Banes Motor České Budějovice
31.05.2020, Filip Kortus

Líbí se mi aktivita hráčů, říká kondiční trenér Petr Červený

Staronovou tváří v trenérském týmu mládeže Motoru je kondiční kouč Petr Červený, který bude v nadcházející sezoně dohlížet především na silovou stránku mladých hokejistů. S mládežnickými mužstvy začal pracovat od startu letní přípravy a pochvaluje si, jakou aktivitu jeho svěřenci přináší. „Velice často se stává, že hráči vnímají trenéra jako soupeře. Tady nic takového není, kluci jsou velice aktivní," říká.

Jak vznikla spolupráce s mládeží Motoru?
Vedení mládeže mě oslovilo, jestli bych neměl zájem dělat kondičního trenéra. Domluvili jsme se na spolupráci a sešli jsme se s trenéry všech kategorií. Už v době karantény jsme začali dělat s dorostenci online tréninky, připravoval jsem jim různá cvičení, která jsem jim posílal prostřednictvím videí.

S jakými kategoriemi budete pracovat nejvíce?
Chodím na tréninky se čtyřmi týmy. S juniorkou dvakrát až třikrát týdně a s dorostem dvakrát v týdnu. Jednou týdně trénuji se staršími žáky A i B. U mladších kategorií budu působit pouze v roli konzultanta, kde se budu podílet na skladbě tréninků.

Suchou přípravu jste začal vést od prvních společných tréninků?
Jak jsem zmiňoval, tak pracovat jsme začali už v karanténě. Není to tak, že bych celou suchou přípravu vedl sám. Jsem v roli dalšího trenéra u týmu. Společně prokonzultujeme, jak by bylo nejlepší, aby tréninky vypadaly. Jsem zodpovědný především za silovou přípravu mužstev.

Jste spokojen s přístupem hráčů k tréninkům?
Musím říct, že jsem mile překvapen, jakou aktivitu hráči vyvíjí. Jdou mi naproti, což se mockrát neděje. Velice často se stává, že hráči vnímají trenéra jako soupeře, ale tady to tak vůbec necítím. Před startem spolupráce jsme se domluvili, jakou cestou se chceme vydat a jdeme správným směrem. Budu-li konkrétní, tak s juniory jsme měli schůzku, na které jsme si řekli, co od toho budeme očekávat. Nebylo to jenom tak, že jsme se poprvé viděli a šli trénovat. U každého bodu přípravy, ať už se jedná o celý trénink nebo přímo cvičení, je zcela zásadní, aby hráči věděli, proč ho dělají. Musí znát pravý důvod.

Kladete důraz na komunikaci mezi vámi a hráči?
Jedna z prvních věcí, o které jsme se s vedením bavili, bylo zlepšení komunikace. Jednak mezi hráči, ale také mezi nimi a trenérským i realizačním týmem. Chceme od kluků zpětnou vazbu, zajímá nás jejich názor. Je třeba, abychom věděli, jaká v týmu panuje nálada. Děláme například cvičení po skupinkách dvou až tří hráčů a každý má svůj úkol. Jeden z dvojice dělá hlavní cvik, ale druhý plní roli minikouče a upozorňuje ho na chyby, které před tím, než začneme, všem sdělím. Kluci se tím sami učí a myslím si, že to má velice dobrý účinek.

Snažíte se využívat zkušeností, které jste u hokeje získal?
Určitě je výhoda, že jsem hokej dlouho hrál a následně i trénoval. Prošel jsem v roli trenéra prakticky všemi kategoriemi. Působil jsem u první třídy, ale i u krajských výběrů. Už vím, co kluci potřebují a přidávám k tomu zkušenosti, která mám z cvičení. Myslím si, že je to ideální kombinace.

Už postupně chystáte i program, který nastane, až hráči půjdou na led?
Až se půjde na led, tak je třeba tomu kondiční přípravu přizpůsobit. Chceme, aby hráči měli dostatek energie a byli silní. Nadále budeme chtít silové schopnosti zlepšovat i v průběhu sezony.

Jak suchou přípravu ovlivní tréninky na ledě, které jsou v plánu už v červnu?
Počítáme s tím a už jsme si do jednotlivých týdnů sestavili plán, co budeme dělat. Je v tom zahrnuta i vložená příprava na ledě, takže to bereme v potaz.

Zahrnul jste do předběžného plánu i soustředění, která týmy čekají?
Náplň soustředění samozřejmě připravíme a s ostatními zkonzultujeme předem, ale na místě s hráči nebudu, protože mám i vlastní práci.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....