Banes Motor České Budějovice
06.03.2013, Petr Kaše

Věřím, že diváci přijdou a pomohou nám, vyzývá Aleš Kotalík

Již ve čtvrtek čeká hokejisty HC MOUNTFIELD rozhodující utkání sezony. Utkání, které rozhodne o postupujícím do čtvrtfinále play-off. Důležitost utkání si dobře uvědomuje také Aleš Kotalík, jenž zatím marně čeká na svou první branku v sérii. Nejproduktivnější hráč Jihočechů v základní části a jeden z hlavních lídrů mužstva věří, že si do Budvar arény najde cestu co největší počet diváků.

Hokejistům HC MOUNTFIELD se druhé utkání na ledě Vítkovic příliš nepovedlo. Po předchozích třech utkáních, ve kterých byli Jihočeši lepším mužstvem, existovalo v úterý na hrací ploše prakticky jen domácí mužstvo. To poslal na začátku utkání do vedení Burger a ještě do přestávky přidal druhou brankou Huna. Nepovedený začátek byl podle zkušeného útočníka hlavním důvodem, proč Jihočeši nedokázali navázat na přechozí povedená vystoupení: "Utkání ovlivnily dva rychlé góly Vítkovic. Dvakrát jsme nechali volného hráče před brankou a domácí to dávali prakticky do prázdné branky. Za stavu 2:0 už to bylo těžké, i když času zbývalo ještě dost."

Aleš Kotalík

Série se za vyrovnaného stavu přesouvá zpět do Budvar arény a Kotalík věří, že právě domácí prostředí by mohlo hrát rozhodující roli: "Všichni doufáme, že diváci přijdou, pomohou nám a budou tím pomyslným šestým hráčem. Měli by být jazýčkem na vahách, když bude průběh zápasu vyrovnaný. Rozhodující duel je to nejlepší, co může hokejistu v kariéře potkat. Jako hráč si každý musí přát objevit se v takovém utkání. Nemůžeme na nic čekat a musíme hrát jako v prvním zápase na domácím ledě. Dávat puky za jejich velké beky a držet se v útočné třetině soupeře. Je třeba hrát agresivně a skutečně na nic nečekat, protože bychom se také nemuseli dočkat," odhaluje recept, který by mohl platit na vítkovickou obranu.

Českobudějovickým hokejistům se v sérii zatím příliš nedaří přesilové hry, Kotalík se ale v příčinách neúspěchu nechce příliš pitvat: "Nechtěl bych to moc rozebírat. Chceme tam sehrát nějaké věci, a buď se to podaří, nebo ne. Doma jsme přesilovky sehrávali dobře, ale bohužel nám to tam nepadalo. Ve Vítkovicích jsme ve čtvrtém utkání klíčovou přesilovku pět na tři nevyužili. To byla škoda, protože nás to mohlo vrátit do zápasu," mrzelo českobudějovického útočníka. Ten si dobře uvědomuje, že v rozhodujícím duelu bude třeba hru v početní výhodě zlepšit: "Musíme si sednout a rozebrat si, co udělat jinak. Také ale musíme reagovat na ledě. Z tribuny to možná vypadá jednoduše, ale na ledě to až tak jednoduché není. Vzpomínám si, že v Americe padal skoro z každé přesilovky pět na tři gól. Nejde mi do hlavy, proč to tady nejde. Možná je to menším obranným pásmem než v NHL, takže tady to mají bránící hráči k vrcholu přesilovkové formace o nějaké dva kroky blíž. Spousta situací, které šly v Americe, se tady prostřelit nedají. Na to ale musíme zapomenout a soustředit se na pátý duel."

Pro obě mužstva bude rozhodující bitva pátým zápasem v pouhých sedmi dnech a síly tak logicky ubývají. Kotalík přesto věří, že právě fyzická kondice by mohla být rozhodujícím faktorem, který by převážil misky vah na stranu Jihočechů: "Něco takového jsem nezažil ani v těch nejnáročnějších sériích v NHL. Je třeba hodně jíst a spát. Člověk musí být připraven na každé střídání, aby se nezatavil. Na fyzičku je to obrovský nápor. Celé mužstvo má ale hodně natrénováno, a to by mohl být v pátém utkání také jeden z důležitých faktorů. Už před čtvrtým zápasem jsem doufal, že fyzická kondice bude na naší straně. Když ale celé utkání prohráváte, tak je těžké nějak fyzickou převahu zúročit. Je jen škoda, že jsme gól nedali dříve než v závěrečné třetině. Je ale třeba také říct, že Vítkovice hrály dobře a zápas zvládly. Série je podle mého spravedlivě vyrovnaná 2:2 a o postupu rozhodne pátý zápas."

Závěrem se nejproduktivnější hráč HC MOUNTFIELD v základní části pozastavuje nad vyloučeními, kterými několikrát oslabil svůj tým. Celkem je se čtrnácti trestnými minutami čtvrtým nejtrestanějším hráčem předkola play-off: "Připadá mi to, že zvlášť v play-off nemohu nikoho dohrát a pomalu se snad ani dotknout. Neustále jsem vylučován za dohrání hráče, za projetí brankovištěm, i když gólman stojí na jeho hraně. To jsou věci, které se dějí, ale už jsem dost starý a zkušený na to, abych na to zapomněl. Jiný hokej už nikdy hrát nebudu. Budu hrát pořád stejně a věřím, že můj hokej bude posuzován jako v play off, a ne, jako když se hraje někde na rybníku," doufá v mírnější metr sudích bývalý reprezentant.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....