Banes Motor České Budějovice
06.09.2013, Lukáš Dvořák

Představujeme prvoligové soupeře - 1. díl

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Start nové prvoligové sezóny se nezadržitelně blíží, proto není k zahození připomenout, s kým bude mít HC Motor České Budějovice čest. Ve třech dílech krátce rozebereme všech třináct celků, které bude českobudějovický klub potkávat. První díl nabízí nejlepší čtveřici uplynulého ročníku.

Soupeři HC Motor České Budějovice v 1. lize

BK Mladá Boleslav (2012/13 - 1. místo v ZČ)

Vítěz základní části a loňský účastník baráže, klub z Mladé Boleslavi, bude i letos patřit k absolutnímu favoritovi prvoligové soutěže. Skladbou hráčského i realizačního týmu se směle může rovnat i celkům z české extraligy. A Středočeši to dokázali v přípravě před nadcházející sezónou, ve které zvládli porazit Litvínov, Liberec a dvakrát Rytíře z Kladna. Lodivodem je jihočeskému publiku velmi dobře známý František Výborný, kterému asistuje další zkušený trenér, Marián Jelínek. Jen málo chybělo k tomu, aby v nové sezóně nebyla Boleslav soupeřem českobudějovického Motoru. V posledním barážovém utkání podlehla na ledě Liberce 0:2 a byla tak opětovně odsouzena k dalšímu ročníku v první lize. Aby se to letos povedlo, přišly do zeleného dresu zvučné posily. Těmi nejzajímavějšími jsou pak dozajista Michal Broš ze Sparty a Tomáš Klimenta z Třince. Exotickou posilou je holandský obránce van de Velden, který zaujal Výborného hned při prvním tréninku. Mezi tahouny budou patřit, krom očekávaného příspěvku Broše, kapitán David Výborný a nejproduktivnější hráč Tomáš Nouza. Brance neohroženě šéfuje Michal Valent. S rozpočtem přes šedesát milionů korun má Mladá Boleslav ty nejlepší předpoklady k postupu do nejvyšší soutěže.



HC Olomouc (2012/13 - 2. místo v ZČ)

Kdyby českobudějovický klub působil v první lize již o rok dříve, mohli by jeho fanoušci naplno vidět hokejové umění a kvality vítěze z Nagana, Jiřího Dopity. Letos se už tak nestane, protože čtyřiačtyřicetiletý veterán ukončil po neúspěšné baráži svou bohatou hokejovou kariéru a stal se asistentem trenéra Petra Fialy. Kohouti z Olomouce patří v poslední době ke špičce ligy, ale nejlepšího umístění se dočkali teprve v minulé sezóně, ve které skončili druzí v základní části a následně se probojovali i do nadstavbové části, kde bojovali o postup do extraligy. Po slibném úvodu však přišla série proher, a Olomouc tak musí minimálně rok počkat. Ačkoliv odešel jeden ze strůjců skvělého ročníku, brankář Libor Kašík, jemuž skončilo hostování ze Zlína, moravský klub našel na jeho pozici kvalitní náhradu. Z Liberce míří do brankoviště Kohoutů Tomáš Vošvrda z Liberce. Za lepším odešel i další talentovaný gólman, Jan Lukáš. Toho si vyhlédl účastník KHL, Lev Praha. Obranné řady přišel až z Itálie znovu vyztužit Mario Cartelli, který svá nejlepší léta zažil v Třinci a Plzni. Slibně se může jevit i příchod Jana Knotka z Havlíčkova Brodu, ten ale bude v Olomouci pouze hostovat. V přípravě zaznamenala Mora pouze jedinou prohru v Třinci, jinak v dalších sedmi utkáních vyhrála, jednou remizovala. Tím nejcennějším skalpem je výhra ve Vítkovicích, i když přišla v úplném úvodu přípravy. Bodově táhli Olomouc v uplynulé sezóně Matěj Pekr a Jiří Říha, v obraně patřil k lídrům Jakub Bartoň. Jestli i oni pomohou Kohoutům k zopakování posledního umístění, na to si budeme muset několik kol počkat.



HC Slovan Ústečtí Lvi (2012/13 - 3. místo v ZČ)

Tým, se kterým se českobudějovický celek střetl ve svém posledním prvoligovém finále, vyhlásil ústup z boje o nejvyšší příčky v soutěži. Snížil se jeho rozpočet a současným cílem je probojovat se do vyřazovacích bojů, kde chce uhrát nějaký solidní výsledek. Soupiska trenéra Jaromíra Šindela přesto nabízí několik zajímavých jmen, které mají na to hrát prim. Vždyť Jan Alinč poslední sezónu odehrál v dresu pražské Slavie, kde se určitě neztratil. Zkušeností na rozdávání má i další čtyřicátník v týmu, brankář Zdeněk Orct nebo obránce Lukáš Poživil, jemuž není publikum v Českých Budějovicích nijak cizí. Změna cílů znamenala prostor pro vítr v kabině, takže se s dresem Ústí loučilo několik dobrých hráčů. Na hostování do Lva Praha odešel útočník Jakub Matai, natrvalo se v dresu Rytířů z Kladna bude objevovat obránce Petr Hořava a smlouva skončila i brankáři Vladimíru Koutskému. Zaplnit jejich místo se bude snažit například forvard Vít Budínský z Hradce Králové nebo bek Tomáš Procházka z Liberce. Bodově mohou Lvi spoléhat na svého nejproduktivnějšího hráče, Jaroslava Roubíka, jenž si tento titul drží již dva ročníky po sobě a už v přípravě naznačil, že se ho nechce vzdát. Právě příprava se ale Severočechům moc nevydařila, jelikož ve dvanácti utkáních zvítězili pouze čtyřikrát. Dokázali však získat skalp extraligového Litvínova po výhře 3:1. Jejich výkony jsou tedy velkou neznámou a zároveň očekáváním, zda i nadále budou patřit k lepším týmům soutěže. To ale napoví až úvodní kola.



SK Horácká Slavia Třebíč (2012/13 - 4. místo v ZČ)

Právě na stadion Horácké Slavie bude zajíždět znovuzrozený Motor ke svému prvnímu venkovnímu utkání. A bude tam mít velkou podporu svých fanoušků. Ale zpět k Třebíči. Poslední sezóna byla pro klub z Vysočiny nadmíru úspěšná. V základní části se umístil na vynikajícím čtvrtém místě a jejich obdivuhodné výkony musela těžko zastavovat i Boleslav. Nakonec se jí to v semifinále povedlo poměrem 4:2. K nejlepším hráčům týmu patřil kapitán David Dolníček, kterému zdatně sekundoval Vilém Burian, obranu táhl David Rangl. Třebíč má vyřízenou spolupráci s Kometou Brno, proto v jejich týmu letos budou letos k vidění někteří hráči z jihomoravské metropole. Namátkou přišel na hostování obránce Milan Hruška, Miroslav Holec a v týmu bude nadále i brankář Marek Čiliak. Otázkou je, jestli bude v brance ze začátku tolik vytížen, jako tomu bylo posledně. Konkurenci v brankovišti totiž zvýšil příchod dalšího brněnského gólmana, Martina Faltera. Ten začne nový ročník právě v Třebíči. Jinak se tým, až na odchod Viléma Buriana zpět do Komety, nijak zásadně nezměnil. I to byl důvod, proč se Slavii povedlo vyhrát v přípravě Regionální pohár. Celkově má ale celek Kamila Pokorného téměř neutrální bilanci. Z deseti utkání získal pět výher, čtyři prohry a jednu remízu. Nikdo však nepochybuje, že má předpoklady minimálně k tomu, aby si znovu zajistil účast v play-off první ligy.



Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....