Banes Motor České Budějovice
23.07.2023, Pavel Mádl, foto: Jan Škrle

Je tu krásné prostředí a zimák, to ale výsledky nedělá, říká Ladislav Čihák

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Funkci hlavního trenéra převzal před novou sezónou bývalý trenér Plzně, Hradce Králové či Mladé Boleslavi - Ladislav Čihák. Ve čtvrtek již spolu s asistentem Jiřím Hanzlíkem vedl první trénink Motoru na ledě, od pondělí se pak rozjedou tréninky v ostrém tempu. Jak Čihák hodnotil úvodní trénink? Jak přistupuje k hráčům, které zná z předchozích angažmá? A jak se zabydlel v jihočeské metropoli?

Jaké byly úvodní tréninky na ledě z vašeho pohledu?
Člověk se vždy těší na ten led. První tréninky jsou takové kostrbaté. Je to spíš kvůli tomu, aby si kluci vyzkoušeli výstroj. Je tam také řada nepřesností, ale to k tomu patří. Záměrně jsme první tréninky naplánovali na čtvrtek a pátek, abychom je udělali trochu volnější. V sobotu a neděli měli kluci volno, aby zregenerovali a v pondělí do toho naskočíme naplno.

Jak dlouho jste s Jiřím Hanzlíkem připravovali strukturu tréninků na ledě?
Bavíme se o tom průběžně. Není to tak, že máte připravené tréninky na tři měsíce dopředu. Po dvou třech týdnech je chceme rámcově obměnit. Od příštího týdne se budeme zaměřovat zejména na bruslení a různé herní situace.

Kdysi jste v Plzni trénoval Milana Gulaše a Romana Vráblíka. Přistupoval jste k nim v určitých ohledech trochu jinak, protože je znáte z dřívějška?
Ne, to ne. Pohovor byl samozřejmě malinko jiný, protože se známe. Milan měl individuální plán, pracoval sám, ale na soustředění s námi byl. Roman to také odpracoval. Výhoda pro ně je ta, že ví, co od nás mohou čekat. Ale nijak jsem se nevymezoval, všichni mají startovací čáru stejnou.

Vy osobně rád dbáte na fyzickou přípravu. Splnila letní příprava v tomto ohledu vaše očekávání?
Ano, dal jsem klukům zabrat. Dostali také individuální plány na dovolené a věřím, že testy to díky tomu ve středu potvrdily a kluci k tomu přistoupili velice zodpovědně. Testy vypadaly opravdu velmi dobře, u spousty hráčů došlo ke zlepšení.

Zanedlouho odstartují přípravné zápasy. Začaly tedy tréninky dostatečně brzy?
Myslím, že všechny kluby a trenéři to mají zhruba stejně. Na ten první a druhý přípravný zápas se zas až tolik nepřipravujete. Je to tom, že týmy jdou z plného tréninku do zápasů a zkouší se hráči.

Odehrajete také dvě utkání proti finským celkům, KooKoo a Kärpät Oulu. Bude příprava v něčem jiná?
Pro kluky to bude specifické, jsou to týmy, které de facto neznají. Jak já osobně znám finské, švédské kluby, do zápasů jdou také vždy z plných tréninků. Bude to taková konfrontace, jak jsme na tom fyzicky a jak dokážeme hrát s těmito kvalitními týmy. Pak se také ukáže, jak jsme na tom po herní stránce. Nějakou extra přípravu neplánujeme.

Budou pro vás osobně některá utkání v sezoně speciální? Například proti Hradci Králové, kde jste rovněž působil, bývají vzájemné zápasy vyhecované.
Řeknu to takto – vždy, kde jsem působil, každý tým měl svého rivala. Ať chcete nebo ne, vždy to vnímáte. Přijdou lidi, zimák je plný, je tam více emocí. I hráči v kabině to znají a vědí, o čem to je. Kvůli tomu, že jsem třeba v Plzni dlouho působil, budou pro mě zápasy s ní specifické. S Boleslaví, kde jsem byl sice krátce, také. Proti Hradci rovněž, víme, co se tady stalo. Působil jsem tam a bylo to fajn. Moc se na tyto zápasy těším, mám je rád, je tam hodně emocí a lidi si je zaslouží.

I v Boleslavi jste trénoval vaše současné svěřence – Pavla Pýchu a Davida Šticha. Berete jako výhodu, že máte v kádru někoho, koho jste v minulosti vedl?
Trochu ano. Stačí chvilka, abyste ty kluky poznali. Jestli je znáte déle nebo krátce, je jedno, ale znáte je. Víte, co od nich čekat, jaké mají přednosti, nedostatky atd.

Čeká vás v extralize na lavičce Motoru zajímavá premiéra, a to na Spartě. Lukáš Pech mnohokrát říkal, že když působil ve Spartě, každý soupeř se proti ní chtěl maximálně ukázat. Může to být jedna z dalších výhod takto na počátek sezony, a ještě na hřišti takového soupeře?
V každé lize jsou týmy, které jsou extrémně ambiciózní a které mnohdy před sezonou prohlašují, že budou bojovat o titul. Sparta je jedním z nich a je to naprosto v pořádku. Je to velkoklub a dává do toho obrovské prostředky. Mají skvělé hráče a znovu staví skvělý tým. Vždycky tvrdím, proč nezačít v uvozovkách proti těm papírově silnějším. Loni jsme s Mladou Boleslaví začínali sezonu doma proti Spartě a vyhráli jsme 4:2. Zápas se nám extrémně povedl, diváci fandili a hráči se maximálně připravili. Proč nezačít v O2 aréně výhrou? Těším se na to, přijdou lidi. A jestli začínáme doma nebo venku, moc bych na to zřetel nebral.

Takže se dá říct, že recept, jak na začátek sezony vyzrát na Spartu, máte?
Ten recept se může měnit. (úsměv)

Jak to vypadá s případným příchodem další posily?
Zatím bych to komentovat nechtěl.

Jak jste v létě trávil dovolenou?
Byli jsme s rodinou ve Slovinsku, Řecku a bylo to krásné. Všichni jsme si odpočinuli. Děti teď mají prázdniny, takže jsou u babiček a my v práci. Myslím, že u všech to účel splní a člověk si odfrkne.

Už jste se stihl zabydlet v Budějovicích? Jak se vám líbí město?
Už dříve jsem říkal, že když jsem trénoval jinde, Budějovice pro mě byly krásným městem, a kraj také. S Plzní jsme jezdili na soustředění na Šumavu, nyní jsme byli na Lipně, takže Jihočeský kraj je opravdu nádherný. Je tu spoustu lidí a fanoušků, kteří místní hokej milují a mají velká očekávání. Budeme se snažit, abychom fanouškům dělali radost, ale zároveň jsme nohama na zemi a respektujeme sílu extraligy. Mám zde od klubu hezký byt na hezkém místě a už jsem se tady trochu zorientoval. Je tady krásné prostředí a zimák, hned se pak lépe pracuje, nicméně výsledky to nedělá.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....