Banes Motor České Budějovice
31.12.2012, Miroslav Mayer

Ruský zápisník Michala Švihálka: Postup je náš!

Č. B u d ě j o v i c e - V centru zájmu hokejového světa je v současné době mistrovství světa hráčů do dvaceti let, které hostí Rusko a město Ufa. Čeští mladící zatím dělají svým příznivcům radost a jejich cesta ještě není u konce. V řadách českých reprezentantů je i Michal Švihálek, který ve veledůležitém zápase se Švýcarskem přihrál na první branku a sám i jednu vstřelil. "Podařilo se nám postoupit do čvtrfinále, ale rádi bychom ještě dál."

Finsko

Zápas s Finskem byl hodně důležitý. Finský trenér po zápase psal, že nesehráli dobrý zápas. Myslím si, že základ našeho vítězství byl velmi dobrý týmový výkon. Podařilo se nám zblokovat velké množství střel a dali jsme i branky, bez kterých se nevyhrává. Hodně nás podpořil i dobrým výkonem brankář, který nás podržel v důležitých situacích. Sice nás chvíli Finové tlačili, ale my jsme ten zápas nakonec vyhráli a to byl dobrý základ pro postup do čtvrtfinále. Nad Finskem se nevyhrává každý den a tak jsme v kabině vítězství oslavili pokřiky a rituály, která máme připravené.

Lotyšsko

Juniorské výběry České republiky už dnes nejsou brány, jako papírově silnější tým a tak na roli favorita zápasu nejsme moc zvyklí. Myslím, že zrovna proti Lotyšsku to platilo a nakonec jsme to potvrdili, i když to vítězství bylo hodně ubojované. Právě v závěru tohoto zápasu nám hodně psychicky pomohlo vítězství nad Finskem. Po celý zápas jsme byli lepší, ale neproměňovali jsme šance a to se nám pak v závěru vymstilo, když jsme nechali soupeře vyrovnat. Tím dramatickým závěrem jsme si ještě více zvedli sebevědomí.

Švýcarsko

Do zápasu jsme šli s tím, že Švýcarsko bude těžký soupeř. Trenéři nás před zápasem upozorňovali, že Švýcaři dobře bruslí a dohrávají všechny souboje. Od začátku jsme na ně nastoupili a svojí hokejovostí jsme je přehráli. Hned v úvodu zápasu jsem se dostal do dobré pozice. Chtěl jsem vystřelit přes obránce, ale puk mi ujel. Podařilo se mi ho dobruslit a dát ho do strany, kde jsem viděl najetého spoluhráče a ten puk dorazil do branky. Podařilo se mi dát i svůj první gól na šampionátu. Dostal jsem dobrou přihrávku od obránce, ale viděl jsem lépe postaveného Jaškina a tak jsem puk jen protečoval. On ho výborně zavezl za branku a já jsem si zakřičel. Dimitrij mě viděl najetého před brankou a přihrál mi. Já jsem jen zavřel oči a vystřelil jsem. Normálně se na ledě tolik nepotkáváme, ale já už jsem začal střídání a krásně to ně mě vyšlo.

Škoda, že se nám nepovedlo dovést zápas do vítězného konce a muselo se prodlužovat. Udělali jsme tam nějaké individuální chyby a nechali jsme soupeře vyrovnat. Do prodloužení jsme šli v klidu, ani nás nemusel trenér motivovat. Přeci jen už jsme všichni sehráli dost mezinárodních duelů a víme, že se v zápase může všechno změnit. My jsme chtěli získat ten druhý bod navíc a to se nám povedlo. Nejdůležitější pro nás byl postup do čtvrtfinále a to se nám povedlo.

O dalším soupeři

Vypadá to, že naším příštím soupeřem bude USA. Bude to určitě těžký zápas, protože Američané dnes úplně rozebrali Slováky a hrají výborný hokej. Mají také skvělé hráče, kteří jsou skoro všichni draftovaní a mají za sebou hodně těžkých zápasů. My se jich nebojíme. Víme, že náš tým svoji sílu má a můžeme je porazit.

foto zdroj IIHF

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....