Banes Motor České Budějovice
07.09.2013, Michal Špírek

JUN: CEB - KOM 1:3 - Nezvládnutý závěr prvního zápasu sezóny

Českobudějovický celek na úvod soutěže hostil Kometu. Brankáři Gába s Klimešem dlouho drželi čistá konta, ve 35. minutě ale poslal hosty do vedení Mrázek. Domácí srovnali se soupeřem krok díky přesilovce pět na tři, ale v 57. minutě si Kometa vzala vedení zpět a už ho nepustila.
HC České Budějovice – HC Kometa Brno 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)
Branky: 48. Prokeš (Pašek, Krátoška) – 35. Mrázek (Raška), 57. Kozel (Beneš), 60. Mrázek. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. Rozhodčí: Souček. Diváci: 60.

HC České Budějovice: Gába – Břečka, Škopek, Piegl, Janásek, Malovec, Kadlec, Smejkal, Salák, Vácha, Záhora, Pašek, Prokeš, Bílek, Ciboch, Ruda, Zet, Michálek, Březina, Krátoška, Suchánek

HC Kometa Brno: Klimeš – Sedlák, Vojáček, Vágner, Mytiska, Vlček, Cívka, Štancl, Zbořil, Šidák, Kozel, Kusko, Papp, Beneš, Boltvan, Ondráček, Grunwald, Klaus, Boček, Raška, Mrázek.

Pro oba celky se jednalo o první utkání v sezóně. Kometa do zápasu vstoupila lépe a po vyloučení Smejkala si už ve druhé minutě hry vytvořila gólovou šanci. Agilní Raška vymyslel výbornou pozici pro zakončení pro Boltvana, jenomže Gába svůj tým podržel. Jihočeši odpověděli povedenou akcí v 7. minutě, kdy Vácha tečoval puk jen do lapačky gólmana Klimeše. Brno následně dostalo k dispozici hned dvě přesilovky po sobě a byl to Raška, kdo měl na holi úvodní branku zápasu. Gába jeho střelu mířící do protipohybu dokázal zneškodnit. Ve 13. minutě se dočkali své první přesilovky i domácí, Klimeš ale vážnější situaci řešit nemusel. A to ani v následující, druhé přesilovce Budějovic po faulu Vágnera. Ten v poslední možné chvíli zastavil pronikajícího Paška. A protože domácí Břečka ostrou ránou bránu těsně minul a na druhé straně zasáhl proti Raškovi Gába, musely si týmy na první branku sezóny počkat do dalšího průběhu utkání.

Hned zkraje druhé dvacetiminutovky se rozjel duel třetiny - Gába vs. útočník Komety Beneš. Gába střelu protihráče z levého kruhu dokázal zlikvidovat, a stejný obrázek byl k vidění do konce třetiny ještě dvakrát! Na druhé straně chyběly domácím jen milimetry k úspěchu po zblokované přesilovkové ráně Prokeše. Ve 26. minutě chyboval brněnský gólman Klimeš a mohl poděkovat svým obráncům, kteří za něj na brankové čáře po zakončení Bílka zaskočili. Ve 34. minutě už přišel čas pro první gól zápasu. Petr Mrázek, obránce Komety, se po vyhraném buly opřel do puku a i když se pumelice odrazila od branky zpět do hry, rozhodčí si byl jistý, že kotouč zasáhl vnitřní konstrukci a bez rozmýšlení přisoudil hostům první úspěch - 0:1. Domácí v dalším průběhu nenašli recept na odpověď a do třetí třetiny tak vstupovali s jednobrankovou ztrátou.

Brno si počátek závěrečné třetiny zkušeně pohlídalo a nevypadalo to, že by se Budějovice měly dostávat do zakončení. Jenomže Českobudějovickým se povedlo vybojovat dva fauly a více než minutu dlouhou přesilovku pěti proti třem přetavili ve vyrovnávací branku. A to i díky radám trenéra Tottera při vybraném time-outu. Po spolupráci trojice Krátoška - Pašek - Radek Prokeš zasunoval posledně jmenovaný kotouč do prázdné brány - 1:1. Domácí úspěch nakopl k další aktivitě, naopak Gába byl na druhé straně zcela bez práce. Až v 56. minutě vyvedl Kometu z útlumu Papp, který ale na českobudějovického gólmana nevyzrál. Když už se zdálo, že zápas spěje do prodloužení, vydal se za pukem důrazně brněnský Adam Kozel a přesnou střelou do protějšího růžku nedal gólmanovi žádnou šanci zasáhnout - 1:2. Kometa tak zasadila domácím úder, na který už ani přes power-play Budějovice nedokázaly zareagovat. Naopak jistotu tříbodového zisku z vyrovnaného duelu obstaral Brnu Petr Mrázek, který poslal kotouč do opuštěné brány a svým druhým gólem udělal tečku za zápasem - 1:3.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....