Banes Motor České Budějovice
16.04.2023, Michal Špírek

Sezónu dorostu považuji za povedenou, rekapituluje trenér Dančišin

Českobudějovičtí dorostenci nejprve obsadili po čtrnácti zápasech v základní skupině B šesté místo z osmi. I s dalšími týmy, které neuhrály ve svých skupinách místo v první čtyřce, se pak Motor utkal o účast v play-off ve dvanáctičlenné skupině. A tu svěřenci trenérů Milana Dančišina a Rostislava Kadlece naprosto ovládli. Z 22 zápasů prohrál Motor jen třikrát. Zasloužil si tak postup do osmifinále, tam narazil na obhájce prvenství z loňského roku, Plzeň. Motor se statečně rval, ale nakonec padl 1:2 na zápasy. O sezóně dorostu jsme si povídali s koučem Milanem Dančišinem.

Jak jste hodnotil to, že dorostu nevyšel podle představ úvod sezóny?

V základní skupině jsme nepodávali optimální výkony. Nezvládli jsme klíčová utkání s Jihlavou a Pardubicemi, v zápasech jsme třeba byli i o malinko lepší než soupeř, ale nedávali jsme góly, štěstí se k nám nepřiklonilo. Skončili jsme tak ve skupině o udržení, potažmo o postup do play-off.

Vzhledem k dominanci Motoru v následné skupině lze konstatovat, že by mu účast ve skupině v úvodu úspěšnějších celků slušela. Účast ve skupině, kde hrozil i sestup, asi příjemná nebyla...

Určitě. Zaprvé na vás působí obrovský tlak, kdy prvořadým úkolem bylo nespadnout. Systém baráže a sestupu, jakmile jsme se ocitli v dolní skupině, hrozil. Na druhou stranu musím říct, že všechny zápasy v této skupině jsme museli hrát naplno, byly pro nás důležité a dá se říct play-offové.

Také jste pak trápili favorizovanou Plzeň v osmifinále.

Druhý zápas doma jsme vyhráli 4:0 a hráli asi nejlepší hokej v celé sezóně, soupeře jsme k ničemu nepustili. Až když si Plzeň stáhla do dorostu své nejlepší hráče, reprezentanty, tak nám něco málo chybělo k tomu, abychom v rozhodujícím zápase uspěli a dotáhli sérii do vítězného konce. Plzeň nakonec došla do finále. Do finále jí už nebyli uvolněni reprezentanti, věřím, že s nimi v sestavě by ve finále 0:4 s Třincem neprohrála.

Výkony kterých hráčů byste za sezónu vyzdvihnul?

Nechci na někoho zapomenout, ale většina kluků se posunula dopředu. Ať už gólmani, obránci nebo útočníci. Odměnou pro ně bylo, že po vypadnutí se hned pětice hráčů přeřadila do juniorky. Tam se v zápasech prosazovali a pomohli juniorce k postupu. Sezónu rozhodně i s kolegou Rostislavem Kadlecem hodnotíme jako povedenou, chtěl bych tak za ni všem hráčům a kolegům poděkovat. Po dlouhé době se povedl postup do play-off, kluci udělali progres a za předvedenou hru se rozhodně nemusí stydět.

Kolik hráčů čeká přechod do juniorky? Jaká bude síla týmů juniorů a dorostu, troufáte si odhadnout?

Věkem připadne do kategorie juniorů skoro patnáct hráčů a dva gólmani. Určitě se o to poperou, ale asi ne všichni budou mít to štěstí, že se do kádru extraligové juniorky dostanou. Každopádně trenéry určitě opět čeká kus práce, aby extraligu dorostu a juniorů pro Motor uhájili.

Myslíte, že by se dařilo nadále soustředit nejlepší hráče kraje v Motoru, pokud by se nevybojovala extraliga juniorů?

Třeba top hráče ročníku 2006 by bylo těžké udržet. Drančák s Humeníkem jsou součástí reprezentace do sedmnácti let a pro ně by asi byla Liga juniorů málo. A nejen pro ně.

Zmiňování dva hráči patřili mezi nejlepší hráče vašeho týmu. Co říct k jejich budoucnosti?

Oba mají dobře našlápnuto a určitě o nich ještě v dalších letech uslyšíme.

Po sedmi letech se nyní s Motorem loučíte.

Motor mně i s kolegou Kadlecem dál neprodloužil smlouvu. Takový je hokejový život, rozhodli se pro jiné trenéry. Děkujeme, že jsme mohli v Motoru trénovat a budeme mu přát samozřejmě to nejlepší. Chtěl bych poděkovat všem kolegům, kteří pod mým vedením v Akademii pracovali.

Kde budete působit dále?

I s kolegou Kadlecem nějaké nabídky máme a u hokeje tak určitě budeme dál působit.


O novém manažerském a trenérském obsazení v českobudějovické Akademii Českého hokeje budeme brzy informovat na webových stránkách.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....