Banes Motor České Budějovice
01.03.2016, Jaroslav Pešek, Mayger

Pod lupou: Tomáš Nouza

Jako každý rok v play-off i letos vám oproti klasickému pozápasovému rozhovoru budeme vždy servírovat něco navíc. Před každým domácím zápasem vybereme jednoho hráče, kterého budeme následně sledovat více než ostatní a detailněji zmapujeme jeho aktivitu. Jako první je na řadě Tomáš Nouza.

Zaměřovat se budeme na to, kolik času stráví daný hráč na ledě, kolikrát se pokusí o přihrávku a jak bude při přihrávání úspěšný. Zajímat nás také bude počet střel za zápas a sledovat budeme i hity.

Tomáš Nouza nastoupil do utkání ve formaci s tradičním parťákem Strakou a při absenci Heřmana jim sekundoval David Kuchejda. Na ledě byla tato lajna poměrně často. V první třetině absolvoval Nouza jedenáct střídání a na ledě strávil více jak pět minut hracího času (5:35). Za tu dobu se pokusil o přihrávku šestkrát, přičemž čtyřikrát byl úspěšný a dvakrát se mu nahrát nepodařilo a kotouč získal soupeř. Jedna z povedených přihrávek znamenala pro Nouzu první bod v play-off, když přihrál na modrou čáru Suchánkovi, jehož nahození tečoval do sítě Josef Straka. Nouzovi tak byla připsána druhá asistence. V první části střílel Nouza dvakrát, pokaždé trefil bránu, ale pokaždé jeho pokus ztroskotal na Klimešovi.

I ve druhé části byla Nouzova formace pořádně vidět. Nouza sice nastoupil jen k pěti střídáním, ale některá z nich byla o poznání delší a jeho celkový čas na ledě opět přesáhl pět minut (5:14). Přihrával pětkrát a pokaždé byl úspěšný. Opět jedna z přihrávek znamenala asistenci. Ve dvojnásobné přesilové hře nejprve Nouza dostal přihrávku od Petra Kolmanna a puk ještě křižně poslal přes brankoviště na Straku, který jej dopravil za Klimešova záda a vyhnal tak přerovského gólmana z brány. Sám Nouza se o gól ve druhé části pokoušel čtyřikrát. Z toho dvakrát netrefil bránu, jednou ztroskotal na brankáři a jednou byla jeho střela zblokována.

Ve třetí třetině se Nouza na led dostával o něco méně, což zřejmě můžeme přičíst rozhodnutému stavu utkání. Celkem se představil v šesti střídáních a na ledě strávil necelé čtyři minuty (3:58). Přihrával dvakrát a pokaždé úspěšně. Střelu vyslal jednu, ale ta k brance nedoletěla, protože byla zblokována přerovským obráncem.

Celkově tak lze hodnotit Nouzovo počínání v první kole play-off jako povedené. Na bránu vypálil sedmkrát, připsal si dvě asistence. Žádný hit jsme v jeho podání neviděli. Z jakých pozic Nouza střílel si můžete připomenout na následujícím obrázku.

Rozhovor:

Kde byly rozhodující okamžiky zápasu?
Řekl bych, že dnes jsme byli od začátku lepším týmem. Byli jsme daleko důraznější a na soupeře jako je Přerov to prostě platí. Něco jsme si řekli v kabině, spoustu jsme toho natrénovali a dnes jsme předvedli přesně to, co jsme chtěli hrát.

Zápas dnes asi bolel. Hrálo se hodně důrazně...
Přesně tak. Přerov na tom má založenou hru a v základní části nám to dělalo problémy. Play-off je ale jiná soutěž a my jsme na to byli připraveni.

Zlomila zápas druhá třetina?
Neřekl bych, že to bylo v druhé třetině. Celý zápas jsme hráli to, co jsme si řekli. Vyplatil se nám náš důraz a to, jak jsme šli do brány s cílem dát gól.

Zdálo se mi, že jste dnes hodně podklouzával. Byly tam nějaké problémy s bruslemi?
Měl jsem strženou hranu. Zjistil jsem to na začátku druhé třetiny, ale nechtěl jsem jít brousit v průběhu. Řekl jsem, že to dohraju a až po tom, co jsme dali gól v přesilovce pět na tři, tak jsem řekl, že jdu brousit.

Při té zmiňované přesilovce jste měl dobrou šanci, ale promáchl jste...
Odrazilo se to ke mně od mantinelu a ten puk skákal. Šel jsem s jejich bekem do souboje a kotouč jsem neměl ani na hokejce.

Vaše asistence na Strakův gól o chvíli později byla ale ukázková...
Samozřejmě s Pepou si sedím jako s žádným jiným hráčem. Hrajeme spolu dva roky a víme, co od sebe čekat. Byla to přesilovka pět na tři, kterou trénujeme a jsou tam nějaké signály, které hrajeme.

Před časem jste byli s Pepou Strakou rozdělení. Prospělo to?
Bylo to v době, kdy se nám moc nedařilo a trenéři na to chtěli zareagovat, tak to zkusili rozdělit. Byla na nás trochu v tu dobu deka. Nevím jestli to pomohlo nebo nepomohlo, ale prostě jsme prohráli dva zápasy, na play-off se změnilo vedení a dali nás zase k sobě.

Co říkáte na faul na Romana Vráblíka ze třetí třetiny?
Viděl jsem to až zpětně na kostce. Tohle k hokeji prostě nepatří. Samozřejmě play-off je tvrdé, ale tohle je zákeřné. Já bych to potrestal tak, aby letos už nehrál.

Dnes po delší době nastoupil Michal Švihálek. Chyběl v posledních kolech jeho důraz?
Samozřejmě Švihas je strašně platný hráč a my jsme si po změně trenéra trochu ujasnili role v týmu. To tam před tím moc nebylo, každý hrál takového kočkopsa. Dnes všichni věděli, co mají dělat.

Kdo ty role v týmu stanovil?
Sami jsme to nebyli. Není to jen Radek Běloholav a Martin Štrba. Je to i Aleš Kotalík a Roman Turek. Hodně jsme o play-off mluvili a myslím, že dnes se to povedlo.

Cestu z první ligy do baráže jste už zažil víckrát a vlastně i loni v Budějovicích. Můžete nějak porovnat loňský a letošní tým?
Oba dva týmy měly sílu. Loni jsme udělali krok, který od nás nikdo nečekal a letos jsme si tu baráž dali jako cíl. To je asi jediný rozdíl. Tým má sílu a můžeme porazit koho chceme.

Udělali jste první krok. Co do dalšího zápasu?
Chtěli jsme ten první bod udělat, protože je to strašně důležité. Hrajeme doma a zítra do toho chceme vlítnout stejně jako dnes.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....