Banes Motor České Budějovice
07.09.2015, Matěj Mayer

Zhodnocení přípravných zápasů. Co ukázaly?

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Skončilo období zkoušek a nácviků, ve středu jedeme naostro! Jen několik desítek hodin zbývá do úvodního buly nové prvoligové sezony 2015-16 a na čase je zrekapitulovat si výsledky z přípravného období. Kromě toho se zaměříme na individuální výkony jednotlivých hráčů v přípravných zápasech.

Rekapitulace přípravných zápasů

Jihočeši měli letos na programu jedenáct přípravných duelů, což je nakonec jen o jeden méně než minulý rok. Z toho šest zápasů bylo v rámci Regionálního poháru, kterého se účastnila prvoligová mužstva. První tři utkání sehrál Motor s extraligovými celky a nevedl si vůbec špatně. Úvodní jednobranková prohra na ledě Plzně nebyla špatným výsledkem, následně o jednu branku porazili Českobudějovičtí na svém ledě favorizované Pardubice. Ve třetím duelu nestačili svěřenci Petra Rosola na Kometu Brno, ostudu si ale rozhodně neudělali a vyhráli dokonce pozápasové nájezdy.

30.7. Plzeň – České Budějovice 2:1
6.8. České Budějovice – Pardubice 2:1
13.8. Brno – České Budějovice 6:3

Kromě celků z první ligy, ke kterým se ještě dostaneme, se Motor utkal také se soupeřem ze třetí nejvyšší soutěže a s klubem Kontinentální hokejové ligy. Do jihočeského derby v Táboře vstupovaly České Budějovice jako jasní favorité, přesto podceňovanému soupeři podlehly v samostatných nájezdech. Zápas proti ruskému soupeři už byla jiná káva. Chabarovsk se v Budvar Aréně prezentoval velice dobře organizovanou hrou, Jihočeši však dokázali po většinu utkání držet se soupeřem krok a nakonec prohráli až brankou v poslední sekundě základní hrací doby!

14.8. Tábor – České Budějovice 4:3sn
18.8. Chabarovsk – České Budějovice 2:1

Přípravu zpestřil již podruhé za sebou Regionální pohár, jenž právě Motor obhajoval. I letos šli prvoligoví hokejisté nejúspěšnějšího jihočeského klubu od počátku pro vítězství. První bod ztratili až ve třetím zápase v Jihlavě, kde se ani nedohrálo 60 minut a šlo se rovnou na samostatné nájezdy, ve kterých byli úspěšnější Jihočeši. Dukla byla jediným týmem v poháru, se kterým Motor ztratil body. První a zároveň jedinou prohru v rámci tohoto předsezónního turnaje utrpěli Českobudějovičtí v úplně posledním utkání, ve kterém už o nic nešlo a Jihlava odvezla z Budvar Arény všechny tři body.

18.8. České Budějovice – Kladno 5:2
20.8. České Budějovice – Třebíč 2:1
25.8. Jihlava – České Budějovice 1:2sn
27.8. Kladno – České Budějovice 2:5
1.9. Třebíč – České Budějovice 3:6
3.9. České Budějovice – Jihlava 2:3


Jak si vedli jednotliví hráči na svých postech?

Brankáři

Se třemi gólmany na stejné startovní čáře vstupovaly České Budějovice do přípravného období. Kvůli zranění Ondřeje Bláhy se však o největší porci podělila dvojice David GábaHynek Kůdela. O něco více příležitostí dostával mladší Gába, jenž odchytal 7 utkání a během 359 minut inkasoval 17 branek. S průměrem 2,84 gólu na zápas tak byl o něco horší než jeho konkurent. Kůdela v 5 duelech a 242 minutách inkasoval jen sedmkrát a pyšnit se může vynikajícím průměrem 1,74 branky na zápas. Ondřej Bláha odchytal jeden kompletní zápas, ve kterém dostal 3 góly.

Na předsezonní tiskové konferenci trenéři potvrdili, že do sezony vstupuje mužstvo se třemi brankáři. Jednička však alespoň na úvod ročníku určená bude. „Po přípravě vychází najevo, že sezonu začne jako jednička David Gába,“ oznámil Petr Rosol, že nejvíce spokojen byl právě s teprve jednadvacetiletým maskovaným mužem. Jako čtvrtý brankář je týmu k dispozici talentovaný junior Petr Kváča.

Místo gólmanské jedničky si pro začátek sezony vybojoval jednadvacetiletý David Gába.

Obránci

Hned třináct beků se objevilo alespoň v jednom zápase přípravy. Není pochyb, že obrana by měla stát především na Lukáši Zíbovi, odchovanci, který si během pěti přípravných duelů udržel průměr jednoho bodu na zápas. Co se týče kanadských bodů, platný byl také Roman Vráblík, jenž byl se ziskem šesti bodů nejproduktivnějším obráncem. Třemi body přispěli také zadáci defenzivního zaměření Ján Mucha a Jakub Suchánek, kteří byli využívaní i během přesilových her. Naopak o něco útočněji laděný Dušan Žovinec sice odehrál jako jediný hráč Motoru všech jedenáct zápasů, v kolonce kanadských bodů má ale jen dva zápisy.

Pro soutěžní prvoligová utkání se počítá také s Lukášem Bohunickým a Lukášem Křížem. Dlouhodobě zranění byli Dan Růžička, jenž se nedostal do jediného zápasu, a nově příchozí Petr Kolmann, který se zranil během prvního přípravného duelu v Plzni. V případě potřeby může Motor využít služeb Martina Semráda, v juniorce budou čekat na šanci mladíci jako Josef Žáček, Ondřej Šanda, nebo Jan Farka. Na zkoušce neuspěl odchovanec Tomáš Pařízek.

Nejproduktivnějším zadákem v přípravných zápasech byl se šesti body (2+4) Roman Vráblík.

Útočníci

Mezi útočníky klasicky vynikala zkušená dvojice Josef Straka - Tomáš Nouza. Prvně jmenovaný vyhrál klubové bodování přípravných zápasů, když nakupil 11 bodů (5+6) v 9 zápasech, i Nouza si však v sedmi duelech udržel průměr bodu na utkání. Bodově velmi překvapil především Radek Prokeš, který se umístil hned za zmiňovanou dvojicí a s kapitánem Strakou se dělil o prvenství v asistencích. Až za ním se umístil Lukáš Žálčík, se šesti brankami nejlepší střelec týmu, a také jedna z největších letních posil. Spolehlivě si vedl také Rok Pajič a Martin Heřman, který by měl doplňovat hvězdnou dvojici Straka – Nouza i letos. Ze zkušenějších hráčů na tom naopak nebyli nejlépe Vladimír Škoda, David Kuchejda, Michal Švihálek a Adam Přibyl. Přínos této čtveřice byl ale viditelný v jiných důležitých aspektech hry, než je právě kanadské bodování.

V průběhu přípravy se zranil nyní už ostřílený Luboš Rob, jehož více než zdatně zastoupil teprve osmnáctiletý Tomáš Guman. Z mladíků se herně skvěle uvedl Josef Mikyska, bojovnost se rozhodně nedala upřít ani dvojici Ladislav Marek - Jakub Babka. Z juniorů si zahráli nadějní Dominik Točík a Ondřej Šulek, tým se naopak rozloučil s historicky prvním střelcem znovuzrozeného Motoru Markem Vanišem, Emilem Švecem a Martinem Záhorou.

Josef Straka neztratil nic ze svého umění a stal se vítězem kanadského bodování přípravy.
 

STATISTIKY PŘÍPRAVNÝCH ZÁPASŮ ZDE!

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....