Banes Motor České Budějovice
05.09.2016, Jaroslav Pešek

Do nové sezóny má Motor cíle nejvyšší

Na letošní předsezónní tiskové konferenci vedení Motoru v podstatě potvrdilo to, o čem se v Budějovicích už dlouho mluví. Cíle do nové sezóny jsou jen ty nejvyšší, tedy baráž a případně postup do Extraligy. Řeč ale přišla i na další věci a letos jich bylo opravdu hodně.

„Cíle by měly být samozřejmě ty nejvyšší. Chceme hrát atraktivní hokej pro diváka, což se týká hlavně domácích zápasů, měli bychom ale i zlepšit výkon na hřištích soupeřů. V základní části si myslím, že je velmi reálné, abychom se pohybovali do třetího místa, a dále se chceme přes play-off dostat do baráže, ve které se pokusíme uspět. Víme, že to bude hodně těžké, ale věřím, že mužstvo máme kvalitní,“ jasně naznačil cíle prezident klubu Roman Turek.

Velkým tématem tiskové konference byla situace ohledně mládeže. „S mládeží jsme jeden klub už vlastně dvě sezóny, nicméně spolupráce nebyla úplně dle našich představ. Na konci minulé sezóny došlo k některým personálním změnám v mládeži, které vedly k tomu, že od letošní sezóny budeme opravdu fungovat jako celistvý klub, kdy se budeme starat o všechny hráče od těch nejmenších až po seniorský tým potažmo veterány,“uvedl generální manažer Stanislav Bednařík s tím, že spolupráce bude probíhat především po ose generální manažer –provozní ředitel – manažer mládeže, kterým je nově Jaroslav Liška. „Už prvních pár měsíců spolupráce ukázalo, že nám to funguje, a že vzájemná komunikace je výrazně lepší, než byla v minulosti. Řešíme společně naplňování rozpočtu a máme společnou marketingovou strategii,“ doplnil Bednařík.

Další organizační změna byla provedena ve sportovním úseku, kde byla zrušena pozice sportovního ředitele, která je částečně nahrazena nově vytvořenou pozicí asistenta generálního manažera pro sport, kterou zastává Aleš Kotalík. Úkoly, které zastával sportovní ředitel, si tak rozdělí provozní ředitel Petr Sailer, generální manažer Stanislav Bednařík a právě asistent generálního manažera pro sport Aleš Kotalík, jehož činnost přesahuje i do mládeže k úrovni dorostů.

Dalším okruhem otázek je rozpočet. „Loňskou sezónu jsme zakončili se ziskem 2 180 000 Kč. Není to ani tak tím, že bychom navýšili příjmy nebo až tak dobře hospodařili, ale spíše tím, že se nám nepodařilo naplnit sportovní cíle, které jsme měli vytýčeny. Hráčské smlouvy jsou totiž postaveny tak, že za splněné cíle mají hráči relativně vysoké prémie, které jsme bohužel ušetřili,“ vysvětluje Stanislav Bednařík. Mládež zakončila sezónu se ztrátou, která však byla smazána ze zisku z ročníku předchozího.

Rozpočet pro příští sezóny byl stanoven na 45 milionů korun. „Momentálně ještě rozpočet naplněn není, ale pracujeme na tom. Letos uvažujeme o tom, že 25% rozpočtu naplníme díky fanouškům ze vstupného,“ uvedl generální manažer. V současné době je vydáno okolo 3750 permanentek, dalších 170 je zarezervovaných a další ještě jistě přibudou po startu soutěže. Magická čtyřtisícová hranice tak možná padne.

Mládež by pak pro loňský rok měla operovat s rozpočtem ve výši 14 milionu korun. Rozpočet pro mládež jsme oproti minulým letům navýšili. Důvodem pro navýšení je to, že se budeme snažit získat Akademii ČSLH, která stojí více peněz. V letošním roce bychom měli být čekateli a vše směřujeme k tomu, abychom od sezóny 2017/2018 získali statut akademie,“ upřesňuje Bednařík s tím, že registruje posun, co se týče finanční podpory mládežnického hokeje ze strany města, které by se mělo stát výrazně největším partnerem. Akademii chce vedení hlavně proto, aby byl Motor atraktivnější destinací pro nadějné hokejisty z kraje a nedocházelo tak k odlivu talentů do jiných klubů.

Vedení představilo i další projekt, díky kterému se budou moci mladí talentovaní hráči rozvíjet v rámci klubu. „Jde o Development program Aleše Kotalíka, který klade důraz na rozvíjení individuálních schopností hráče a jeho předností, uvedl Stanislav Bednařík. Tento program by se měl týkat hráčů od mladšího dorostu až po mladé hráče hrající v A týmu. V programu budou trénovat hráči na doporučení trenérů jednotlivých kategorií a garantem bude samozřejmě Aleš Kotalík, který se bude tréninků osobně účastnit.


Lukáš Květoň představil novou podobu dresů pro letošní rok

Svou první tiskovou konferenci v Motoru si odbyl také nový trenér Antonín Stavjaňa, který hodnotil přípravu týmu. „V přípravě jsme se zaměřili hlavně na zvýšení silového a dynamického potenciálu týmu, což jsou dnes světové trendy. Cílem je abychom předešli zraněním, která tým v minulosti provázela, takže jsme se zaměřili i na protahování, kterému se v klubu věnuje paní Kamila Hansová a hráči mají možnost využít i fyzioterapeutky. Všechno směřujeme k tomu, abychom mohli zvýšit náročnost tréninku pro hráče. Stále zdůrazňujeme, že proto, aby tady vzniklo klima příznivé pro úspěchy týmu, tak je důležité nastavení hráčů na maximální fyzickou i psychickou zátěž,“ uvedl Stavjaňa.

Nový trenér hodnotil i přípravná utkání. „Povedly se domácí zápasy, které ukázaly, že pokud mužstvo hraje na nejvyšší obrátky, tak je schopné konkurovat opravdu kvalitním týmům. Naopak nepovedla se venkovní utkání, tam se ukázalo, že zatím nezvládáme hrát stylem, jakým bychom si venku představovali, to znamená vyšší agresivita a dobré bruslení. Zejména zápas v Mladé Boleslavi ukázal rozdíl, který je mezi WSM ligou a extraligou. Nějaké šance jsme měli, ale to provedení, jaké nám ukázali Boleslavští, to je skutečně ještě o jedno patro výše. Je to věc, na které musíme pracovat,“ hodnotil Antonín Stavjaňa.

Ke slovu se ale dostal také nový kapitán Motoru Lukáš Květoň. Který se vyjádřil především k úkolu, kterým je pro letošek postup. „Podobnou situaci jsem zažil v Chomutově, kde nám také řekli, že neberou nic jiného než postup. Tady je to stejné. Samozřejmě že tlak bude velký, ale bude záležet jen na nás, jak se s tím popereme, a jestli cíle, které máme, splníme," řekl Lukáš Květoň, který měl na tiskové konferenci ještě jednu povinnost, a to sice představení nového dresu pro následující sezónu.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....