Banes Motor České Budějovice
19.06.2023, Michal Špírek

Extraliga juniorů se rozjede už na konci srpna. Motor se na úvod utká s Plzní

Po roční odmlce se Motoru povedlo postoupit zpět do nejvyšší soutěže juniorů. Svěřenci nového hlavního kouče Radima Skuhrovce už znají složení své skupiny a rovněž rozlosování příštího ročníku.

Extraligu juniorů čekají oproti minulé sezóně, kterou Jihočeši strávili o patro níž v Lize juniorů, změny. Po konci ročníku totiž bylo rozhodnuto Výkonným výborem Českého hokeje o rozšíření počtu účastníků extraligy juniorů na 16 mužstev. Z dodatečného postupu mezi elitu se tak radoval poražený finalista Ligy juniorů Přerov, který doprovodil Motor do nejvyšší soutěže. V extralize se také udržela původně sestupující Olomouc.

A jaký systém je pro extraligu juniorů připraven? Šestnáct mužstev bude v první fázi ročníku rozděleno do dvou geografických skupin – Západ a Východ.

Rozdělení týmů do skupin:
Západ: HC Sparta Praha, BK Mladá Boleslav, HC Energie Karlovy Vary, HC Škoda Plzeň, Mountfield HK, HC Litvínov, Bílí Tygři Liberec, HC Motor České Budějovice.
Východ: HC Oceláři Třinec, HC Dukla Jihlava, HC VÍTKOVICE RIDERA, HC Kometa Brno, Berani Zlín, HC Dynamo Pardubice, HC Olomouc, HC ZUBR Přerov.

V rámci každé skupiny se týmy utkají čtyřikrát každý s každým, což znamená 28 kol. Nejlepší čtyři z každé skupiny postoupí do vyšší nadstavby s jistotou účasti v play-off, zatímco zbylé půjdou do nižší nadstavby. Dosavadní výsledky si do druhé části nikdo nepřenese. I v nadstavbě se utká každý s každým čtyřikrát, celkem tak na hráče čeká v základní části 56 kol. Standardními hracími dny úvodní části budou čtvrtek a sobota, v nadstavbě pak dvojzápasy v pátek a sobotu.

Ze skupiny horších týmů si zajistí postup do play-off čtveřice nejlepších, play-off tak odstartuje předkolem. Poslední čtveřice z nadstavby se utká v bojích o záchranu. Ty budou mít podobu další skupiny, v níž se týmy utkají dvakrát každý s každým (6 kol, body z druhé části týmům zůstanou). Nejhorší mužstvo po play-down přímo sestoupí do Ligy juniorů.

Další novinkou sezóny je možnost využít tři hráče ročníku 2003, kteří by jinak už mezi juniory nespadali. Více informací k sezóně juniorů čtěte na hokej.cz.

Motor sezónu zahájí domácím utkáním s Plzní, následně zamíří do Liberce. Kompletní rozlosování naleznete zde.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....