Banes Motor České Budějovice
06.11.2023, Michal Špírek

Jan Strmeň předvedl další fantastický zákrok hokejkou. Tuhle si teď hýčkám, usmívá se

Ten zákrok sbírá zasloužené ovace. Ve 29. minutě zakončil přečíslení Komety Pospíšil. Už se zdálo, že puk, odražený od útočníkovy brusle, musí nevyhnutelně zapadnout do sítě. Jenomže gólman Motoru Jan Strmeň vytáhl fantastický zákrok hokejkou. Až zpomalené záběry naplno ukázaly krásu Strmeňova zákroku. Jak brankář, který shodou okolností soutěží s jiným zákrokem ve Zlaté helmě už za měsíc říjen, svoji další parádu okomentoval?

Fanoušci mohou až do středečního poledne podpořit některého z budějovických zástupců v hlasování ankety o nejpovedenější akci měsíce Zlatá helma - hlasovat mohou buď pro průnik Jana Ordoše anebo pro zákrok hokejkou na brankové čáře v podání Jana Strmeně. A je skoro jisté, že v přehledu nejkrásnějších hokejových momentů extraligy bude jméno Jana Strmeně figurovat i za listopad. Jeho zákrok proti Kometě si totiž hned získal přízviska jako třeba zákrok sezóny.

Upřímně, kolikrát jste si svůj nedělní zákrok už přehrával?

No, asi desetkrát (úsměv).

Obecně, díváte se na vaše zápasy následně v televizi, vyhledáváte si určité momenty?

Rozebírám své zákroky ze zápasů, ale to máme vesměs sestříhané od videotrenérů. Na to se vždy podívám, co jsem udělal dobře nebo špatně, na kameře se toho uvidí vždy nejvíc a můžu se tak nejlépe vyvarovat chyb do budoucna.

Při zákroku s Kometou jste rozhodně chybu neudělal. Jaké k němu máte ohlasy?

Samozřejmě pozitivní, byl jsem mile překvapen, jakou vlnu zájmu zákrok způsobil. Největší radost mi udělal asi hned ten první ohlas, a to když jsme šli po třetině do kabin a Hrášek za mnou křičel: "Tak tohle je zákrok roku!" Jinak mi přišla spousta zpráv s gratulacemi, ať už od bývalých spoluhráčů nebo i od hráčů, se kterými jsem se ve stejném týmu nepotkal.

Do jaké míry to bylo štěstí a do jaké míry jste při zákroku věděl, co děláte?

Já myslím, že tak z devadesáti procent to bylo štěstí. Vznikla situace dva na jednoho, ve které si Vráblo nabral svého hráče a udělali jsme tak z toho situaci dva na dva, já si vzal střelce. Ten to nahrával a díky tomu, že Vráblo hráče zablokoval, to nemohl zakončit hokejkou. Ale naštěstí, nebo bohužel, ho to trefilo do brusle. Já jsem jen viděl, že puk vyletěl nahoru, což mi dalo trochu šanci. A pak už jsem jen mávnul hokejkou, zkusit na náhodu, jestli dokážu puk trefit. A povedlo se.

Byl to nejhezčí zákrok kariéry?

Momentálně asi ano. Konkurovat by mu v mých očích mohl možná zákrok ještě z první ligy ze zápasu se Vsetínem. Tehdy Luboš Rob zakončoval také už do prázdné brány, já už jen vystrčil ruce a Robák mi trefil lapačku.

Parádní zákrok jste předvedl už v září proti Spartě při Lajunenově průniku, s kterým soutěžíte ve Zlaté helmě. Který ze zákroků byl náročnější?

Řekl bych, že náročné byly oba stejně, ale více si vážím teď toho ze zápasu s Kometou. Proti Spartě už jsme hodně ztráceli, ale proti Kometě šlo o to, že jsme neproměnili za stavu 2:0 trestné střílení a hra se tehdy zase trochu otáčela. Kdyby Kometa snížila, mohlo být zle. Proto si zákroku za daného stavu vážím více.

A co spoluhráči, komentují v průběhu zápasu nějak vaše zákroky?

Kluci vědí, že když chytám, tak jsem v takové své bublině, takže s nikým nekomunikuji a jen se tak rozhlížím. Po druhé třetině na to téma pár úsměvů proběhlo, jak už jsem říkal, největší radost mi udělal Hrášek. Kluci se mě ptali, jak jsem to udělal, všichni z toho byli překvapení, že jsem to chytil, a nebudu lhát, překvapený jsem byl i já (úsměv).

Ať už proti Lajunenovi, nebo proti Pospíšilovi, šlo o zákroky hokejkou. Je to pořád jedna a ta samá?

Je. Pokud se vyhrává a daří se, tak hokejky neměním a nechodím pak s takovou hokejkou ani na tréninky, nechávám si ji do zápasů. Takže tuhle si zatím hýčkám, stojí ve stojanu a čeká na další příležitost. (úsměv)

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....