Banes Motor České Budějovice
07.06.2012, Petr Novotný

Sailer: Snažím se vylepšit věci, které jsem sám vnímal

Č. B u d ě j o v i c e – Po poslední hokejové sezoně ukončil aktivní kariéru, během které nastoupil v extralize k úctyhodným 899 zápasům. Okamžitě se pustil do práce v klubovém managementu. „Práce je nyní tolik, že ani není prostor přemýšlet o konci sportovní kariéry, kterou člověk dělal dvacet let. Že skončím, jsem plánoval dlouho dopředu. Ale po přijetí nabídky klubu, kterou beru jako novou výzvu, jsem neměl ani žádné volno. Bylo potřeba začít připravovat novou sezonu,“ říká Petr Sailer, asistent sportovního manažera.

S výjimkou pár sezon, se nehnul z budějovické kabiny. Byl jejím symbolem a několik sezon i kapitánem zdejších hokejistů. „Jako samotný hráč se staráte pouze sám o sebe. Když nosíte na dresu áčko nebo céčko, přijímáte odpovědnost za celý tým,“ rozebírá Sailer. „Ale nyní, jak postupně poznávám, má člověk pracující v klubu odpovědnost za celý tým lidí, kteří by měli táhnout za jeden provaz. A to od prvního maséra počínaje přes nejmladšího hráče v týmu až ke kustodům a lékařům,“ vysvětluje první velkou změnu ve svém životě majitel dvou mistrovských titulů v české nejvyšší soutěži – se Slavií a s Karlovými Vary.

V nové funkci se však dokázal zorientovat celkem rychle a ihned se chopil svých nových povinností. Jaké jsou? „Mým úkolem je nyní vytvořit veškerý komfort proto, aby se tým mohl soustředit na poctivý trénink a přípravu na hokejovou sezonu. V tomto ohledu se snažím zlepšit zejména věci, které jsem jako samotný hráč vnímal jako důležité,“ přibližuje bývalý útočník.

Po ukončení minulé sezony tak maséři prakticky neměli ani žádnou dovolenou. Rovnou se všichni pustili do práce, kdy bylo nutné připravit kabinu pro nástup hráčů na letní přípravu. Šatna byla kompletně vyčištěna, vyklizena od všech věcí, ve skladu bylo potřeba srovnat veškerou výstroj a vytřídit, co je ještě použitelné a potřebné. „V tomhle ohledu hrál velkou roli hospodář Jirka Šrámek, který má sklad v parádním stavu,“ říká rodák z Jindřichova Hradce.

HC MOUNTFIELD začínal s tréninkem již 23. dubna, a tak na přípravu veškerého zázemí nebylo příliš času. „Museli jsme si říct a určit priority,“ přidává Sailer. Tou první byla právě nachystaná kabina. Dále pak zajištění všech sportovišť a prostor k průběhu tréninků a přípravy mužstva. „Spoustu věcí jsme pak naplánovali do pomyslné pozdější pauzy, kdy hráči po suché přípravě odejdou na dovolenou. Až se vrátí, chceme, aby je opět čekalo perfektně připravené zázemí,“ plánuje další úpravy někdejší útočník.

Jako hráč si člověk neuvědomuje, co vše je třeba zajistit

Řadu věcí plánuje Sailer společně s lidmi okolo týmu vylepšit v posilovně, která je v blízkosti hráčské kabiny. Po dohodě s trenéry chce vyměnit některé stroje a doplnit posilovnu novými činkami. Chystají se nové koberce na celý prostor, malé koberce pod činky, aby vše mělo nějakou kulturu a aby hráči do posilovny chodili s potěšením. „Posilovna navíc bude doplněna o prostory na protahování a balony, aby sloužila také ještě více ke strečinku a regeneraci,“ doplňuje Sailer.

Ještě před samotným příchodem na letní přípravu bylo nutné zajistit sportovní oblečení a vybavení pro celý tým. „Uzavřená dohoda se Střídou sport nám zajistila, že hráči mají vše na letní přípravu k dispozici. Trika, šortky, teplákové soupravy na přechod mezi sportovištěm. Když je člověk pouze aktivní hráč, neuvědomuje si, co vše je potřeba kolem sportovního týmu potřeba zařídit,“ přibližuje Petr Sailer.

Po konci loňské sezony se v HC MOUNTFIELD kromě změn ve vedení klubu kompletně nově sestavil také realizační tým A-mužstva. „Je pravda, že jeho skladba byla mírně nestandardní. Poté, co jsme se už dohodli s Radkem Bělohlavem a Romanem Turkem o spolupráci, jsme hledali hlavního trenéra,“ připomíná Sailer. Peter Draisaitl je však typ člověka, který zapadá přesně do koncepce, jenž si klub vytyčil. „Dá se říct, že za tu krátkou dobu, co všichni spolupracujeme, jsme si pracovně sedli,“ sděluje asistent sportovního manažera. „Naším krédem je především také, aby v nás všichni hráči měli obrovskou oporu i co se týče osobních věcí. Se svými problémy tak volají mě, já pak třeba doktorovi. Trenéři jsou o všem informováni, což je důležité. Denně jsme všichni v kontaktu, před tréninkem, po tréninku a řešíme, co je třeba vše zajistit. Pravidelně se scházíme s generálním manažerem panem Zdeňkem Blažkem, který nás zase seznamuje s obchodní činností klubu. Je potřeba, abychom věděli o chodu celého klubu. Je pak na mě, abych právě dle možností klubu řešil případné požadavky týmu a trenérů,“ dodává Petr Sailer.

Hráči musí do týmu zapadnout. Vybíráme také podle charakteru

Jednou z důležitých činností Petra Sailera je příprava kádru HC MOUNTFIELD pro nadcházející extraligový ročník. Vedení budějovického klubu se shodlo na tom, že by bylo rádo, aby od prvního střídání nové sezony hrálo mužstvo nátlakový hokej. „Důvodem je fakt, že taková hra by se snad měla líbit i našim příznivcům. Peter Draisaitl jako hlavní trenér takový styl vyznává. Odborně řečeno, aby se nehrálo takzvaně s levým křídlem dozadu, ale naopak fyzicky náročný hokej. Stejný styl navíc vyznával i Radek Bělohlav jako hráč a hráči tak mají proto také velmi náročnou přípravu, aby takový hokej byli schopni zvládat,“ podotýká Sailer.

HC MOUNTFIELD pro nadcházející ročník výrazně obměnil také svůj kádr. Omladil. Šanci dostanou mladí hráči a odchovanci klubu. Pro důležité části hry jako přesilovky ale v týmu musí být také zkušení a odolní hráči. V týmu musí být určitá hierarchie. „U všech nových hráčů, které jsme oslovili a následně také podepsali, jsme kladli důraz na to, aby v kabině působili kladně. Skloubit povahu a charakter hráče s kolektivem je důležité, zatím se nám to snad daří,“ zaklepe na dřevo.

Do týmu přišlo několik nových hráčů. Několik stávajících jim tak muselo své místo přepustit. Petra Sailera tak čekaly také nepříjemné kroky. „Když se plánuje třeba soustředění či tréninkové plány, práce člověka těší. Poté ale přijde na řadu skládání kádru a některým hráčům se musí oznámit, že z pohledu trenérů a vedení klubu se tým skládá trochu jinak. Vlastně mým úkolem pak bylo to těmto hráčům podat, což bylo těžké,“ uznává Petr Sailer.

Letní přípravu Jihočechů zasáhla také velmi nepříjemná událost. Během jednoho z tréninků byl Roman Bernat sražen nákladním automobilem. Kvůli zranění mu lékaři v českobudějovické nemocnici museli z důvodu infekce amputovat nohu. „Celá záležitost je velice nešťastná. Jako klub jsme v neustálém kontaktu s rodiči a snažíme se pokud možno zajistit co nejlepší lékařskou péči. Je jasné, že v tuto chvíli ani atmosféra v týmu mezi hráči není ideální. Všichni jsme zasaženi tím, co se stalo,“ uvádí Petr Sailer.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....