Banes Motor České Budějovice
26.07.2023, Michal Špírek, Václav Plachta

Motor bude mít své zástupce na Hlinka Gretzky Cupu!

Hlavní trenér české hokejové reprezentace do 18 let David Čermák ukázal v nominaci na prestižní mládežnický turnaj Hlinka Gretzky Cup i na motoráky. Představí se na něm brankář Matyáš Mařík a útočník Matyáš Humeník, členové kádru českobudějovické juniorky. V nominaci je i Samuel Drančák, který z Motoru míří do zámoří. Turnaj je na programu od 31. července do 5. srpna 2023 v Břeclavi a Trenčíně.

Tradiční letní mládežnický turnaj zaznamená v letošním roce už svůj 32. ročník. V břeclavské skupině se na přelomu července a srpna představí reprezentace Česka, Švédska, Německa a USA, účastníky skupiny v Trenčíně budou celky Slovenska, Švýcarska, Finska a Kanady.

Druhý nejprestižnější mezinárodní turnaj osmnáctiletých hokejistů po MS U18 bude mít účastníky i z řad českobudějovické juniorky.

Šestnáctiletý brankář Matyáš Mařík přišel na začátku sezony z Plzně. Pro fandy Motoru jde o známé jméno, jeho tatínek Michal Mařík totiž odchytal v Českých Budějovicích spoustu zápasů na přelomu století. "Už několik let znám trenéra gólmanů Standu Hrubce. Líbí se mi, jak pracuje s gólmany a mám ho rád i po lidské stránce. Když jsem byl v dorostu, tak přišla nabídka od Budějovic, kde právě pan Hrubec trénuje. V Budějovicích taky dřív hrál táta, který to tam měl moc rád. Mně se tato nabídka hned líbila a cítil jsem, že tam mám skvělou možnost dostat se do vyššího hokeje. Buď dospělého, nebo třeba někdy v budoucnu do zahraničí. Přestup se zrealizoval a teď jsem v Budějovicích," přibližoval Mařík svůj přestup v rozhovoru pro ceskyhokej.cz. V něm kromě jiného i prozradil, jaké má od příští sezóny očekávání. "Chci být v Budějovicích nejlepší. Dokázat, že můžu chytat na stejném levelu, na jakém jsem chytal minulý rok, a že to nebyla náhoda. S týmem musíme ukázat, že do extraligy juniorů patříme a jednoznačný cíl je dostat se do play off. Pak je pro mě osobně důležitá sezona třeba kvůli reprezentaci a tomu, že tento rok už mou kategorii čeká mistrovství světa. Všechno poté završí na konci sezony draft. Myslím si tedy, že to bude úplně nejdůležitější sezona, jakou jsem doposud měl. Nicméně pro takovéto výzvy hokej hraju," dodal Matyáš v rozhovoru.

Kromě Maříka mohou fanoušci Motoru najít další dvě želízka v útoku. Šestnáctiletý Matyáš Humeník nasbíral v loňském ročníku dorostenecké extraligy neuvěřitelných sedmašedesát bodů a juniorce pomohl při postupu zpátky mezi elitu ve dvanácti duelech deseti asistencemi. Posledním z trojice je, oproti svým spoluhráčům, již sedmnáctiletý Samuel Drančák, který v loňské sezoně nakoukl v prosinci na dva duely do A týmu Motoru a stal se tak vůbec prvním hráčem ročníku 2006, který okusil naši nejvyšší tuzemskou soutěž. Kromě toho zvládl ještě nasbírat, stejně jako Matyáš, šedesát sedm bodů v dorostenecké soutěži a o patro výš pomohl při postupu v devatenácti duelech dokonce sedmnácti kanadskými body. Průlomový ročník podtrhl Samuel v červenci na draftu CHL, kde po něm sáhl tým Rebelů z Red Deeru, a tak od příštího ročníku bude působit již v juniorské WHL v Kanadě. "Je to další zkušenost, na kterou jsem se těšil a připravoval. Věděl jsem, že jestli tu možnost budu mít, chtěl bych do zámoří jít," popsal Samuel svoje rozhodnutí.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....