Banes Motor České Budějovice
10.02.2011, Antonín Vansa

Pivo na ledě - pokuta pro klub?

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Po čase je to tady opět. V pátečním televizním utkání proti Zlínu neudrželi neukáznění diváci nervy na uzdě a zaházeli led odpadky. Kromě zdlouhavého a necitlivého přerušení hry ve chvíli, kdy domácí tým drtil svého soupeře v mohutném finiši, nyní před českobudějovickým klubem stojí i hrozba pokuty za chování diváků. „Znamená to pro nás velkou nepříjemnost,“ upozorňuje generální manažer HC MOUNTFIELD František Joun.
O co konkrétně šlo? Po vyrovnání v zápase proti Zlínu se českobudějovičtí hokejisté nadechli k závěrečnému náporu, který jim málem přinesl tři body. Jakub Langhammer v obrovské šanci trefil jen lapačku zlínského gólmana Tomáše Duby. O chvíli později skončil právě Langhammer v bolestivé křeči na ledě, když jej do kolene zasáhl hostující útočník Tomáš Sýkora. Sudí René Hradil nejprve jen přerušil hru, po konzultaci se svými kolegy se rozhodl Sýkoru vyloučit. A právě v tu chvíli byl trenér soupeřova celku Zdeněk Venera zasažen kelímkem s pivem, který přilétl z hlediště.

Venera pochopitelně celou věc nahlásil hlavnímu rozhodčímu, ten následně upozornil hlavního pořadatele, aby okamžitě zjednal pořádek nad střídačkou Zlína. „V takovou chvíli už je samozřejmě pozdě. Není v našich silách, aby u každého diváka seděl pořadatel a dohlížel na něj. Takhle to ani fungovat nemůže. V takovou situaci mohu jen apelovat jen na slušné a racionální chování diváků,“ říká generální manažer klubu František Joun.

Celou věc však rozhodčí René Hradil popsal do oficiálního zápisu o utkání a před klubem tak nyní stojí hrozba pokuty od ředitele extraligy Stanislavem Šulce. „Nejde o malé částky,“ zdůrazňuje Joun. Výše pokuty se může vyšplhat až k padesáti tisícům korun. „Osobně si nesmírně vážím toho, jak nás v letošním ročníku fanoušci podporují. Je vidět, že si lidé hokej užívají mnohem více a k tomu samozřejmě patří emoce, i ty negativní. V žádném případě by ale reakce diváků neměla překročit únosnou mez,“ naznačuje František Joun.

Tradičně nejnapjatější je situace nad soupeřovou střídačkou. Před lety klub namontoval nad střídačky ochranné štíty z tvrzeného skla, ty samé zábrany musel klub na své náklady zajistit i do průchodu k šatnám poté, co byl několikrát za sebou zasažen rozhodčí předměty z hlediště. Ve světle nedávných událostí Joun plánuje další zpřísnění, které by neukázněné diváky mělo od nevhodného chování odradit. „Existuje návštěvní řád, kterým by se diváci měli řídit, nechali jsme namontovat i kameru, která by měla snímat prostor nad soupeřovou střídačkou a případného hříšníka odhalit. Pokud by se situace opakovala, budeme muset postupovat velmi přísně. Osobně jsem i pro to, aby dotyčný přišel o svou permanentku,“ upozorňuje Joun. Prostor nad střídačkami je totiž dlouhodobě vyprodán právě permanentními vstupenkami.

Existuje i možnost, že by oddíl zastavil vnášení nápojů do hlediště, k takovému kroku však zatím vedení klubu přistoupit nechce. „Věřím, že šlo o ojedinělou událost, která nebude mít další následky. Udělali jsme maximum pro to, abychom příště hříšníka zjistili. Doufám, že to však už nebude potřeba,“ zakončuje František Joun.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....