Banes Motor České Budějovice
07.09.2013, Lukáš Dvořák

Představujeme prvoligové soupeře - 2. díl

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Start nové prvoligové sezóny se nezadržitelně blíží, proto není k zahození připomenout, s kým bude mít HC Motor České Budějovice čest. Ve třech dílech krátce rozebereme všech třináct celků, které bude českobudějovický klub potkávat. Druhý díl nabízí střed tabulky uplynulého ročníku.

Soupeři HC Motor České Budějovice v 1. lize

SK Kadaň (2012/13 - 5. místo v ZČ)

I v Kadani je osoba Jihočechům velmi dobře známá. Jako hlavní kouč vede tento tým Karel Soudek, který několik let působil v českobudějovickém dresu. Ale to už je pěkných pár let zpátky. Kadaň funguje jako farma extraligového celku z Chomutova, takže v jejich týmu lze nalézt hodně Pirátů. Loni se jim povedlo zakončit základní část na pátém místě, což byl skvělý úspěch. Bodově je k tomu dovedl především Petr Jíra a díky střídavým startům i brankář Miroslav Hanuljak. Mezi obránci si nejlépe vedl Martin Szakal. Škatulata se po sezóně v kádru nehýbala, čili velká část kádru zůstala pohromadě. Za zmínku přeci jen stojí změna v obraně. Odešel Tomáš Schmidt, kterého nahradil Roman Prokeš z Karlových Varů. Jinak je takřka vše při starém. Příprava byla u Kadaňských jako na houpačce. Z jedenácti zápasů dokázali šest vyhrát, čtyři prohrát a v jednom remizovat. Za nejlepší zápas se dá určitě brát utkání s Berounem, jež borci v žlutočerných dresech vyhráli 6:1. S Kadaní se asi nedá počítat na postup do baráže, ale rozhodně bude kousat každého soupeře, už jen díky tomu, že má v kádru spoustu chomutovských Pirátů.



HC Dukla Jihlava (2012/13 - 6. místo v ZČ)

Samo o sobě Duklu netřeba představovat. Českobudějovičtí fanoušci o ní dokonce zpívají v jednom ze svých chorálů. Samozřejmě, že od doby, kdy spolu oba týmy bojovaly ve vyhrocených zápasech, které rozhodovaly o sestupu a postupu do první ligy, resp. extraligy. Ta doba je už ale dávno pryč, teď budou oba celky nastupovat bok po boku ve stejné soutěži. Jihlava už delší dobu nepatří k týmům, které bojují o nejvyšší příčky, nicméně si pravidelně zajišťuje pozice pro boje v play-off. Nejlepším hráčem klubu s ježkem ve znaku byl v uplynulé sezóně Daniel Hodek (ukončil kariéru), o bod za ním zaostal Michal Jeslínek (konec smlouvy). Jasným lídrem obranných řad byl Tomáš Kolafa (Rebel), který všechny své kolegy bodově předčil minimálně o třídu. Problémem klubu z Vysočiny se tak může zdát brankoviště. Filip Novotný (hostuje ve Spartě Praha) i David Rittich nepodávali výkony, jež by Duklu vytáhly na výsluní. Proto se vedení rozhodlo angažovat na hostování Lukáše Sáblíka. Ten by měl zvýšit konkurenci. Vynikající posilou ale je příchod Viktora Ujčíka. Toho se sice drží zdravotní patálie, nicméně má stále novému týmu co dát. Na jeho tabulkové odstupné se dokonce složili sami fanoušci. Po jeho boku se bude prohánět další posila, Michal Důras. Toho zase zapůjčil Zlín. Dukla byla v přípravě velmi aktivní a odehrála celkem třináct utkání. Svěřenci Petra Vlka sice dokázali získat "tři body" proti Pardubicím, každopádně mají zápornou bilanci pět výher, osm proher. V lize ale nebudou chybět v první polovině tabulky. A jihočeští fanoušci už se na zápasy s Jihlavou určitě těší.



HC Rebel Havlíčkův Brod (2012/13 - 8. místo v ZČ)

První soupeř českobudějovického celku je klubem, který se pravidelně pohybuje uprostřed tabulky prvoligové soutěže. Loňské osmé místo, které bylo jen o místo horší než v té předloňské, toho je důkazem. Vyloženým tahounem týmu se v uplynulém ročníku nikdo nestal, protože se za sebou, s takřka stejným bodovým ziskem, vyskládalo několik forvardů. Nejlepším byl ale Ladislav Rytnauer. Ani obrana neměla vyloženého "kapitána", nejblíže k této pozici však byl Radim Ostrčil. Toho si po sezóně vyhlédla Žilina. Rebel měl podobný problém jako Jihlava. Nevyvážené výkony v brankovišti. Nedařilo se tam ani Danielu Dolejšovi, ani Jaroslavu Suchanovi. Přesto byl spíše první jmenovaný jedničkou týmu. Asi nejcitelnějším odchodem je Tomáš Protivný, jež zamířil do Mladé Boleslavi. Skončil také Milan Kostourek. Nahradit je musí nováčci Patrik Löbl nebo Tomáš Semrád, pro střídavé starty budou z Pardubic k dispozici Jana Zdráhala, Radka Čípa a Jana Semoráda. Ti to ale nebudou mít vůbec jednoduché. Havlíčkův Brod sehrál deset přípravných utkání a nutno říct, že si v nich vedl naprosto znamenitě. Připsal si pouhé dvě porážky, dvě remízy a zbylá utkání nekompromisně vyhrál. Do sezóny tak budou hráči trenéra Jiřího Mičky nastupovat dobře naladění. A určitě v ní nebudou mít problém zopakovat svá předchozí umístění v ZČ.



HC Benátky nad Jizerou (2012/13 - 9. místo v ZČ)

Dalším klubem, který je klasickou farmou extraligového celku, jsou Benátky nad Jizerou. Ty spolupracují s Libercem. Proto byl poslední jedničkou týmu Tomáš Vošvrda, který ale nyní už bude hájit barvy Olomouce. Ani obránce Jan Jaroměřského letos neuvidíme v modrém dresu, protože toho Mora získala také, stejně zmizel i Jiří Moravec. Tomu však budou fandit příznivci Motoru. A nezůstal ani nejlepší útočník, Lukáš Král. Spoléhat bodově tak bude muset kouč Filip Pešán na Josefa Skořepu, který byl v bodování hned druhý. Díky tomu, že má spousta hráčů vyřízen střídavý start z Liberce, jsou na soupisce například Michal Bulíř nebo Tomáš Urban. K tahounům by měl patřit i Jan Plodek, který už za Benátky nastupoval během minulého ročníku. Nově bude branku nejspíše hájit Jiří Stejskal. Přípravná utkání nedopadla pro Benátky nijak špatně. Odehrály celkově deset utkání, ze kterých si odnesly šest výher a čtyři prohry. Zvládly porazit i favorita soutěže, Mladou Boleslav nebo Ústecké Lvy. S podporou libereckých Tygrů si určitě tento klub v klidu zajistí prvoligovou příslušnost i pro další roky.



Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....