Banes Motor České Budějovice
10.04.2023, Michal Špírek

Střelec rozhodujícího gólu Marcel Kříž: Budu si to pamatovat do konce života

Devět zápasů v play-off střelecky mlčel, ale v 54. minutě čtvrtého finálového utkání čekání na gól ukončil. V pravý čas. Devatenáctiletý útočník Marcel Kříž gólem na 2:1 rozhodl o výhře Motoru. Ten tak může slavit návrat do extraligy juniorů.

Jaký je to pocit, rozhodnout finálový zápas a zajistit tak Motoru juniorskou extraligu?
K tomu asi není co říct. Je to něco neskutečného. Budu si to pamatovat do konce života. Byl to náš cíl a nám se to povedlo.

Skoro to vypadá, že váš první gól v play-off jste si schovával na ten pravý okamžik.
Tenhle rok mi tam góly moc nepadaly, jsem rád, že se to povedlo v ten nejdůležitější moment. Vůbec jsem si to neschovával. Byla to jen náhoda.

V pátém zápase jste oba góly dali v přesilovkách, celkově jste v play-off udrželi jejich úspěšnost nad 30 procenty. Jak padla rozhodující branka?
Přesilovky nám ale zrovna tenhle poslední zápas moc nešly. Měli jsme štěstí a odrazilo se nám to do předbrankového prostoru, kde do toho Sochy (Sochor) šťouchnul a mně se podařilo dát branku.

Jak jste se vypořádali s tím hrát finále na třech různých stadionech? V Budvar aréně, ve Zlíně a nakonec ve Vsetíně?
Nebylo to nic příjemného. Každý den jsme se stěhovali a dělali nám to nepříjemné. Věděli jsme, že když budeme hrát jako tým, tak dokážeme vyhrát. Hokejově jsme na tom byli lépe.

Jakým byl Přerov soupeřem? Jak moc vás překvapil v prvním utkání a jak moc jste museli svou hru překopat, abyste další utkání zvládli?
První zápas nám všem ukázal, že to nebude nic jednoduchého. Přerov měl výborně zvládnutý systém, kterým nás přehrál. Blokování střel byla jejich doména. Museli jsme změnit napadání a hrát minimálně s jedním hráčem dozadu, protože Přerov velmi hrozil z brejkových situací. Myslím si, že jsme to zvládni dobře a pro celý jihočeský hokej je dobře, že jsme postoupili do nejvyšší ligy.

Jaké budou oslavy? Kdo bude jejich tahounem?
Budou určitě velké. S klukama budeme mít týmovou večeři, dál se uvidí. Myslím si, že Alex Remeš má velkou praxi v tomhle oboru. Všichni za to ale umí pěkně vzít a oslavy budou pořádné.

Jak to bude vypadat v příští sezóně? Věříte, že se Motor v extralize usadí?
Příští rok je ve hvězdách. Hodně z nás, co by příští rok mohli být v týmu, maturuje a hlásí se na vysokou školu. Kdyby se povedlo, že všichni zůstaneme, máme velkou šanci udělat v extralize úspěch. Myslím si, že Motor má na to se udržet v nejvyšší lize a předvádět pořádné výkony.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....