Banes Motor České Budějovice
02.03.2024, Václav Plachta

Základní část uzavře Motor v Pardubicích

Po posledním domácím utkání s kladenskými Rytíři čeká na českobudějovický Motor ten vůbec poslední zápas základní části. Svěřenci Ladislava Čiháka, kteří mají v zádech tři vítězství v řadě, zabojují v zápase proti Dynamu o co nejlepší výchozí pozici do play off. Start utkání je v pardubické Enteria aréně naplánován na nedělních 16:30.

O soupeři – Dynamo Pardubice

Pardubice jsou po jednapadesáti kolech neochvějným lídrem extraligy a už pár kol je jasné, že pohár Jaroslava Pouzara pro vítěze základní části skončí právě v rukou Dynama. Se sto osmnácti body navíc Pardubice vyrovnaly také dosavadní rekord v počtu získaných bodů v základní části. Ten doposud drželi liberečtí Bílí Tygři ze sezony 2015/16.

Po poslední reprezentační přestávce nemohli Východočeši dlouho najít přemožitele a svěřenci Marka Zadiny vyhráli sedm zápasů v řadě, ve kterých ztratilo Dynamo pouhopouhý bod. Páteční utkání s třineckými Oceláři ale nepřineslo osmý korálek na šňůru vítězství, nýbrž těsnou porážku 3:4 po nájezdech. Je nutné ale dodat, že Pardubice prohrávaly ještě sedm minut před koncem o tři branky. Stíhací jízda v závěru zápasu tak přinesla aspoň Dynamu bod.

Dynamo se v kolonce bodování může opřít o útočnou trojici Sedlák – Hyka – Radil, přičemž bodování týmu vede s pětačtyřiceti body Lukáš Sedlák (23+22). Druhý Tomáš Hyka (16+29) má stejně bodů jako kapitán týmu, Lukáš Radil (21+23) má oproti svým spoluhráčům o bod méně. Přes čtyřicítku nasbíraných bodů se díky asistenci z pátečního utkání přehoupl také Robert Kousal (10+30) a nejlepší pětku uzavírá zároveň i nejlepší obránce týmu, Peter Čerešňák (8+29). V brankovišti se Pardubice mohou spolehnout jak na Romana Willa (91,71 %), tak i na Dominika Pavláta (94,17 %), který se k týmu přesunul v závěru přestupového období z Plzně.

Ve statistikách Dynamo opanuje zejména v útočných aspektech. Kromě nejlepších početních výhod (26,86 %) má Dynamo také v průměru nejvíce vstřelených gólů na zápas (3,84) a nejvyšší střeleckou úspěšnost (12,1 %). V obranných statistikách patří Východočeši též k elitě a k pátému nejlepšímu oslabení (80,75 %) přidávají Pardubice také fakt, že na východočeské brankáře míří v průměru nejméně střel za zápas (25,75).

Sestava Dynama z posledního utkání s Třincem:

Will (Pavlát) – Čerešňák, D. Musil, Košťálek, T. Dvořák, Kolář, Vála, Koudelka – Hyka, Sedlák (C), Pánik – Radil, Zohorna (A), R. Kousal – Paulovič, A. Musil, Říčka – Vondráček, Poulíček (A), Mandát.

Banes Motor

České Budějovice po dvou domácích porážkách naladily svůj motor do předpisových hodnot a v posledních třech utkání si svěřenci Ladislava Čiháka připsali plný počet devíti bodů. Po venkovním vítězství v Karlových Varech s čistým kontem si Motor poradil v domácích zápasech jak se třetími Oceláři poměrem 5:2, tak i se čtrnáctým Kladnem. Nedělní zápas před vyprodanou Budvar arénou přinesl konečný výsledek 5:3.

Aktuálně Motoru patří s třiaosmdesáti body pátá pozice. Dle výsledků nedělních zápasů se Jihočeši mohou ještě posunout na čtvrtou pozici, na kterou ztrácí jeden jediný bod. Tato příčka by znamenala přímý postup do čtvrtfinále, Jihočeši ale k jejímu dosažení potřebují nejen svůj bodový zisk, ale i zaváhání týmu Brna. Kromě čtvrté brněnské Komety nelze však zapomenout ani na šestý Litvínov, který na Motor ztrácí body dva. Souboj o tyto tři pozice je tedy, i vzhledem k pozitivní bilanci Vervy s Brnem, nadále otevřený na všechny strany.

Bodování českobudějovického týmu nadále ovládá elitní formace Jihočechů. Vedoucí kapitán Milan Gulaš (16+23), může v nedělním utkání pomýšlet na překonání čtyřicetibodové hranice. Druhý muž bodování Jáchym Kondelík (11+25) ztrácí na svého kapitána tři body a elitní trojku uzavírá Jan Ordoš (21+13). Po zápase s kladenskými Rytíři si cenu pro nejlepšího hráče utkání odnesl obránce Jan Štencel (3+18), který napodobil svůj úterní výkon, připsal si další dvě asistence a vyrovnal tak svůj loňský zisk jednadvaceti kanadských bodů. V brance Motoru dostal v posledních třech duelech přednost před Dominikem Hrachovinou (89,68 %) Jan Strmeň (91,41 %), který si nejprve v utkání proti Energii připsal čisté konto a následně byl dvakrát nedílnou součástí vítězného týmu.

V týmových statistikách se Motor přehoupnul v početních výhodách přes úspěšnost dvaceti procent (20,37 %) a patří mu osmá pozice. O dvě příčky lepší místo drží České Budějovice v oslabení, ve kterých Motor ubránil přes osmdesát procent nevýhod (80,46 %). V oslabení umí Jihočeši navíc i zahrozit a společně s pražskou Spartou vstřelili v oslabení shodně deset branek. Více branek se žádnému jinému týmu v oslabení vstřelit nepodařilo.

Sestava Motoru z posledního utkání s Kladnem:

Strmeň (Hrachovina) – Štencel, Pýcha, Doudera, Kachyňa, Gulaši, Hovorka, Štich – Ordoš, Kondelík, Gulaš – M. Beránek, Harris, F. Přikryl – Kubík, Pech, Valský – Toman, Koláček, Vopelka.


Vzájemné zápasy v sezóně:

13. kolo: Motor - Dynamo 4:3p

26. kolo: Dynamo - Motor 4:3p

39. kolo: Motor - Dynamo 3:4

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....