Banes Motor České Budějovice
10.09.2020, Marek Baloun

Mezinárodní střet a generálka na sezónu! Motor čeká dvojzápas s Lincem

Po restartu v Karlových Varech čekají Motor poslední dva zápasy před startem sezóny. A nebude to vůbec lehký tým. Rakouský Linec je tradičním soupeřem Motoru v letní přípravě a pokaždé dokázal Jihočechy potrápit. Pro ilustraci, série vzájemných zápasů má vyrovnané skóre 2:2. Další zápas se odehraje v Budvar aréně v pátek od 17:00 a všichni fanoušci si můžou lístky kupovat zde, případně před utkáním od 13 hodin na pokladně. Odveta v Linci se odehraje v neděli o půl hodiny později.

Náš soupeř - EHC Black Wings Linz 1992

Linecká Černá křídla zastihla pandemie viru CoViD-19 uprostřed čtvrtfinálové série s Klagenfurtem. Do té se probojovala ze sedmého místa, kdy měla po čtyřiceti zápasech přesně padesátiprocentní úspěšnost (17-3-4-16) a třiašedesát bodů. Klagenfurt byl sice výsledkově lepším celkem, v play-off se však ukázalo, že rozdíl pět bodů není zas tak markantní.

Tým z města proslulého konečnou zastávkou koněspřežky totiž získal všechna tři utkání, která se stihla odehrát, a měl před sebou jasný postup do semifinále. Hned v prvním utkání vyhrál vysoko 6:3. Zbylé dva úspěchy už ale byly vydlážděné tuhým bojem. Odveta na domácí půdě totiž dospěla až do samého konce dvacetiminutového prodloužení, kdy se čtyřicet dva vteřin před sirénou za stavu 3:3 trefil Stefan Gaffal. Třetí utkání pak skončilo taktéž jednogólovým rozdílem 3:2.

Hlavním koučem Lince je sedmatřicetiletý Kanaďan Pierre Beaulieu. Kádr Lince doznal po minulé sezóně několika změn. Novou posilou se stal třeba obránce, který si v kariéře zahrál v české extralize - Sébastien Piché. Místo kanadského brankáře Glasse přivedlo linecké vedení Slovince Luka Gračnara. V mezinárodním mixu, který sestava Lince představuje (sedm Kanaďanů, dva Finové, jeden Švéd, jeden Slovinec, ostatní Rakušané), patří mezi hlavní hvězdy útočníci Dragan Umicevic a Brian Lebler.

Pro Rakušany budou střetnutí s výběrem Václava Prospala vůbec první prověrkou před novým ročníkem EBEL ligy. Poté je ještě čeká zápas s HC Innsbruck a klubem ze Štýrského Hradce. Jak už bylo zmíněno v úvodu článku, Linec je pro Jihočechy tradičně těžkým oříškem. Čtyři vzájemné zápasy z posledních let dopadly pro Motor 0:1, 6:5p, 4:0 a 1:4.

Přípravný zápas

Madeta Motor České Budějovice

EHC Black Wings Linz 1992

pátek 11.9.2020, 17:00, Budvar Aréna

Z kabiny Motoru

Jihočeši se po druhé karanténní pauze ukázali u svého dalšího nastávajícího soupeře v extralize, Karlových Varů. Energie v Generali Česká Cupu stejně jako Motor neuspěla a skončila těsně pod druhou postupovou příčkou za Libercem, který nakonec dokráčel až do semifinále.

Ačkoliv první třetinu po dvou inkasováních svěřenci Václava Prospala dorovnali, v prostřední části jim ale začal ujíždět vlak a nakonec z Karlových Várů odjeli s vysokou porážkou 3:8. Lodivod Motoru po zápase hledal pozitivní slova jen těžko. „Dokázali jsme dobře bruslit jen půlku zápasu. Po první přestávce jsme dvakrát ztratili v útoku puk, za což nás Energie potrestala dvěma brankami. V tom momentě jsme de facto přišli o veškeré naše momentum. Došla nám šťáva a napadaly nám góly do naší sítě.“ Povzbudit tým se pokusil alespoň Adam Raška, který ještě loni hrál v dresech lázeňského města. „Třetí část dopadla úplně katastrofálně. Musíme to ale hodit za hlavu, máme ještě osm dní, ve kterých musíme zabrat na všem, protože ten čas letí.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....