Banes Motor České Budějovice
15.08.2023, Michal Špírek

Marcel Kříž, už s maturitou v kapse, si první gól za muže náležitě užil

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Loňský kapitán juniorky Marcel Kříž měl po minulé sezóně napilno. Nejprve se pečlivě připravil na maturitní zkoušku. Suchou přípravu na nový hokejový ročník absolvoval s juniorkou. A na start přípravy na ledě si ho pak pozvali trenéři áčka, aby vše vyvrcholilo Křížovým premiérovým gólem mezi dospělými. Co Marcel Kříž očekává od následujících měsíců?

Kompletní letní přípravu s A týmem absolvovala čtveřice juniorů. Obránci Martin Willmann a Petr Placek a útočníci Matyáš Humeník a Filip Petrásek. Do výběru by nejspíše patřil i útočník Marcel Kříž, ten ale nakonec kvůli přípravě na maturitu strávil letní přípravu s juniorkou. I on ale dostal od koučů áčka příležitost naskočit do přípravného utkání proti Plzni ve Strakonicích. Nyní už se ale připravují s kádrem juniorky všichni junioři. "Víme o nich, ale teď je vrátíme do juniorky, která začíná už v srpnu extraligu a potřebujeme, aby si je její trenér zapracoval do týmu. Pro nás je důležité, aby juniorka soutěž dobře odstartovala a neměla problémy. Klukům jsme se snažili ukázat cestu, jak se pracuje. Pochopili to, a teď už je jenom na nich, jak budou v juniorce fungovat. Poznali jsme je, a pokud nám dá jejich trenér doporučení, tak nemáme problém si je vytáhnout zpátky. Ale jenom za dobrou práci,“ okomentoval to trenér Banes Motor Ladislav Čihák pro Českobudějovický deník.

Devatenáctiletý útočník Marcel Kříž se na strakonickém ledě proti Plzni ukázal nejvíce. Dokonce se poprvé v dospělém hokeji střelecky prosadil, ve 36. minutě suverénně proměnil samostatný únik.

Marceli, asi byste byl mezi vybranými hráči z mládeže, kteří zažili letní přípravu s A týmem. Vy jste ale měl před sebou školní povinnosti.
Bylo pro mě důležité, abych maturitu udělal na první pokus, abych to měl za sebou a nemusel se s tím trápit v září, abych se mohl přes léto soustředit na hokej. Trenéři mi v tom vyšli vstříc.

A? Maturitu jste zvládl?
Jo jo, maturitu už mám za sebou. Ve studiu pokračuju dál, jdu na vejšku, na VŠTE, na podnikovou ekonomiku.

Nelitoval jste trochu, že jste přišel o zážitek z letní přípravy s A týmem? Asi jste měl zprávy od spoluhráčů z juniorky, jaké byly?
Říkali, že to bylo hodně náročné, někteří dokonce, že to byla nejnáročnější letní příprava, co v životě zažili. Na jednu stranu mě to mrzelo, na druhou stranu jsem byl rád, že jsem udělal maturitu a myslím, že pod našimi trenéry v juniorce nebyla letní příprava o nic horší. I tam byla příprava náročná.

A nakonec jste si s áčkem stejně zahrál...
Byl jsem pak rád, že jsem dostal příležitost s áčkem nastoupit na led. A dostali jsme od trenérů i šanci nastoupit v zápase. Utkání s Plzní nebylo špatné, sice jsme prohráli, ale myslím, že jsme s mladým týmem nepředvedli nijak hrozný výkon.

To určitě ne, navíc vy jste se mohl radovat po svém gólu.
Byl to krásný pocit. Ještě se mi to povedlo doma, o to to bylo hezčí. Ze Strakonic totiž pocházím, tam jsem s hokejem začínal. Samozřejmě dorazila rodina, měl jsem tam i hodně kamarádů.

Viděl jste někdy předtím strakonický stadion takhle zaplněný? Přišlo téměř dva a půl tisíce fandů.
Nikdy jsem to nezažil. Takhle plný stadion jsem tam viděl poprvé, v podstatě jsem vlastně poprvé zažil otevřenou horní tribunu. Bylo to hodně zajímavé.

Zajímá mě, jaký to na vás mělo dopad? Přece jen v mládeži se s takovou návštěvností nesetkáváte...
Zvládl jsem to relativně dobře, protože už jsem si připsal před větším množstvím lidí start loni za áčko v Plzni. Tam to tedy bylo horší, tam jsem byl docela dost ve stresu. Ve Strakonicích už jsem takovou trému neměl, bral jsem to jako normální zápas. Nervózní jsem sice byl, přece jen to byl zápas za chlapy, ale nebylo to tak hrozné, jako posledně v Plzni.

Teď už se chystáte na start sezóny s juniorkou, soutěž začíná už na konci srpna. Jaké jsou cíle?
Jako tým bychom chtěli až se bude tabulka rozdělovat být v té lepší skupině, skupině vítězů. To by znamenalo skončit v úvodní skupině do čtvrtého místa. Důležité ale je, pokud by se to náhodou nepovedlo, extraligu hlavně udržet. Je důležité, aby v Budějovicích extraliga zůstala.

Vstoupíte už do třetí sezóny v juniorce. Jaká bude vaše role v týmu?
S klukama, se kterými jsme to hráli už loni, jako jsem já, Filip Petrásek nebo Ríša Pitel, bychom to měli táhnout. Myslím si, že máme docela mladý tým, takže těm mladším klukům určitě budeme muset pomoct. Z dorostu do juniorky je to totiž docela skok.

Asi byste rád zažil i nějaké starty v seniorském hokeji, že?
Bavili jsme se o tom s trenéry. Chtěl bych naskočit v Písku, vyzkoušet si tam chlapský hokej ve druhé lize. A kdyby se dařilo, tak bych chtěl zkusit i první ligu, ale to záleží na trenérech a domluvě. Ale ten Písek, ten bych zažít chtěl, zahrál bych si tak i s bráchou Richardem.

Mládežnický hokej v Budějovicích má nové vedení, v čele stojí například bývalí hráči NHL Hanzal a Nedorost. Sledujete už ze své pozice nějaká zlepšení fungování akademie? A jak vnímáte nové trenéry juniorky?
Myslím si, že mládež celkově už určitě šla nahoru. Pan Nedorost tomu dává maximum. A na naše trenéry si nemůžu stěžovat. Je to zatím super. Pan Skruhrovec má i zkušenost z reprezentace, což je znát i podle systému a věcí které, trénujeme.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....