Banes Motor České Budějovice
03.01.2014, Tomáš Kučera

RETRO ZÁPAS: Po 77 letech znovu s Mladou Boleslaví

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Trvalo to hodně dlouho, než se naši předkové dočkali poprvé ligové soutěže v hokeji. O mistra zemí Koruny české se přitom turnajově hrálo už v roce 1909, ale až o téměř 30 let později, přesně 3. ledna 1937, se poprvé hrála ligová soutěž. České Budějovice vyzvaly ten večer na slepém rameni Malše Mladou Boleslav. Stejní soupeři se jen o pár metrů dál střetnou po 77 letech znovu. 6. ledna výjimečně od 19 hodin se bude hrát v retro dresech a dokonce před kamerami České televize, už od 18 hodin se ve fanshopu koná autogramiáda legendárních hráčů Stadionu Františka Vacovského a Václava Lence.
Mnoho pamětníků prvního vzájemného duelu už nežije, proto jsou detaily prvního ligového duelu českobudějovické historie částečně zahaleny v mlze. Jisté je jedno, 3. ledna 1937 se na slepém rameni Malše odehrál duel AC Stadion České Budějovice – BK Mladá Boleslav (ačkoliv podle posledních zjištění se tenhle tým tehdy zřejmě přechodně oficiálně jmenoval Mladoboleslavský SK). Domácí tým vyhrál jasně 3:0, v každé třetině se trefil jednou. Dva góly vstřelil Václav Špatný, jeden přidal Vítězslav Aibl. Jihočeši nastoupili v sestavě: Karel Dědič - Josef Ryneš (C), Josef Zasadil - Václav Špatný, Narcis Kotous, Vítězslav Aibl - Bohumil Cvach, František Mizera, Leopold Vávra. Místo ve 14:30 odpoledne se hrálo až později večer, jelikož přes den nastala obleva. Rozhodčími duelu byli Miškovský a Steigenhöfer. Více už ale o zápase nevíme.

Sestava Mladé Boleslavi z tohoto duelu tedy není známa, ale soupiska týmu nebyla široká: Brankáři - Scholz, Šimek, Vaněk. Obránci - Petrs, Plzák, Šmelhaus. Útočníci: Cihlář, Crha, Faltýn, Král, Pivoňka, Táborský a Zahrádka. Už první utkání předznamenalo další působení obou celků v ligové soutěži. Zatímco českobudějovický Stadion nakonec skončil na nečekaném a výborném třetím místě, hned za LTC Praha a Spartou, tedy týmy, kde hrály i nákladné kanadské posily. Mladá Boleslav prohrála všech 7 zápasů a skončila poslední, tedy osmá. Jak se ale potvrdilo i o mnoho desítek let později, v barážích bývají Boleslavští skvělí. I tehdy dokázali v dodatečném duelu porazit předposlední Slavii a v lize se udrželi.

Narvané českobudějovické tribuny ve 30. letech

Tuhle historii teď připomenou retro dresy obou celků bez reklam a v barvách z dávných dob. I podle fotek je ale zjevné, jak moc se od té doby hokej změnil. Minimální chrániče i u brankářů, o helmách vůbec nemluvě, rovné hole, se kterými se puk jen těžko zvedal a hlavně, hrálo se tehdy na tři jen patnáctiminutové třetiny! V polovině té poslední se navíc měnily strany. "Stadion" na slepém rameni Malše měl jen nizoučké mantinely, za nimi byl jen nahrnutý sníh a diváci na provizorních dřevěných tribunách. Chodilo jich přesto obrovské množství. Na běžné zápasy kolem 1500, na LTC Praha pak přišlo dokonce 3500 diváků, kteří dojednoho mrzli v okolí řeky. Jak to bude tentokrát? Přijďte se sami přesvědčit! Vstupenky na tenhle výjimečný zápas lze koupit už nyní!

Už od 18 hodin ale můžete ve fanshopu získat podpis od dvou hráčů z těch, kteří nastupovali za klub v době, kdy se ještě jmenoval Stadion. Nejstarší žijící legenda klubu, třiadevadesátiletý Václav Lenc, hrál poprvé za A tým už v roce 1940! Mistr světa z roku 1949 František Vacovský pak od roku 1946. Žijí už jen další dva Stadioňáci, Karel Oberleitner, který zasáhl do dvou ligových sezon a Zdeněk Hlásek, který hrál v sedmnácti letech dokonce pouze jediný zápas a později emigroval do Švýcarska, za nějž hrál skvěle tenis jeho syn Jakob Hlasek, svého času sedmý hráč světa. Tradice našeho klubu je zkrátka obrovská a ČEZ Motor České Budějovice na ni navazuje s velkou hrdostí a pokorou.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....