Banes Motor České Budějovice
25.08.2023, Michal Špírek

Vše, co potřebujete vědět před startem juniorské extraligy

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Po roce se junioři Motoru vrací do extraligy. Co je čeká a jaké pocity má před startem soutěže hlavní trenér Radim Skuhrovec? První kolo odehraje Motor proti Plzni, a to na domácím ledě už v sobotu 26. srpna od 13:30 hod.

Rozhovor s trenérem Radimem Skuhrovcem

Jak jste připraveni na sezónu?

Připravovali jsme se poctivě. Ale uvidíme. Hráče jsme připravovali na kvalitu této sezóny, na extraligové soupeře. Jak se to povedlo, ukážou nyní utkání.

Jak hodnotíte průběh letní přípravy a přípravných zápasů?

Bylo to vcelku slušné, kluci pracovali dobře. V přípravných utkáních jsme se snažili dát prostor hodně hráčům, z toho vykrystalizovala sestava, která nastoupí v prvním utkání.

Jaká jsou vaše očekávání od sezóny?

Jasným úkolem je zachování extraligové příslušnosti. S klukama v kabině jsme si říkali, že vůbec nechceme řešit věci jako systém soutěže, rozdělení do skupin, věkové zastoupení v mužstvech, budeme prostě každý den pracovat naplno a hrát tak, aby sezóna byla pro nás co nejdelší.

Jaký tým máte k dispozici? V čem bude jeho síla?

Těžko předjímat, ale rozhodně chceme, aby naše síla byla v dynamické hře, v bruslení, v osobních soubojích, v tlaku do brány. Takovou hrou se chceme prezentovat.

Máte k dispozici trojici brankářů. Kdo nastoupí v prvním kole?

V sobotním zápase půjde do brány Mařík, dvojka bude Maleček.

Kdo bude zastávat roli kapitána?

Tomáš Březina.

Jak se skládal tým juniorky na nadcházející sezónu?

Základ týmu jsme chtěli vytvořit z hráčů, díky kterým se tu podařilo vybojovat postup zpět do juniorské extraligy. Ale podařilo se nám přivést i další hráče, kteří měli zájem u nás pracovat. Chtění s námi spolupracovat a pracovat v naší organizaci pro nás bylo při výběru rozhodující, aby hráč vzal za svůj styl, kterým se chceme prezentovat.

Uspořádali jste i dá se říct kemp, díky kterému byl výběr hráčů veliký, že?

Celou přípravu na ledě jsme začínali několikadenním try-outem, kterého se účastnilo asi 45 hráčů. Chtěli jsme jim všem dát šanci se předvést ze stejné startovní čáry. Hráče jsme totiž až tolik neznali, chtěli jsme je tak všechny vidět, zhodnotit a vybrat podle našeho nejlepšího vědomí a svědomí tak, aby to bylo to nejlepší pro naše hráče i náš tým.

V prvním kole se střetnete s Plzní. Jaký je to soupeř na úvod?

Myslím, že jeden z nejtěžších. Poslední roky se plzeňská akademie prezentuje výbornými výsledky, postaveními v tabulce i výchovou hráčů směrem do A týmu. Ale jak jsem říkal, nechceme se dívat na soupeře, ale na sebe a na naši práci.

Máte za sebou první měsíce v roli nejen trenéra juniorky Motoru, ale i jako vedoucího akademie. Jaké zatím máte dojmy?

Pozitivní. Dá se říct, že jsem i přišel kvůli té partě lidí, která tady ve vedení a na trenérských postech je. To mě oslovilo. Musím říct a rychle zaklepat, aby to tak probíhalo nadále, že spolupráce v akademii je nadstandardní. Všichni chceme jít jedním směrem, což je pro mě důležité.

Tým juniorky vedete s asistenty Györim a Kotrlou, jak jste si rozdělili role?

Nemám asistenty, já to prezentuji tak, že mám kolegy. To je pro nás důležité. Máme ale mezi sebou samozřejmě dané určité role jak v utkáních, tak v tréninku.

Soupiska juniorky Motoru

BRANKÁŘI: Matyáš Mařík (příchod z Plzně), Štěpán Maleček, Albert Schacherl
OBRÁNCI: Adam Buzek (příchod z Plzně), Martin Willmann, Tomáš Březina, Dominik Vachun (návrat z hostování v Pardubicích), Petr Placek, Adam Gřegořek, Jakub Lukáš
ÚTOČNÍCI: Vojtěch Aulický, Marcel Kříž, Štěpán Hoch, Jan Seidl (hostování z Písku), Daniel Kotous, Filip Petrásek, Richard Pitel, Matyáš Humeník, Alan Šimon, Nikita Moyseyev (hostování z Mladé Boleslavi), Adam Sochor, Petr Pospíchal (hostování z Tábora).

TRENÉŘI: Radim Skuhrovec (hlavní), Arpád Györi, Jindřich Kotrla (asistenti)

Přípravné zápasy juniorky Motoru

Motor - Písek 4:1

Karlovy Vary - Motor 3:1

Motor - Jihlava 7:3

Motor - Vídeň Capitals 2:1

Písek - Motor 1:6

Jihlava - Motor 6:4

Systém extraligy juniorů

Šestnáct mužstev bude v první fázi ročníku rozděleno do dvou geografických skupin – Západ a Východ.

Rozdělení týmů do skupin:
Západ: HC Sparta Praha, BK Mladá Boleslav, HC Energie Karlovy Vary, HC Škoda Plzeň, Mountfield HK, HC Litvínov, Bílí Tygři Liberec, HC Motor České Budějovice.
Východ: HC Oceláři Třinec, HC Dukla Jihlava, HC VÍTKOVICE RIDERA, HC Kometa Brno, Berani Zlín, HC Dynamo Pardubice, HC Olomouc, HC ZUBR Přerov.

V rámci každé skupiny se týmy utkají čtyřikrát každý s každým, což znamená 28 kol. Nejlepší čtyři z každé skupiny postoupí do vyšší nadstavby s jistotou účasti v play-off, zatímco zbylé půjdou do nižší nadstavby. Dosavadní výsledky si do druhé části nikdo nepřenese. I v nadstavbě se utká každý s každým čtyřikrát, celkem tak na hráče čeká v základní části 56 kol. Standardními hracími dny úvodní části budou čtvrtek a sobota, v nadstavbě pak dvojzápasy v pátek a sobotu.

Ze skupiny horších týmů si zajistí postup do play-off čtveřice nejlepších, play-off tak odstartuje předkolem. Poslední čtveřice z nadstavby se utká v bojích o záchranu. Ty budou mít podobu další skupiny, v níž se týmy utkají dvakrát každý s každým (6 kol, body z druhé části týmům zůstanou). Nejhorší mužstvo po play-down přímo sestoupí do Ligy juniorů.

Další novinkou sezóny je možnost využít tři hráče ročníku 2003, kteří by jinak už mezi juniory nespadali. V týmu Motoru je takový hráč jeden, obránce a kapitán Tomáš Březina. Více informací k sezóně juniorů čtěte na hokej.cz.


ROZPIS ZÁPASŮ MOTORU

Zápasy juniorky v Budvar aréně jsou přístupné zdarma.

NOVINKA SEZÓNY: Sledovat zápasy českobudějovické mládeže můžete rovněž živě! Motorácká mládež navázala spolupráci s Czech Ice Hockey TV, streamovací službou, která využívá plně automatizovaných kamer k živým přenosům nejen mládežnických zápasů. Více ZDE.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....