Banes Motor České Budějovice
16.03.2002, David Lukeš

J. Pařízek: K úplné spokojenosti mi chybí 10. místo

Sezóna 2001/02, plná rozporů, přinesla hokejistům HC ČB 12. příčku. Pro namlsaného fanouška málo, vzhledem k tomu, že se jednalo o sezónu stabilizační, však splnění plánu. Generální manažer budějovický hokejistů ing. Jaroslav Pařízek, s nímž jsem si o uplynulém kalendářním hokejovém roce povídal již v nových prostorách rekonstruované arény, tvrdí: "Letošní sezónu musíme brát jako úspěšnou. Záleží na lidech, zda naší situaci pochopí či ne."
Velké množství informací, kterými mě generální manažer našeho klubu zásobil, jsem se rozhodl rozdělit do více článků, které přineseme v příštím týdnu. Dnes si můžete přečíst hodnocení sezóny jako celku, v příštích dnech hodnocení jednotlivých členů kádru, mladíků, kteří do sezóny naskočili a situaci okolo posil.

Jaroslav Pařízek I.: Sezóna

Vyprávět o tom, jak specifická tato sezóna byla, je pro něj stejné, jako nosit dříví do lesa. Bez známek jakéhokoli rozmrzení se však opět trpělivě pouští do objasňování důvodů, které vedly až k boji o záchranu v extralize.

"Hned na úvod musím říci, že naším prvotním cílem před sezónou bylo vyhnutí se baráži. To se povedlo. Začátek soutěže nám vůbec nevyšel. Po pěti kolech jsme byli poslední, pak teprve přišlo první vítězství. Bylo to opravdu těžké, přípravu jsme absolvovali ve Strakonicích, ligu rozehráli v Táboře." To však nebyla jediná nesnáz budějovických hokejistů. "Před sezónou nám odešlo mnoho klíčových hráčů, mezi nimiž byli reprezentanti. Prakticky se nám rozpadla obrana, když jsme přišli o čtyři kvalitní beky (Martínek, Jasečko, Benák, Zíb), odešli i tři klíčoví hráči útoku, centři Turek, Kotalík a Nedorost. To jsou dost citelné ztráty. K nim musíme pochopitelně připočítat i Bělohlava s Králem, kteří rovněž opustili kádr." Takový exodus hráčů byl zapříčiněn nedobrou finanční situací klubu. Ta už je podle Jaroslava Pařízka růžovější: "Během sezóny jsme dostali peníze za hráče, kteří odešli do NHL. Zároveň probíhají jednání se sponzory, takže situace ze začátku sezóny by se neměla opakovat."

O značně zhoršených podmínkách, jež na hráče čekaly na rekonstruovaném budějovickém zimním stadiónu, se toho napsalo dost. Hokejisty podporovaly sotva dvoutisícové návštěvy, postupem sezóny byl slyšet jen hlouček nejvěrnějších. "Všichni hráči to zvláštní prostředí vnímali. Nejhůř to nesl asi Ruda Suchánek," pouští se do úvah okolo stadiónu. Zároveň přiznává, že případné play-off v Budějovicích by čekala nedůstojná atmosféra. "Je to asi jediné pozitivum toho, že se letos play-off nepovedlo. Na stadión by se vešlo dva tisíce diváků, hrálo by se bez televizních kamer, diváci by si ani nemohli koupit párek a pivo, jak jsou na to zvyklí. Zřejmě by přišlo další dojíždění do Tábora." Zároveň ale rezolutně dodává, že budějovičtí do vyřazovacích bojů chtěli.

Po prvních tragických kolech se však tým začal zvedat... "Omlazenému kolektivu prospěly zkušenosti navrátivšího Petera Bartoše, bojovnost přinesl, stejně jako rok předtím, Petr Kořínek. Začali jsme hrát dobrý hokej, chvíli jsme byli dokonce v elitní osmičce. Zejména listopad byl vynikající." Prosincový pád na zem však Pařízek malým zkušenostem nového kolektivu nepřipisuje. "Myslím, že po úspěšné sérii došlo k uspokojení. Navíc přišla zranění - Šimánek, Bartoš, Nedoma, Brož..." Následoval propad až na 12. místo a výměna trenéra.

Té se snažil Jaroslav Pařízek předejít. "Přišly trejdy, hráče jsme za jejich nedisciplinovanost postihovali. Nějakých 8 kol před koncem ale nakonec změna přišla. Považoval jsem to za nevyhnutelný krok. Mužstvo bylo v apatii.". Osloven byl kromě současného kouče Jaroslava Lišky i Vladimír Caldr. "Vláďa Caldr nabídku neakceptoval."

"Na závěr hodnocení sezóny bych chtěl říci, že co se týče mé osoby, tak převládá dílčí spokojenost s tím, že jsme se vyhnuli baráži. Na Kladno jsme nakonec nahráli deset bodů. Tajně jsme ale doufali v 10. místo, což už se nepovedlo. Byli jsme od něj v Plzni 40 minut, ale pak se projevila snížená koncentrace hráčů. To mě mrzí."

Šéf budějovického hokeje však nezapomíná ani na mládež. "Jsem maximálně spokojen s juniory, kteří mají velkou šanci vyhrát svojí extraligu. Dorost se probojoval do finálové skupiny, takže také nezklamal. To svědčí o perfektní práci s mládeží v Budějovicích," uzavírá generální manažer HC ČB Jaroslav Pařízek.


J. Pařízek II.: Hráči
J. Pařízek III.: Mládež

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....