Banes Motor České Budějovice
14.09.2005, Antonín Vansa

Českobudějovická stopa v Národním muzeu

P r a h a - Od 17. srpna 2005 je v pražském Národním muzeu otevřena výstava s názvem IVAN HLINKA - PŘÍBĚH LEGENDY, která mapuje život jednoho z nejlepších hráčů a především trenérů československého, potažmo českého hokeje. Součástí výstavy je i prezentace českobudějovického klubu.
Ivan Hlinka je první sportovní osobností, které je věnována velká biografická výstava v hlavní budově Národního muzea. V tomto směru je osobností jedinečnou. Přesahuje tradičně vnímanou „škatulku“ vymezenou sportovcům, představuje nejen vynikajícího hokejistu a trenéra, ale především člověka, který přivedl náš hokej k dokonalosti a zároveň zůstal nohama pevně na zemi.

Výstava je tématicky rozdělena do dvou částí. První je věnována českému, československému i světovému hokeji, ve kterém Ivan Hlinka celý život působil. Druhá je zaměřena přímo na Ivana Hlinku. Podle podtitulu výstavy jej představuje jako sportovce i člověka.
K vidění jsou zde mimo jiné trenérské poznámky a další materiály z Nagana, medaile z mistrovství světa, slavný reprezentační dres s číslem 21, osobní věci, dokumenty Hlinkových zálib (golf, malba, houbaření a podobně), či model Hlinkovy sochy pro zimní stadion v Litvínově. Artefakty pocházejí z fondů Oddělení dějin tělesné výchovy a sportu Národního muzea (dříve Muzeum tělesné výchovy a sportu), ale i z dalších zdrojů, především z Hlinkovy osobní pozůstalosti.

Českobudějovický hokej je na výstavě zastoupen dresem Martina Štrby ze sezony 2004 - 2005 a věnovanou hokejkou mistra světa z Vídně 1996 Romana Turka.

Pokud byste měli zájem o návštěvu výstavy v Národním muzeu, máte čas do 30. října 2005. Do konce září je výstava otevřená s výjimkou úterý denně od 10.00 do 18.00 hodin. V říjnu bude muzeum otevřeno ještě o hodinu dříve. Podrobné informace můžete najít na adrese www.nm.cz nebo na telefonním čísle 224 497 111.

Ostatní dostupné fotografie si můžete prohlédnout zde.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....