Banes Motor České Budějovice
02.02.2015, Matěj Mayer

Junioři budou bojovat o udržení extraligy bez Prokeše

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Olomouc, Litvínov, České Budějovice a Jihlava - čtyři známé s kluby s tradicí. Na jeden z nich ale zbyde černý Petr a bude muset od poloviny března změřit síly s nejlepším ligovým celkem v baráži. Reálně však baráž hrozí pouze posledním dvěma týmům, tedy Jihlavě a právě Českým Budějovicím. Jihočeši budou muset čelit podobným starostem už v pátém ročníku po sobě.

Tabulkové postavení českobudějovické juniorky v letošním ročníku DHL extraligy bylo v jednu dobu dosti alarmující. Především ve druhé části soutěže, kdy se liga rozdělila na dvě skupiny, byl každý zápas Motoru téměř klíčovým. Už delší dobu před koncem druhé části bylo jasné, že o vyhnutí se baráži si to rozdají Českobudějovičtí s jihlavskou Duklou. Právě souboje těchto dvou celků tak dostaly obrovský náboj. Jihočeši však mohli konečně těžit z přítomností hráčů A-týmu a tak ze všech letošních soubojů s Duklou vyšli vítězně.

Zapomenout nesmíme ani na trenérskou změnu, která týmu výsledkově velmi pomohla. Jana Trummera s Filipem Turkem nahradila na začátku prosince dvojice Martin Štrba – Milan Kupka a od té doby mužstvo z jedenácti zápasů zvítězilo šestkrát. Z posledních třech duelů základní části si navíc Motor odnesl stejný počet vítězství a díky tomu si zajistil solidní náskok před poslední Jihlavou.

Tabulka

#   Tým                    Skóre        B
13. Olomouc               117:145      53  
14. Litvínov              128:162      50
15. České Budějovice      111:165      38
16. Jihlava               100:153      30

Jak se bude hrát dál?

Po čtyřiceti čtyřech odehraných kolech základní části se mužstva umístěná ve skupině B na 13. - 16. místě utkají dvoukolově každý s každým (6 utkání), s tím, že v této části soutěže se započítávají výsledky všech přechozích utkání. Družstvo, které se po této části soutěže umístí na 16. místě se zúčastní baráže o extraligu.

Na Štrbovy svěřence tak čeká ještě šest utkání, ve kterých bude jednoznačným úkolem udržet náskok nad Jihlavou. Že přes nesplnění vytyčeného cíle nejede vlak, ukázalo i vedení Motoru, které v důležitých chvílích posílá své hráče juniorskému celku. Od těch se bude i v následujících šesti utkáních vyžadovat mnoho. Poměrně velkou komplikací však může být zranění klíčového útočníka Radka Prokeše, který si poranil rameno při utkání A-týmu v Chomutově. „Vykloubil jsem si rameno, se kterým jsem měl problémy už dříve, takže hrozí, že by vypadávalo. Šest týdnů budu určitě mimo a do večera se dozvím, jestli půjdu i na operaci,“ prozradil talentovaný mladík dnes odpoledne.

Radek Prokeš. Druhý nejproduktivnější hráč týmu juniorům v závěrečných bojích už nepomůže.


Tým by tak měl stát především na Luboši Robovi a Ladislavu Markovi. Prvně jmenovaný zahrál loni ve stejné části sezóny parádně a měl velký podíl na záchraně juniorské extraligy v Českých Budějovicích. Letos se sice v juniorce rozjížděl pomaleji, ale o to lépe hrál v nejdůležitějších zápasech. Z prvního mužstva by dále junioři měli mít k dispozici Emila Švece, Petra Škopka a Václava Paška. První dva hokejisté jsou ročníku 1994 a společně s Ladislavem Markem tak mohou hrát na výjimku. Trenérský tým může v případě potřeby zapojit také dalšího staršího hráče Davida Bílka, který je pro ofenzivu mužstva přínosem.

Další program

7.2. sobota
Litvínov - České Budějovice 16:00


14.2. sobota
Jihlava - České Budějovice 12:00

21.2. sobota
České Budějovice - Olomouc 12:30

28.2. sobota
České Budějovice - Litvínov 12:30

7.3. sobota
České Budějovice - Jihlava 12:30

14.3. sobota
Olomouc - České Budějovice 12:00

Vzájemné zápasy s jednotlivými celky

Olomouc: 2:5, 2:12, 3:7, 2:4
Litvínov: 3:0, 3:5, 3:4p, 3:2p
Jihlava: 2:1sn, 7:5, 4:1, 5:4

Nepřehlédněte:

Statistikám juniorů po základní části vévodí Ladislav Marek
Martin Štrba: Musíme si to odehrát sami, nikdo nám nepomůže
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....