Banes Motor České Budějovice
09.02.2024, Michal Špírek

Jáchym Kondelík třeba o tom, jak náročné byly začátky v Americe

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Jáchym Kondelík byl hostem našeho dalšího offline rozhovoru, kdy fanoušci mohou využít možnosti zeptat se hráče na to, co je zajímá. Čtyřiadvacetiletý útočník přišel do Motoru začátkem této sezóny a do extraligy naskočil ve velkém stylu - vždyť aktuálně je Kondelík s 30 body ze 33 zápasů druhým nejproduktivnějším hráčem budějovického celku.

Jáchym Kondelík odpovídal jednomu z fanoušků třeba na to, co mu pomáhá při vhazování, kterých jako centr absolvuje nespočet. "Do každé buly jdu s tím, že toho druhého musím nějak obelstít, takže třeba občas naznačím jednu věc, ale pak udělám druhou. Všem mladým hráčům bych pak doporučil otáčet si hokejku, možná si diváci všimli, jak to dělám. Naučil jsem se to v Americe a výborně mi to funguje," přiblížil hráč, který má v Motoru smlouvu i na další sezónu.

Do Motoru se Kondelík vrátil z USA, kde působil od roku 2016. Nejprve v juniorské, posléze v univerzitní soutěži a po draftu do NHL působil ve farmářské AHL. Jak ale vnímal úplné začátky samostatného života v cizím prostředí? "Začátek v Americe byl pro mě hodně těžký, hlavně po psychické stránce. Byl jsem tehdy ještě takový mamánek, bylo mi šestnáct a nebyl jsem zvyklý na to si prát, vařit a vůbec se o sebe nějak starat. Do toho jsem vůbec nemluvil anglicky. Ale myslím, že jsem se s tím popasoval dobře. Na začátku jsem tedy strávil každý den hodinu s mamkou na facetimu, aby mi vysvětlila, co se jak vaří a podobně. Myslím, že mi to celkově dalo do života hrozně moc, když jsem pak v osmnácti letech odcházel do juniorky, už jsem měl pocit, že jsem absolutně připraven do dospělého života," chválí si nyní životní krok budějovický patriot.

Fanoušky překvapilo i to, že Kondelík nebyl nominován do reprezentace. "Momentálně se nám blíží play-off, takže reprezentace není něco, na co bych se chtěl soustředit, soustředím se na klubový úspěch a jinak nechci myslet moc dopředu. Samozřejmě, že pokud by pozvánka někdy přišla, budu za to strašně rád," okomentoval to sám hráč.

Jáchym Kondelík si pochvaluje podporu, jaké se Motoru dostává: "Myslím, že v Budějcích jsou prostě nejlepší fanoušci, ukázalo se to i, když jsme prohrávali s Libercem 1:8 a diváci přesto stále fandili, nikdo to nevzal tragicky, věděli, že to byl jeden nepovedený zápas. Jsme za to moc vděční, diváky tu máme fantastické, hraje se nám před nimi skvěle. A fanoušci v Čechách a v Americe, to se nedá vůbec srovnat. Tam se nefandí, tam se jde na hokej podívat, sednout si, dát si k tomu kuřecí křídla a pivo. Zato tady se fandí a je to naprosto skvělý."

Útočník tak posílá všem fanouškům Motoru následující vzkaz: "Děkuju všem fandům, kteří mi napsali otázky. Jsem moc vděčný všem našim příznivcům, že nás podporujete. A to i když nám to třeba někdy tolik nejde, tak to v sezóně chodí, že máte lepší a horší zápasy. Uděláme teď v závěru základní části maximum pro umístění ve čtyřce, porveme se o to, co to půjde. A rádi bychom vás potěšili co nejvíce, protáhli sezónu co nejdále, třeba až k titulu. Uděláme pro to vše."

V offline rozhovoru odpovídal třeba i na to, jak se vypořádával a vypořádává se svou výškou, jak moc si slibuje od možného návratu Lukáše Pecha, proti jakému týmu se mu hraje nejlépe, zda si hodlá dodělat univerzitní vzdělání nebo jak prožívá zápasy jeho tatínek, bývalý hokejista.

ODPOVĚDI JÁCHYMA KONDELÍKA ZDE

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....