Banes Motor České Budějovice
12.12.2022, Václav Kucul, Pavel Mádl

Byl jsem nervózní, ale po pár střídáních to odpadlo, říká debutant Samuel Drančák

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Konečně se dočkal. Šestnáctiletý mladík Samuel Drančák naskočil do extraligového zápasu a v utkání proti brněnské Kometě si tak připsal svůj extraligový debut. Nastoupil ve čtvrté formaci s Lukášem Vopelkou a Vojtěchem Tomečkem a stal se jedním z nejmladších hráčů v historii klubu, který si zahrál utkání nejvyšší soutěže. Rekord drží reprezentanti a účastníci světových šampionátů Čeněk Pícha a Milan Michálek, kteří nastoupili v nejvyšší soutěži ještě před dovršením 16 let. Samuelu Drančákovi bylo přesně 16 let a 310 dnů.

V šestnácti letech si jen tak někdo premiéru v extralize nepřipíše. Samueli Drančákovi se ale tohoto zážitku poštěstilo. V zápase proti Kometě si útočník, spadající do kategorie dorostu, připsal na ledě sedm a půl minuty.

Drančáka si trenéři vyzkoušeli už v přípravném období a nyní na něho ukázali. Pomohly tomu jistě i na jeho věk velmi slušné fyzické parametry - Drančák měří 181 centimetrů a váží 82 kilogramů. V dorostu letos nasbíral za dvacet zápasů 38 bodů, jednou nastoupil za juniorku. Drančák se stal vůbec prvním hráčem ročníku 2006, který v Tipsport extralize nastoupil. Na úrovni reprezentace patří ke stálicím národního týmu do sedmnácti let. V probíhající sezoně za něj nastoupil ke všem patnácti duelům a připsal si osm bodů (3+5), minulý měsíc si zahrál i na prestižním World Hockey Challenge.

Samuel Drančák si po své premiéře pochvaloval, že dopadla vítězně. "Kluci mi dost pomohli," děkoval směrem do kabiny benjamínek týmu, který se s kádrem Jaroslava Modrého už delší dobu připravuje. "Snažil jsem se klukům být platný, abych nebyl pouze do počtu," okomentoval své první minuty v extralize Drančák.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....