Banes Motor České Budějovice
25.10.2020, Michal Špírek

Jan Koller: Motoru fandím odmalička. Hokej je teď mým nejoblíbenějším sportem

Jan Koller patří k nejslavnějším osobnostem, které se řadí mezi fanoušky českobudějovického hokeje. Bývalý skvělý fotbalista výsledky Motoru sleduje a drží mu palce už od dětských let. Jak to vlastně má s hokejem a kdo z hokejistů je podle něj nejšikovnějším fotbalistou prozradil Koller v exkluzivním rozhovoru pro náš web.

K Motoru jste se vždy hlásil, že mu držíte palce. Jak jste se stal fanouškem našeho klubu?
Fandou Motoru jsem byl odmalička. Bylo to tím, že jsem vyrůstal v jižních Čechách a hokej, to byl prostě jedině Motor České Budějovice.

Navštěvoval jste i zápasy Motoru?
Do Budějovic jsem se na hokej nedostával. Pamatuju si z dětství na jednu návštěvu, byl to pro mě tehdy neskutečný zážitek a splněný dětský sen, i díky atmosféře na stadionu. Na Motor jsem se pak na stadion dostal až teď v dospělosti.

Stihl jste už i některý z pěti letošních zápasů Motoru v extralize?
Minulou sezónu jsem se byl podívat na první lize. Teď jsem se chystal na po dlouhé době extraligový Motor, ale v úvodu sezóny jsem to nestihl. Tak doufám, že nejen mně, ale všem fanouškům Motoru se to v této sezóně ještě poštěstí, a to co nejdříve.

Měl jste v budějovickém dresu nějaké oblíbence?
Samozřejmě. Hlavně Jirka Lála, to pro mě byla největší klubová ikona. Tomu jsem hodně fandil a nakonec jsme se potkali v životě i osobně, to byla velká čest. Poté Vladimír Caldr. Vzpomínám také, jak za Budějovice chytal Petr Bříza.

Fanouškem Motoru jste i na instagramu.
Na instagramu jsem teprve krátce, ale budu pravidelným sledovatelem motoráckého profilu. V době koronaviru mě víc lidí přemlouvalo, že bych si profil mohl založit. Tak jsem k tomu nakonec svolil. Zatím jsem takový instagramový začátečník, učím se.

Znáte se s někým ze současného Motoru osobně?
Měl jsem tu čest se potkat při mé poslední návštěvě Motoru s celým týmem, když jsme po utkání šli na společnou večeři a mohl jsem se tak se všemi seznámit.

Vy ale nejste pouze hokejovým fanouškem, k tomuto sportu máte aktivní vztah. Chodíte hrát třeba za tým Hockey With Benefits - můžete jej představit?
To je jen takové seskupení hokejistů hobíků, ale chodí s námi i bývalí hráči. Třeba Patrik Eliáš, Pavel Brendl, Tomáš Netík nebo sparťan Jiří Zelenka. K tomu se přidávají bývalí fotbalisté, kromě mě chodí hrát Vladimír Šmicer, Patrik Berger nebo Tomáš Ujfaluši. Zatím hrajeme jen mezi sebou, ale už plánujeme i nějaké výjezdy. Scházíme se na Kobře Praha. V sezóně chodím hrát hokej třikrát týdně i s dalšími partami třeba bývalých fotbalistů. Jsem do hokeje velký nadšenec, musím říct, že teď je to můj nejoblíbenější sport. Škoda, že je teď soutěž přerušena a v našem hokeji se veškeré dění zastavilo.

A jak vám hokej jde, jaký jste hokejista?
Jsem spíš bojovník, to co moji hru charakterizovalo ve fotbale, tak to mám i v hokeji. Technika bruslení u mě moc velká zrovna není, ale zase nic nevypustím. Snažím se jít i do kombinace, hraju levého útočníka. V HWB patřím k horším hokejistům, tam je to pro mě mezi bývalými hokejisty náročnější. Ale třeba když hraju s fotbalisty, tak mezi nimi se cítím lépe, něco si už můžu dovolit a nějaký gól dám. Jsem takový průměrný amatérský hokejista.

Je třeba něco, co jste z pozice fotbalisty hokejistům vždy záviděl?
Možná to, že hrají více zápasů, že jsou stále v permanenci a herním vytížení. Ve fotbale, když nehrajete evropské poháry, tak je jeden zápas týdně a přes týden se jen trénuje.

Vy jste patřil k nejvyšším hráčům ve fotbale. Nejvyšším hráčem v NHL je Slovák Zdeno Chára, nepotkali jste se někdy osobně?
Tu čest jsem neměl. Jeho příběh ale znám, jak začínal, jak ho ve Spartě nechtěli, vlastně má příběh podobný tomu mému. Jsem rád, že se vypracoval a že stále hraje. Navíc za Boston, což je v NHL můj oblíbený klub. Je to velká osobnost a co jsem o něm slyšel, je to i správný chlap.

Hokejisté jsou obvykle šikovní i na fotbalovém pažitu. Kdo z hokejistů, se kterými jste si měl možnost zahrát fotbal, měl podle vás největší fotbalový talent?
Většina hokejistů to s míčem umí, to je pravda. Hraju za fotbalové uskupení Real Top Praha, kde s námi hraje i několik hokejistů a v létě jsme proti hokejistům k jednomu exhibičnímu utkání nastoupili. V týmu hráli třeba Kuba Voráček, Pastrňák, Mrázek nebo Kempný. A zrovna David Pastrňák hraje velmi dobře, stejně tak Tomáš Plekanec, Jarda Bednář nebo Roman Červenka.


Čtěte také: Rozhovor s Jiřím Mádlem (2014)
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....