Banes Motor České Budějovice
21.01.2024, Michal Špírek

Juniorce přinesl štěstí. Radek Tomas ale varuje: Musíme pokračovat dál a dál

K juniorům Motoru se připojil před pár dny jako last minute posila. Osmnáctiletý útočník Radek Tomas nastoupil za Budějovice ve čtyřech zápasech. A ve všech jeho tým vyhrál, Tomas v každém z utkání vstřelil minimálně jednu branku a týmu tak výrazně pomohl k vzepětí. Jak ale sám zdůrazňuje, hotovo ještě zdaleka není, se spoluhráči chce zabojovat o postup do play-off.

Slávistický odchovanec patří k produktivním útočníkům. Ve své poslední dorostenecké sezóně v dresu Pražanů nasbíral 49 bodů. Pak ho zlákaly Pardubice, kde strávil minulou sezónu a za Východočechy odehrál i v aktuální sezóně 27 zápasů. Jak se tedy zrodil Tomasův přestup k juniorce Motoru? "V Pardubicích jsme se nějak nedohodli a chvíli jsem hokej nehrál. Ale potom se mi ozvali z Českých Budějovic a znělo to jako něco pro mě," osvětluje.

Přišel v pravý čas, chtělo by se říct. Tým se totiž výsledkově trápil, v tabulce byl beznadějně poslední a tématem chtě nechtě musela být převážně záchrana juniorské extraligy. Tomas se tohoto ale nezalekl. "Mám docela rád výzvy a řekl jsem si, že to bude určitě zajímavé," říká Tomas. Zajímavé to také hned začalo být - Motor se díky čtyřem výhrám v řadě odpoutal z poslední příčky a může přemýšlet ještě o vyšších cílech. "Snažím se pomoct týmu se dostat do play-off, moje úkoly jsou asi spíše do ofenzivy, ale musím myslet i více defenzivně," přibližuje útočník, který za čtyři zápasy nastřílel pět branek a přidal čtyři asistence. Jak dlouho mu taková produkce vydrží? "No, snad dlouho, ale na tom nezáleží tolik, jako na tom, kde se tým pohybuje v tabulce," říká uvědoměle.

Ano, juniorka musí dál pokračovat naplno - z osmadvaceti kol nadstavby totiž zbývá odehrát už jen třináct. Poslední Zlín má oproti Motoru dva zápasy k dobru, na příčky zaručující účast v play-off teď chybí svěřencům Davida Vrbaty pět bodů. "Jsem rád, že se začalo týmu dařit, ale musíme pokračovat dál a pořád dál. Nálada je dobrá, ale nesmíme přemýšlet tak, že už se nic nemůže stát," říká bojovně Radek Tomas.

Jaké pro osmnáctiletého hráče je změnit klub uprostřed sezóny, jak to má třeba se školou? "Kluci v týmu mě vzali dobře, za což jsem rád. Školu jsem dělal dálkově už v Pardubicích a teď už maturuju, takže to je pořád stejné. Bydlení jsem si zařídil u spoluhráče Dominika Vachuna, což je super a děkuju mu za to."


Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....