Banes Motor České Budějovice
28.02.2017, Filip Kortus

Play off je specifické, pro diváky je mimořádně atraktivní, říká František Čech

Hodnocení dvou úvodních utkání play off jsme zkusili rozebrat z trochu jiného úhlu. Z pohledu bývalého hráče a fanouška. Nejen o prvních dvou zápasech hovořil bývalý výborný útočník Motoru František Čech, například atmosféru na zápasech zase hodnotil dlouholetý příznivec Jihočechů Michal Drábek.

František Čech – bývalý vynikající útočník Motoru

Člen tehdejšího stříbrného týmu nejvyšší československé soutěže František Čech si po druhém zápase Motoru v play off udělal čas a zhodnotil úvodní dvě střetnutí proti Přerovu. Zároveň zavzpomínal na léta, kdy se vyřazovací boje nehrály a rozhodovala pouze základní část.

Třebaže bývalý útočník Motoru nechodil pravidelně na domácí utkání základní části, play off si nenechá utéct a hodlá nevynechat žádný zápas. „Musím se přiznat, že na všechny zápasy základní části jsem nebyl. Měli jsme taky někdy zápasy, takže to prostě vždy nevyšlo. Teď jsem ale nechyběl a chystám se chodit pravidelně,“ říká o své účasti na zápasech. Už v úvodním střetnutí s Přerovem viděl legendární útočník Českých Budějovic specifikum pro vyřazovací boje. „Ukázalo se, že play off je specifické. Dokázali jsme smazat tříbrankové manko, kdy hráči začali hrát mnohem více do těla, nebáli se přitvrdit a ubojovali to,“ zhodnotil úvodní duel série.

Ve druhém zápasu už Motor dokázal zachytit úvod utkání a pohlídat si své vedení. „Naši se dostali do dvoubrankového vedení a soupeř se snažil provokovat, vynutit si od našich zbytečné fauly. Zaplaťpánbůh jsme to dohráli a získali i druhou výhru,“ potěšilo specialistu bekhendového blafáku. Z pozice diváka viděl František Čech i jeden nedostatek. „Nelíbí se mi, jakým stylem vedou utkání rozhodčí. Byli nejslabším článkem zápasu jak pro nás, tak pro soupeře. Chvílemi to dost pouštěli, později se jim to vymykalo z rukou. Některé zákroky byly až za hranou a sudí to pouštěli, “ všiml si nynější trenér mládeže Motoru.

Františku Čechovi se play off líbí z pohledu atraktivity, zároveň ví, že je ovlivněno hned několika klíčovými faktory. „Jistě je to zajímavé pro lidi, ale svým způsobem je to trochu nespravedlivé. Může se vám před play off někdo zranit, onemocnět a vše je jinak,“ podotkl. Zároveň dodal, jak to bylo za let, kdy aktivně hrál. „Za našich let se play off nehrálo, rozhodovala pouze základní část. V lize jsme měli Duklu Jihlavu, takže se půl sezony skoro o nic nehrálo, pouze o sestup. Pro lidi to nebylo tak atraktivní,“ poznamenal poznatek z předešlých let.

Michal Drábek – dlouholetý fanoušek Motoru

Na hokej chodí od svých pěti let. Teď je mu jednadvacet a přeje si, aby letos mohl oslavit postup svého milovaného klubu o soutěž výš. Fanoušek Motoru Michal Drábek nechyběl na úvodních dvou utkání play off 2017 proti Přerovu a své oblíbence podporoval ze všech sil.

Michal Drábek s Filipem Novákem

Jako snad každý fanoušek Motoru i Michal Drábek byl plný natěšení. „Na play off jsem se těšil s velkým očekáváním, které se naplnilo. Poslední zápasy základní části dle mého nebyly ideální, ale v play off jsme dokázali zabrat,“ chválil úvodní dvě výhry. Na zápasech tradičně nechyběla výborná kulisa, fanoušci hnali svůj tým kupředu. „Atmosféra byla od začátku do konce výborná, byla to skvělá podpora našeho klubu,“ chválil fotbalista SK Mladé.

Obě utkání byla podle Drábka velmi náročná. „První třetinu prvního zápasu jsme se nechali řezat a soupeř dokonce odskočil o tři branky. Je třeba ocenit, že jsme to dokázali urvat a otočit,“ připomenul skvělý obrat. „Druhé utkání bylo v podobné rytmu, znovu bojovný zápas. Už se mi zdálo, že jsme se s hrou soupeře dokázali sžít a sami přitvrdit. Hokejově jsme na tom jednoznačně lépe,“ všiml si.

Ve hře jsou podle příznivce českobudějovického klubu menší nedostatky, ale postup přes Přerov by měl vyjít. „Jistě je na čem pracovat, ale v postup pevně věřím.“ Věrný fanoušek by se měl zúčastnit i dvou venkovních utkání, kde se Motoru pokusí ukončit se Zubry celou sérii. „Chceme klukům připravit podporu takovou, která třeba panovala loni,“ slibuje.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....