Banes Motor České Budějovice
10.11.2012, Michal Heřman

Bez poctivé práce, nasazení a přístupu to nejde, ví Trummer

Č. B u d ě j o v i c e - Starší dorostenci Mountfieldu v extralize bojují o umístění, které by zaručovalo přímý postup do play-off. S hlavním trenérem mužstva Janem Trummerem jsme dále hovořili o produktivitě, jihočeském derby, využívání nových metod a dalších možnostech týmu.

Jak jste spokojen s dosavadním průběhem sezony?
Tvrdě trénujeme a myslím si, že kluci pracují v tréninku velmi dobře. Bohužel se nám stává, že když nedáme brzo branku, tak se bojíme o výsledek. Většinu soupeřů dokážeme dostat pod tlak a vypracovat si plno gólových příležitostí. Chybou je, že nedáváme góly. Výsledky nejsou takové, jako jsme si představovali. Kdybychom proměňovali šance, tak máme o dost více bodů a byli bychom v klidnějších vodách. Několikrát jsme přišli o výsledek a body v závěru utkání.

Jste na hraně postupové skupiny do play-off, kam jistě chcete. Jaké máte další cíle?
Samozřejmě je náš cíl dostat se rovnou do play-off. Kluci, kteří dostali důvěru, se ale musí více tlačit do koncovky. Pravda je, že dva naše nejlepší hráče máme v juniorce, ale kádr netvoří jen oni a je na ostatních, aby se v soutěži prosazovali. Chceme se dostat do klidné části prvních čtyř týmů, abychom dosáhli bez problémů na postup. Díváme se i dopředu, protože kvalitních hráčů je málo a dbáme tak na výchovu. Zrovna příští rok budeme mít málo šestadevadesátek, takže cílem je obehrávat mladé, aby se k nim mohli připojit potom sedmadevadesátky. Výsledky jsou samozřejmě příjemné, ale není to vše. Musíme se dívat do budoucna a vychovávat mladé hráče.

Kanadské bodování týmu vedou s velkým rozdílem před ostatními Prokeš a Krátoška. Co ostatní hráči? Neměli by se také více zapojit do produktivity?
Přesně tak. Máme další dva šikovné hráče Smejkala a Samohejla, kteří se momentálně ještě srovnávají s mládežnickým hokejem, protože v mladším dorostu nebylo potřeba hrát po útoku tolik do defenzivy. Když na tomhle zapracují, tak věřím, že půjdou nahoru i co se týče bodování. Bohužel s proměňováním šancí máme delší dobu problém. Hráči ročníku 95 by to měli vzít na sebe, ale bohužel to zatím je tak, že jejich produktivita je nízká. Nejde hrát s tím, že zápas budou pořád rozhodovat jen dva hráči.

Co děláte při tréninku, aby se v produktivitě zlepšili další dorostenci?
Snažíme se hráče nabádat, aby měli tah na brankoviště. Přijde mi, že v jižních Čechách to moc zažité není. Hráče učíme, že plno branek padá po situacích, kdy se cloní gólmanovi a puk se poté doráží.

V současné době se tedy v tréninku zaměřujete na produktivitu týmu?
Nyní je reprezentační přestávka, takže se zaměřujeme na kondici, která se projevuje do rovnovážných situací 1-1, 2-2, 3-3.

Gólmany Trelce a Sovu pravidelně točíte. Znamená to, že jednička není určená? Jak jste s jejich výkony spokojený?
Před sezonou jsme očekávali, že jejich výkonnost bude větší. Pořád se tak nějak hledají. Na druhou stranu ale měli zápasy, kdy podali velice dobré výkony a tým podrželi. Bylo by dobré, kdyby na tyto výkony dokázali navázat častěji, což by prospělo celému týmu jak v bodování, tak i v obdržených brankách. Oba brankáři jsou víceméně na stejné úrovni. Nikdo absolutně nevyčnívá a jednička zvolená není. Navíc je důležité, aby brankář chytal. Kdyby převážnou část sezony odchytal starší gólman, tak by příští rok měl jeho mladší náhradník, který by byl na řadě, problémy s rytmem a těžko by se do toho dostával. Proto se je snažíme pravidelně točit, aby se rozehráli a ve starších kategoriích toho mohli využívat.

Zatím poslední extraligový zápas jste odehráli v Písku, který vás porazil v prodloužení. Všechna tři jihočeská derby v letošní sezoně jste prohráli. Máte pro to vysvětlení?
Troufám si říct, že my, Pardubice a Liberec jsme jediní, kteří se snaží hrát technický hokej. Písek i ostatní mužstva mají bojovné týmy a hrají takový těžký, urputný hokej. S tím máme problémy, protože soupeře nedokážeme před brankovištěm přetlačit. Písek má navíc dva šikovné útočníky Volfa a Schwambergera, kteří dokážou sami rozhodnout zápas, což se nyní projevilo i s námi. Vedli jsme 4:2 a oni to vzali na sebe a pomohli k vyrovnání. Schwamberger je dokonce první v celém bodování naší skupiny a Volf je na druhém místě. V posledním derby měl na nás malinko přísnější metr rozhodčí, kdy jsme byli vylučovaní za věci, které jsou v souladu s pravidly hokeje. Například hra do těla. Při drobných faulech vylučoval pouze nás a domácí zákroky pouštěl. Měli jsme asi o pět vyloučení více a to nám vzalo síly. Byť jsme skoro celý zápas vedli, tak jsme si v závěru výsledek nedokázali pohlídat a nakonec prohráli v prodloužení.

V současné době je hodně nových cvičení. Používáte nové trendy i mimo led?
Manažer mládeže pan Krátoška nám podobné věci umožnil, takže se tomu také věnujeme. V letní přípravě jsme zapojili TRX ve Viva fitnes. Dále máme bosu na hluboký stabilizační systém či Flowiny. Novinky na trhu sledujeme a snažíme se s nimi pracovat.

Dokážete již nyní odhadnout, kolik hráčů ze současného dorostu by si mohlo zahrát mužskou extraligu?
Vůbec ne. Když to tak vezmu, tak se objevují hráči, kteří jsou šikovnější než ostatní, ale kolikrát těmto klukům chybí více pracovitosti a poctivosti. Musí dát něco navíc a to je může posunout. Když se dneska podíváte na extraligu, tak hráčů, kteří by vynikali, je nepatrné číslo. Samozřejmě nemyslím kluky z NHL, ale například Růžičku z Třince. Ostatní jsou víceméně vyrovnaní a vše je o poctivé práci. Kluci v dorostu mají před sebou hodně dlouhou cestu a je na nich, jestli budou chtít dát něco navíc. Bez poctivé práce, nasazení a přístupu to nejde.

Jaký máte názor, jako trenér dorostenců, že někteří mladí hráči odcházejí do zámoří velmi brzo?
To je věc několika hledisek. Jakou bude hráč hrát soutěž, jaké tam má zázemí. Například uvedu případ Lukáše Sedláka. Kdyby tady zůstal, tak to není na škodu. V současné době mají naši hráči velkou šanci prosadit se do áčka. Když se dokáže přes tamní juniorku propracovat dál, jako například Roman Horáků, tak je to i o štěstí, kam se zařadí, k jakému trenérovi atd. Špatné je, když jsou u nás někteří hráči nespokojení a hledají kličky, jak odejít do nižších soutěží místo toho, aby na sobě začali více makat. I tam budou muset na sobě hodně pracovat. Možná je chyba i to, že hráči nejsou vybíráni kluby, ale sami si hledají cestu, jak odtud odejít.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....