má Motor hned zítra, kdy se v Třinci hraje druhý zápas.

Českobudějovický kouč Ladislav Čihák nemohl pro první čtvrtfinálové střetnutí využít služeb Tomáše Chlubny a Jakuba Valského. Oba útočníci si stále odpykávali disciplinární trest z předchozí série proti Karlovým Varům. V defenzivních řadách pak chyběl reprezentační obránce Mikuláš Hovorka, jenž nedohrál poslední souboj na západě Čech. Do sestavy se naopak vrátil Jan Ordoš, nejlepšího střelce Jihočechů zařadili trenéři do druhé formace po bok Martina Beránka a Branta Harrise. Odpočatí Oceláři se v honbě za pátým titulem v řadě musejí obejít bez Jakuba Jeřábka, pro kterého po nešťastném momentu a ošklivém zranění v závěru základní části sezóna skončila.

První momenty otevíracího zápasu patřily domácím Ocelářům. Už ve druhé minutě se na levé straně uvolnil Adam Helewka, svou přihrávkou našel před Hrachovinou volného Petra Vránu, třinecký útočník ale kotouč ideálně nezpracoval a z dobré pozice nedokázal budějovického gólmana výrazněji zaměstnat. Jihočeši se k prvnímu ohrožení domácí branky dostali až ke konci čtvrté minuty, Koláčkův pokus ale Mazanec ramenem zneškodnil. I nadále se hrálo ve vysokém tempu s minimem přerušení. Ani jeden z maskovaných mužů nemusel čelit žádné větší příležitosti soupeře. Trend nezměnilo ani hostující duo Harris - Ordoš, které si v útočném pásmu vyměnilo kotouč, celou akci zakončoval druhý jmenovaný, ovšem se střelou "na teploměr" si Mazanec poradil. A tak si první opravdu gólovou šanci ve 12. minutě vypracovali Třinečtí. Daniel Voženílek se řítil v úniku na Hrachovinu, lapačka brankáře Jihočechů ale nedala zaplněné Werk aréně důvod k radosti. S blížícím se závěrem prvního dějství narůstala ofenzivní aktivita Slezanů. Po objetí branky to zkoušel obránce Smith, s jeho pokusem si Hrachovina nadvakrát poradil. Tlak Ocelářů v první branku nepřetavil svým slalomem jak Marko Daňo, tak ani o chvíli později projektilem od modré David Cienciala. Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

Druhá třetina divákům nabídla mnohem záživnější hokej. Hudáček nejprve našel zpoza branky nekrytého Helewku, slovensko - kanadská spolupráce ale účet dnešního utkání neotevřela. Za hosty kontroval aktivní druhý útok. Opět to byl Brant Harris, který vyzval Jana Ordoše k zakončení. Hráč Budějovic byl sice v prvním momentu tísněn, Mazance ale dokázal hned dvakrát prověřit. Více práce měl ale stále Dominik Hrachovina. Jihočeského brankáře zaměstnávala zejména Hudáčkova aktivita. Útočník Ocelářů nejdříve přihrávkou našel Ciencialu, o několik vteřin poté si oba domácí hráči role vyměnili. Ciencialův průnik vypíchl jeden z hostujících beků pouze ke slovenskému šikulovi, i tento souboj vyhrál hostující strážce klece. Hrachovina se ve druhé třetině rozhodně nenudil. V dalších minutách čelil Nestrašilově bombě i Helewkově výjezdu před jeho svatyni a následnému zakončení mezi betony. Budějovice se většinu času bránily, ale chvíli po uplynutí poloviny zápasu mohly udeřit. Rychlý útok zakončoval Adam Kubík, jeho střela byla tečována těsně vedle Mazancovy tyče. Jihočeši ještě zůstali v pásmu a krátký tlak zakončil nepřesný Douderův pokus z levého kruhu. Změnu stavu nepřinesl ani moment ze 38. minuty. Jan Štencel v útočném pásmu nezpracoval těžkou Kubíkovu přihrávku a kotouč ztratil, hracího předmětu se chopil Daňo a vyslal do samostatného úniku Miloše Romana. Ke štěstí Budějovických se ale nejednalo o ideální nabídku, Roman akci sice zakončil, ale již z úhlu, Hrachovina si prostor u levé tyče pohlídal.

Poslední dějství sice začalo opatrně, ale už se v něm měnilo skóre. Celou akci započal Martin Růžička, nejproduktivnější hráč Ocelářů předal puk Richardu Nedomlelovi, třinecký obránce se nerozpakoval a svou ranou rozvlnil síť za Dominikem Hrachovinou. Hostující brankář neměl moc šancí na střelu reagovat, neboť před ním odvedl skvělou práci Voženílek, přes něhož budějovický gólman neviděl. Slezané byli nadále aktivnějším celkem a své těsné vedení mohli znásobit. Před Hrachovinou se objevil nehlídaný David Cienciala, brankář Motoru se ale výborně přemístil a bekhendové zakončení domácího útočníka dokázal pokrýt. Budějovičtí po inkasované brance přeci jen zvýšili své ofenzivní úsilí, přes precizní třineckou defenzivu se do nadějných pozic ale příliš nedostávali. Prosadit se tak zkoušeli pomocí obránců, žádné z nahození hostujících beků ale před Mazancem nikdo usměrnit nedokázal. Blízko vyrovnání byl Motor v 55. minutě, konkrétně několik centimetrů. Střela Milana Gulaše bezprostředně po buly Mazancovi propadla, kotouč ale proskákal modrým půlkruhem a lehce olízl brankovou konstrukci. Třinec už se do útoku moc netlačil, přesto mohl vedení navýšit. Cienciala našel před Hrachovinou Martina Růžičku, ten ale pověst obávaného střelce nepotvrdil a svou rychlou střelu poslal mimo tři tyče. Hosté to necelou minutu zkusili se šesti hráči v poli, před Mazancem rozpoutali málo vídané peklo, nikomu z hráčů v modrém dresu se ale kotouč z obrovského závaru za čáru dopravit nepodařilo. Třinečtí infarktovou situaci přežili a Andrej Nestrašil pár vteřin před koncem dovezl kotouč do prázdné českobudějovické branky a zpečetil tak úspěšný vstup Slezanů do play - off. Jihočeši mají šanci na vyrovnání série hned zítra, kdy se ve Werk aréně od 17.00 rozehraje druhé utkání.

Ohlasy po zápasu

Zdeněk Moták (Oceláři): „Minulé dny nám ostatní týmy ukázaly, jak vyrovnané čtvrtfinálové série jsou. Rozhoduje zpravidla jeden gól, také dnešní zápas takhle vyrovnaný byl. Měli jsme asi více šancí, kdy jsme mohli skórovat, ale jsem rád, že jsme podali výborný kolektivní výkon podpořený všemi hráči. To je dobrá zpráva, takhle chceme v play off pokračovat.“

Ladislav Čihák (Motor): „Typický první zápas play off. Soupeř byl aktivnější, lepší. Nás podržel Dominik Hrachovina, dlouho to bylo 0:0 a hrálo se bez přesilovek. Pokyny trenérů byly jednoznačné, nikdo faul nechtěl udělat. Neudělali jsme ho ani my, to je pozitivní, ale zápas jsme nezvládli. V pondělí je nový den.“

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....