Banes Motor České Budějovice
01.03.2013, Redakce

Jiří Šimánek: S urputným hokejem musíme v play off počítat

Těžko byste hledali většího srdcaře a bojovníka. Kapitán HC MOUNTFIELD JIŘÍ ŠIMÁNEK dovedl svůj mladý tým do předkola play off, kde se českobudějovičtí hokejisté utkají s Vítkovicemi. Jaká byla základní část? Ovlivnila podobu tabulky výluka v NHL? A je postavení Zlína překvapením? I o tom jsme si povídali s populárním „Šimim“ pro zápasový bulletin.

Jirko, tato sezona je trochu rozdílná v porovnání s předchozími. Dříve se vám na začátku soutěže dařilo, pak ale následovalo často vyřazení ve čtvrtfinále. V aktuálním ročníku jste na to šli naopak. V čem je ten rozdíl?
Je toho asi víc. V loňské sezoně nás zasáhla marodka v lednu, letos to bylo na začátku soutěže. Letos jsme měli silný tým. Nevyhrávali jsme o čtyři pět branek, ale hráli jsme to, na co jsme měli. Výborný gólman, výborná defenziva a do brány vám vždycky něco spadne. Proto jsme zvládali vyhrávat na dvě nebo tři branky.

Vy vedete jako kapitán hodně mladý tým. Je pro vás o to důležitější, když těch zkušených hráčů v kabině už není tolik?
Jde spíš o tlak. Za zodpovědnost za výsledek stojí na starších hráčích. Když se nám někdy nedařilo, ta tíha byla na nás. Ale v lednu se připojili i hráči, kteří by ten gól měli taky dát. S Třincem například rozhodoval Ruda Červený nebo Sujič (Jakub Suja).

Základní část jste zakončili na osmém místě. Předkolo byl váš cíl, ale není to trochu nad plán? Na konci dlouhodobé soutěže jste měli pohodlný náskok, navíc začínáte předkolo doma.
Možná to ne úplně všichni čekali. Ale v předkole je jedno, jestli skončíte sedmí nebo desátí. Důležitá je jen ta případná šestka. To postavení v osmičce nám zajistil úspěšný leden, to je ten největší rozdíl v porovnání s minulou sezonou.

Výluka pomohla Kladnu

Soutěž poznamenala výluka v NHL. Měla podle vás veliký vliv na konečné postavení v tabulce?
Nejvíce to pomohlo samozřejmě Kladnu. Jágr je vždycky jen jeden. My jsme měli v týmu vynikající hráče, ale my ostatní jsme se bohužel nepřidali. Myslím, že se s nimi v týmu dalo uhrát o takových deset bodů víc. Pak jsme mohli být jinde i v tabulce.

Foto: Petr Kraus

Pokračování rozhovoru s Jiřím Šimánkem čtěte v pátečním Hokejklubu č. 27, oblíbeném bulletinu tentokrát vydaném k 1. utkání předkola play-off HC MOUNTFIELD - HC Vítkovice Steel hraném 1. března 2013 od 17:30 hod. v Budvar Aréně.

Vedle rozhovoru obsáhlého rozhovoru s kapitánem týmu se dále můžete těšit na představení soupeře, souhrn základní části, statistické zajímavosti nebo také plakát právě Jiřího Šimánka. Hokejklub je v prodeji u kamelotů na vchodech do Budvar Arény za 10 Kč.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....