Banes Motor České Budějovice
29.02.2024, Adam Černý

Motor v posledním domácím zápase základní části přivítá Kladno!

Dlouhodobá část nejvyšší soutěže utekla jako voda. První březnový den se totiž hokejisté českobudějovického Motoru představí naposledy doma před svými diváky. Do vyprodané Budvar arény dorazí Rytíři Kladno. Úvodní buly dvou tradičních soupeřů padne v 17:30.

O soupeři – Rytíři Kladno

Kladenští Rytíři již mají jistotu toho, co je čeká po skončení základní části. Stejně jako v předešlé sezoně totiž Středočeši o svojí příslušnost v nejvyšší soutěži budou bojovat v baráži s nejlepším celkem ze Chance ligy. Kladno přitom nezačalo probíhající ročník špatně, dlouho se drželo i na příčkách zaručujících play-off. Vše se však zlomilo na konci října. Od té doby kladenský výběr začal sbírat jednu porážku za druhou a propadat se až na samotné dno extraligy. Konkrétně od 29. října zaznamenalo Kladno pouhých pět výher ze třiceti sedmi duelů, z toho dvě výhry přišly až v posledních dvou kolech, kdy Rytíři už věděli, že se barážovým bitvám nevyhnou. Výsledkově Kladno ve většině zápasů nepropadlo, ale v klíčových momentech dokázali vždy překlopit na svojí stranu výsledek soupeři.

Jestli něco Kladno výrazně trápilo, tak to je defenziva. Rytíři totiž během odehraných padesáti duelů stihli inkasovat už 187 branek, což je napříč nejvyšší soutěží jednoznačně nejvyšším číslem. Střelecky na tom přitom Kladno není tak špatně, dokonce nasázelo o třináct branek více než předposlední Mladá Boleslav, ale ani to nestačilo na ztrátu propastných dvanácti bodů na právě zmíněné středočeské kolegy. Pokud chtějí Rytíři uspět i v barážových bitvách, tak se musí vyhnout četnému množství vyloučení. Svěřenci trenéra Vejvody totiž posbírali hned 670 trestných minut, to je v extralize jednoznačně největším počinem.

Jestli se dají najít pozitiva na kladenské sezoně? Tím nejvýraznějším je bezpochyby parádní sezona jednadvacetiletého zadáka Jiřího Ticháčka. Stříbrný medailista z juniorského mistrovství 2023 totiž bodově explodoval. Kladenský odchovanec stihl posbírat již třiačtyřicet bodů za třináct branek a třicet asistencí. Mladý ofenzivní obránce tak ve zbylých dvou zápasech bude atakovat rekord nejvyšší soutěže, který v sezoně 1999/2000 zapsal Martin Hamrlík. Bývalý zlínský zadák nasbíral během jedné sezony bodů šestačtyřicet. Už i tak se Ticháček zařadil do elitní čtyřky nejproduktivnějších obránců historie nejvyšší soutěže a nakouknul letos i do seniorské reprezentace. Teď si na něj bude muset dát pozor Motor a Rytíři na něj ve zbývajícím průběhu sezony budou velmi spoléhat. Bodově vydařenou sezonu také prožívá zkušený veterán Jakub Klepiš se devětatřiceti body. Elitní trojici produktivity Rytířů poté uzavírá lotyšský vytáhlý kanonýr Eduards Tralmaks, který je zároveň s jedenadvaceti góly nejlepším střelcem týmu.

Sestava Rytířů z posledního utkání s Litvínovem:

Mitens (Bow) – Nemčík, Slováček, Martenet, Veber, Trojna, Ticháček – Tralmaks, Klepiš, Smoleňák (C) – Procházka, Melka (A), Strnad (A) – Kusý, Pytlík, Sideroff – Bláha, Jarůšek, Frolík.

Banes Motor

V dobrém rozpoložení půjde Motor do posledního domácího zápasu základní části.. Na nedělní cennou výhru na ledě Karlových Varů totiž navázali svěřenci Ladislava Čiháka v úterý, kdy si na domácím ledě vyšlápli i na Třinec. Díky těmto výhrám poskočili Jihočeši na páté místo tabulky se ziskem osmdesáti bodů. Na čtvrtou Kometu Brno ztrácí Motor pouhý jeden bod a obě poslední ligová kola budou s ohledem na přímý postup do čtvrtfinále velmi důležitá. „S Kladnem je to vždycky vyhrocené, víme, že tam budou různé provokace, ale my si musíme jít svojí cestou, jít si za vítězstvím. Nezajímá nás nic jiného než tři body, pak se uvidí, co dále,“ nechal se slyšet po zápase s Třincem brankář Jan Strmeň.

Čelo kanadského bodování týmu zůstává i před zápasem s Kladnem stejné. Lídrem je kapitán Milan Gulaš, který svůj bodový počin povýšil už na šestnáct branek a dvaadvacet asistencí. Za ním je poté Jáchym Kondelík, jenž nasbíral bodů pětatřicet,. Třicetibodovou hranici se poté podařilo překonat i Janu Ordošovi s Brantem Harrisem. Na co může být Motor v poslední době pyšný, tak to jsou přesilové hry. Českobudějovickému celku se v posledních dvou zápasech podařilo využít hned čtyři, což je před blížícím se play-off pro realizační tým jistě skvělá zpráva. Navíc Motor má celoročně skvělá oslabení, což se potvrdilo i v úterním duelu, kdy jubilejní desátý gól Jihočechů v početních nevýhodách přidal Jan Ordoš. Právě předsezonní akvizice českobudějovického celku se dá považovat za experta na oslabení, jelikož v nich dokázal už posbírat šest bodů. Motoru se navíc proti Kladnu v posledních duelech daří, z posledních deseti vzájemných duelů vyhrál Motor hned šest, v pátek bude mít jistě za cíl přidat vítězství sedmé. V posledních zápasech však trenér Ladislav Čihák nemohl využít ze zdravotních důvodů služby útočníka Dominika Simona a obránce Romana Vráblíka.

Sestava Motoru z posledního utkání s Třincem:

Strmeň (Hrachovina) – Hovorka, Gulaši, Kachyňa, Doudera (A), Pýcha, Štencel, Štich – Ordoš, Kondelík, Gulaš (C) – M. Beránek, Harris, Přikryl – Kubík, Pech (A), Valský – Vopelka, Koláček, Toman.


Vzájemné zápasy v sezóně:

12. kolo: Kladno - Banes Motor 3:2pp

25. kolo: Banes Motor - Kladno 6:3

37. kolo: Kladno- Banes Motor 0:3

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....