Banes Motor České Budějovice
12.11.2020, Petra Bicková

MUŽI S CÉČKEM: Skoro jsem zapomněl, že jsem byl kapitán, směje se veterán Jan Šrámek

Na webu hcmotor.cz už byli představeni všichni kapitáni působící v klubu od úplného vzniku až po současnost. Nyní si přiblížíme hokejovou kariéru Jana Šrámka, který byl kapitánem v sezoně 1965/1966. Jak vzpomíná na svou éru v Českých Budějovicích?

Jan Šrámek byl kapitánem týmu jednu sezonu. „Žádné speciální vzpomínky na to ani nemám, abych pravdu řekl. Vlastně jsem úplně zapomněl, že jsem dělal kapitána a uvědomil si to až, když jste se ozvali,“ komentuje se smíchem své kapitánství osmdesátiletý Jan Šrámek. „Navíc dříve neměl kapitán takovou roli jako dnes, hlavní byl trenér a já to nějak neprožíval,“ doplnil skromně bývalý hráč.

V období, kdy Jan Šrámek působil jako kapitán, hrály České Budějovice druhou ligu. Což znamenalo pro tým i menší návštěvnost. „Na tu druhou ligu tolik lidí nechodilo. Navíc byl ještě otevřený stadion, takže hodně záleželo na počasí, ale rozhodně ta návštěvnost nižší soutěže nebyla jako dnes,“ vzpomíná bývalý kapitán.

Kapitánskou funkci hodnotí Jan Šrámek velice skromně. Nejvíce ale vzpomíná na vítězství ve Spartakiádním poháru na jaře roku 1960, v jehož finálové fázi v Banské Bystrici nechali Jihočeši za sebou i favorizovaná mužstva Brna a Jihlavy. „Jednoznačně je pro mě tohle nejlepší moment mé hokejové kariéry, na to hodně vzpomínám,“ prozradil Jan Šrámek.

Jan Šrámek nemůže již ze zdravotních důvodů na Motor chodit ani jako divák, jelikož má problémy s očima. Také ale řekl, že dalším důvodem je ten, že už v kádru nikoho nezná. „Já jsem pak působil jako trenér mládeže a plno hráčů prošlo mýma rukama. Ale dneska už tam není ani jeden, takže jsem s těmi hráči tak nějak ztratil kontakt,“ vysvětluje Šrámek, který v dubnu letošního roku oslavil osmdesátiny.

Na hokej sice už nechodí, ale zná podmínky dnešních hokejistů. „Je to veliký rozdíl. Dneska to mají ti hráči jako zaměstnání, ale my jsme chodili normálně do práce. Trénovalo se třikrát týdně večer, zápasy byly v sobotu, někdy jsme tam přespali a někdy ne. Už jako trenér jsem viděl ten rozdíl a mohl jsem těm hráčům dát víc, než jsme dostávali my,“ hodnotí rozdílné podmínky hokejistů Šrámek, který pracoval jako technik v Koh-i-nooru.

Jan Šrámek pochází z hokejové rodiny. „Nás k tomu hodně vedl táta, celkem jsme tři bráchové a všichni jsme hráli hokej. Táta byl předseda fotbalového Slavoje, takže jsem hrál i fotbal, ale měl jsem lepší výkony v hokeji, takže jsem pokračoval v něm,“ vypráví Šrámek. Jan byl ze sourozenců nejstarší. Jeho bratr Václav se narodil v roce 1949 a jako útočník hrál dlouhé roky druhou nejvyšší soutěž za Písek. Nejmladší Jiří (nar. 1953) je pak v Českých Budějovicích známou hokejovou postavou – v dresu Motoru hrál na postu obránce, dále působil jako mládežnický trenér a angažuje se jako kustod u mládežnických týmů, tuto roli plnil i u reprezentačních výběrů. V hokejové tradici pokračoval rovněž syn Jana Šrámka. „Spíš ho ale k tomu vedla manželka,“ směje se bývalý kapitán.

Sportovní život Jana Šrámka byl velice bohatý. „Jsem se svou kariérou spokojený. Díky hokeji jsem se dostal i do Ameriky, kam bych se jinak nedostal. Jeli jsme tam s mládeží v roce 1995. Trénovali jsme v New Yorku. Dokonce jsme viděli i dva zápasy Venci Prospala, který tam byl ještě v kempu. V těch zápasech zrovna nezářil a nebyl žádný velký talent, ale svou pílí a poctivostí se velice vypracoval a měl výborné výkony,“ hodnotí hráčské úspěchy současného trenéra Motoru Jan Šrámek.

Jan Šrámek druhý zleva.
ČTĚTE TAKÉ: Zdeněk Kaucký
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....